Tuesday, March 16, 2010
Pork Medallions with Orange Sauce! Χοιρινά φιλετάκια σε σάλτσα πορτοκαλιού!
Χοιρινά φιλέτα μενταγιόν σε σάλτσα πορτοκάλι
Recipe by http://www.marthastewart.com/
Yλικά
1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλατοπίπερο (ανακατέψτε τα)
700 γρ χοιρινά φιλέτα μενταγιόν (ψαρονέφρι σε λεπτά φιλετάκια)
1 με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (κατά βούληση για τους Έλληνες...)
1 σκελίδα σκόρδου, τριμμένη
3/4 κούπας φρέσκο χυμό πορτοκάλι (περίπου 3 πορτοκάλια)
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη (ξεβγάλετε τυχόν υγρά συντήρησης)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα ρηχό δοχείο, ανακατέψτε το αλεύρι, με μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι, και 1/4 του γλυκού πιπέρι.
Πιέστε τα λεπτά φιλετάκια χοιρινού πάνω στο μίγμα και από τις δυο μεριές.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι(προσθέστε ελαιόλαδο κατά βούληση) και τηγανίστε κατά βούληση το κρέας. Μεταφέρετέ το σε μια πιατέλα. Τσιγαρίστε το σκόρδο μέχρι να μαραθεί. Προσθέστε την κάπαρη και τους χυμούς από λεμόνι και πορτοκάλι. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει σχετικά η σάλτσα. Αλατοπιπερώστε σερβίρετε πάνω από το χοιρινό.
Σερβίρεται με πατάτες φούρνου ή πουρέ.
Pork Medallions with Orange Sauce
Recipe by http://www.marthastewart.com
Ingredients
1/4 cup all-purpose flour
Coarse salt and ground pepper
1 1/2 pounds pork tenderloin, trimmed, and sliced on the bias into 1/2-inch-thick medallions
1 to 2 tablespoons olive oil
1 small clove garlic, minced
3/4 cup fresh orange juice (about 3 oranges)
1 tablespoon fresh lemon juice
1 tablespoon capers, drained and rinsed (optional)
Method
1. In a shallow dish, whisk together flour, 1/2 teaspoon salt, and 1/4 teaspoon pepper.
2. Place pork slices on a clean work surface, and press with the heel of your hand until each is about 1/3 inch thick.
3. Lightly dredge pork in flour mixture, turning to coat completely; tap off excess.
4. In a 12-inch nonstick skillet, heat 1 tablespoon oil over medium-high heat. Working in batches so as not to crowd pan,
5. add pork; sear until browned, about 2 minutes per side. Transfer to a platter. Add more oil to skillet, if needed.
6. Cover with foil.
7. Add garlic; cook, stirring, until fragrant, about 1 minute. Add capers, if desired, and citrus juices.
8. Bring to a boil, stirring up any browned bits from bottom of pan. Cook until sauce is slightly thickened, 2 to 3 minutes.
Season with salt and pepper, as desired. Serve sauce over pork.
Labels:
all recipes,
gourmet,
MAIN COURSE,
orange,
pork,
sauce
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
I love cooking and your Pork Medallion recipe looks wonderful. I also like your You Tube presentation "Rain". Thank you for stopping by my blog and following me. Take care, ~Diane
ReplyDeleteThanks Diane! Love your creative ideas!
ReplyDelete