Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Friday, March 12, 2010

Μπεσαμελ! Bechamel sauce!



photo by Steve Brown, Taste.com
Μπεσαμέλ
Η πιο συνηθισμένη εκδοχή της είναι με αυγά. Παρόλα αυτά την παραθέτω, απλή, και στο τέλος θα βρείτε και τις παραλλαγές.
4 φλυτζάνια του τσαγιού γάλα ζεστό
8 κ.σ αλεύρι
3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελαχιστο, και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς (προσοχή να μη σβωλιάσει το αλεύρι). Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το αλατι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Kατεβάζουμε απο την φωτιά.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ 1: Αν θέλουμε, στο τέλος, μπορούμε να προσθέσουμε και τμηματικά 2 αυγά χτυπημένα, αφού έχει πήξει η σάλτσα και ενώ την έχουμε κατεβάσει απο την φωτιά. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν πλήρως.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ2: Μπορούμε να προσθέσουμε και ένα φλυτζάνι του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο.


Bechamel Sauce

Ingredients
4 cups of warm milk
8 tbs flour
3 tbs butter
Salt, pepper
1 teaspoon grated ground nutmeg
Melt the butter in a pot. Add slowly the flour, stir all the time.
Lower the temperature at minimum, and add milk, very slowly, and never stop stirring.
When the mixture becomes thick, add salt, pepper and guinea pepper.
After you take it of the heat, you may add 2 scrambled eggs if you want to, or a cup of grated cheese.
Stir the mixture well.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Related Posts with Thumbnails