Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Saturday, March 6, 2010

CRUSTY LEMON PIE! ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΖΥΜΗ!





























ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΖΥΜΗ

Για τη ζύμη  
350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. ζάχαρη άχνη
180 γρ ανάλατο βούτυρο
1 κρόκος αυγού
2 κ.σ. νερό (με το μάτι, λίγο, για να γίνει ελαστική η ζύμη)

Για την κρέμα λεμονιού 

125 γρ κορν φλαουρ
250γρ ζάχαρη  χτυπημένη στο μούλτι για να γίνει πιο λεπτή και να λιώνει καλύτερα (αλλά όχι άχνη)
140γρ χυμός λεμονιού (φρέσκος)
250 γρ νερό
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
3 κρόκοι αυγού
60γρ ανάλατο βούτυρο

Για την μαρέγκα

ασπράδια απο 3 αυγά
125 γρ ζάχαρη (χτυπημένη στο μούλτι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, την άχνη, το βούτυρο και το πλάθουμε λίγο. Θα γίνει σαν τρίμματα. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να πλάθουμε. Προσθέτουμε λίγο νερό για να το δουλεύουμε καλύτερα. Το τυλίγουμε με σελοφάν και το βάζουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά.
Όσο περιμένουμε φτιάχνουμε την κρέμα λεμονιού. 

Σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε ένα κατσαρολάκι. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το κορν φλάουρ και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε διαρκώς. Σιγά σιγά αρχίζει να σχηματίζεται σαν ζελες. Δεν σταματάμε να το ανακατεύουμε. Όταν έχει πήξει πολύ, κατεβάζουμε απο την φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει... και ρίχνουμε το αυγό. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ! Όταν έχει ομογενοποιηθεί και έχει γίνει λείο το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. 

Βγάζουμε το ζυμάρι απο το ψυγείο, αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε και το απλώνουμε με τα χέρια. Μετά με τον πλάστη, το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλο περίπου 30 εκατοστών και οχι πααααρα πολυ λεπτό. Νορμάλ όσο είναι της τάρτας. Εγώ χρησιμοποίησα ταψάκι 26 εκ. Βουτυρώνουμε λοιπόν ένα ταψάκι ή χρησιμοποιούμε φόρμα σιλικόνης για ταρτες. Το βάζουμε με προσοχή στο ταψάκι. Βαζουμε πάνω απο το ζυμάρι λαδόκολα (όπως ακριβώς τοποθετήσαμε και το ζυμάρι) και την εφαρμόζουμε καλά πάνω στο ζυμάρι μας να παρει το σχήμα του ταψιού ή της σιλικόνης μας. Απο πάνω ρίχνουμε λίγο ρύζι (ή φασόλια, φακές ό,τι έχετε) να πάει σε όλη τη βάση και με το βάρος του να κρατάει την ζύμη κάτω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Βγάζουμε το ζυμάρι, πετάμε τη λαδόκολλα με το ρύζι και ξαναψήνουμε για 10 ακόμα λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.  

Φτιάχνουμε μαρέγκα χτυπώντας μαζί τα ασπράδια απο τα αυγά και σταδιακά τη ζάχαρη μέχρι να γίνει πηχτή κρέμα.

Ρίχνουμε την κρέμα λεμονιού πάνω απο τη ζύμη μας και απλώνουμε να πάει παντού. Απο πάνω ρίχνουμε την μαρέγκα και απλώνουμε και αυτήν παντού. Ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 5 λεπτά, να πάρει χρώμα η μαρέγκα. Αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε στο ψυγείο. Περιμένουμε τουλάχιστον 45 λεπτά πριν φάμε το πρώτο μας... δροσερό κομμάτι! 

* Τη ζύμη μπορούμε να την ετοιμάσουμε απο την προηγούμενη μέρα,διατηρώντας την στο ψυγείο.


CRUSTY LEMON PIE
For the Pastry
350 gr plain flour
180g butter
1 egg yolk
3 teaspoons icing sugar
2 tbs water ( to get an elastic dough)

for the lemon curd
125gr cornflour
140gr  lemon juice
250 cup water
250gr caster sugar
2 tsp grated lemon rind
60g unsalted butter
3 egg yolks

For the meringue:
3 egg whites
125 gr caster sugar

METHOD

Dough preparation  

In large bowl mix flour with icing sugar. Add butter, and work it with your hands (it will be crumbled). Add one egg yolk, and start kneading. Add water, make an elastic dough. When it's ready, wrap it with a cellophane and put it in the refrigerator for 45 min or more. 

While waiting prepare the lemon curd  

Put a non stick sauce pot in low temperature. Add the caster sugar. Add the cornflour, water, the lemon juice and the lemon grated rind. Stir non stop. In a few minutes, it will start getting thicker and thicker. Don't stop stirring! When it's thick like heavy cream, take it off heat and add butter. Stir well to melt it. Then, add 3 egg yolks and stir really fast to create a thick yellow colored curd. Let it cool completely.

Back to the dough

Sprinkle some flour and put over the dough. Use a rolling pin to create a good round pastry sheet. Lay it over a buttered pan or a silicone baking surface for tarts. Lay over the pastry a greaseproof paper (same way you lay the pastry) and on top of it some rice to prevent rising. Put in preheated oven in 200 degrees and bake it for 10 min. Take it off heat and throw away the greaseproof paper with the rice. Bake again now, for 10 more min to get a golden crust. Take it off heat again, let it cool completely.

Prepare the Meringue

Beat together eggs with caster sugar until you have a good Meringue that stands.

Put the lemon curd over your crust, and then add the meringue. Bake the meringue lemon pie in preheated oven (190 degrees) for 5 min until meringue turns a bit brown on the top. Put it in the refrigerator (and wait at least 45 min before you cut it!).

* You can make the dough the previous day, and keep it in the refrigerator.   

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Related Posts with Thumbnails