Photo credits: elais.gr, xrisi-zymi.gr
Χανιώτικη Κρεατότουρτα!
Επειδή οτιδήποτε Κρητικό είναι απλώς απερίγραπτο σε γεύση...
Υλικά
1 κιλό αρνί
1 κιλό μυζήθρα μαλακή γλυκιά
Κανέλα τριμμένη
Λίγο σουσάμι
Αλάτι-πιπέρι
150 γρ βούτυρο
Λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
2 χοντρά φύλλα (σφολιάτα)
Εκτέλεση
Βράζετε καλά το κρέας. Αφαιρείτε τις πέτσες και τα κόκκαλα και το κόβετε σε πολύ μικρά κομματάκια. Προσθέτετε πιπέρι, αλάτι, κανέλα, και μικρά κομματάκια βούτυρου. Απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί το ένα φύλλο. Βάζετε πάνω τη μισή μυζήθρα λιωμένη με πηρούνι, λίγο πιπέρι και λίγη κανέλα. Καλύπτετε τη μυζήθρα με το κρέας. Συνεχίζετε με μια ακόμη στρώση μυζήθρας με πιπέρι και κανέλα. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο, το οοίο αλείφετε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε την κρεατόπιτα σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου.
Meat Cake? No... Meat Pie!
Greek recipe from the magical island Crete! Unbelievably tasty pie! Usually we Greeks use mizithra, a soft and sweet Greek cheese. But, you can use soft FETA instead.
Ingredients
1 kg Lamp
1 kg soft sweet Greek cheese Mezethra , or soft FETA cheese
Cinnamon powder
Some sesame
Salt and pepper
150 gr butter
Some soft butter for the pastry sheets
2 thick pastry sheets
Method
Boil meat . Remove bones and skin and cut it in small pieces. Add pepper, salt, cinnamon powder, and small cubes of butter. Butter one sheet of pastry in a buttered oven pan.
Use a fork to mush the cheese in small pieces. Add 1/3 of the cheese on the buttered pastry sheet, add pepper and some cinnamon powder. Cover cheese with the half of the meat. Apply half of the rest of the cheese, add pepper and some cinnamon again. Cover it once more with the rest of the meat. Lay on the rest of the cheese with pepper and cinnamon. Cover it with the second pastry sheet. Scramble the egg, and apply it over the pastry sheet.
Put some sesame over the pie.
Bake it in medium temperature, for about an hour.
Enjoy!!!
No comments:
Post a Comment