Friday, March 19, 2010
YUMMY GREEK RECIPE! SALTED COD PLAKI! ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΛΑΚΙ Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ!
Μπακαλιάρος πλακί
Πρόκειται για ένα εθνικό φαγητό και ένα… θεϊκό πιάτο! Το λατρεύουν ακόμη και αυτοί που δεν τρελαίνονται για το ψάρι!
Υλικά
Για 4 άτομα
1-2 φέτες φιλέτα παστού μπακαλιάρου (χωρίς πέτσα & κόκαλο)
3 μεγάλα κρεμμύδια
5 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
1 ξυλάκι κανέλα
5 κόκκους μπαχάρι
Λίγη ρίγανη (1 ½ κ.σ) 1 ποτηρακι (του κρασιού)λευκό κρασί 1 δαφνόφυλλο
5 ντομάτες τριμμένες ή 2/3 pummaro συμπυκνωμένο
6 πατάτες μεσαίου μεγέθους
1-2 χρωματιστές πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες (προαιρετικά)
Λίγη πάπρικα
Ελαιόλαδο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγη ζάχαρη
Λίγο αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Θέλει προσοχή στην ποσότητα του αλατιού γιατί γενικά ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός!!!!
Τσιγαρίζοντας τα υλικά το φαγητό γίνεται πιο νόστιμο… αλλά και πιο βαρύ και ανθυγιεινό. Την παρακάτω συνταγή μπορείτε να την κάνετε και χωρίς να περάσετε τα υλικά από το τηγάνι.
Βάζουμε από 2 προηγούμενες μέρες τον μπακαλιάρο σε μια λεκάνη με νερό και αλλάζουμε το νερό του κάθε 4 ώρες για να ξαρμυρίσει.
Στην περίπτωση που ο μπακαλιάρος μας έχει πέτσα, την αφαιρούμε με προσοχή, αφού ξαρμυρίσει.
Κόβουμε σε κύβους τα κρεμμύδια.
Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τις πατάτες (και τις διατηρούμε σε λεκάνη με νερό για να μη μαυρίσουν)
Τρίβουμε τις ντομάτες (αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες)
Κόβουμε σε λεπτές φετούλες τις σκελίδες σκόρδου.
Περνάμε από αντικολλητικό τηγάνι τις πατάτες μας, μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο μεριές. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες μας. Τις αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσουν τα περιττά λάδια.
Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε μαζί με τις πιπεριές. Σβήνουμε με ενα ποτηράκι του κρασιού, λευκό κρασί.
Προσθέτουμε τη ντομάτα ανακατεύοντας διαρκώς.
Προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη.
Ρίχνουμε το ξυλάκι κανέλας, τα μπαχάρια, λίγη πάπρικα, λίγη ρίγανη (1 ½ κουταλιά της σούπας), αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε την σάλτσα να πάρει βράση.
Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Στρώνουμε τις πατάτες μας σε γάστρα, ή σε βαθύ ταψί, και τις αλατοπιπερώνουμε (με το μαλακό το αλάτι…)
Ρίχνουμε την μισή ποσότητα της σάλτσας πάνω από τις πατάτες και με ένα κουτάλι, στρώνουμε το μίγμα απ’ άκρη σ΄ άκρη. Ξαναστρώνουμε πατάτες αν μας έχουν περισσέψει.
Καλύπτουμε με τα φιλέτα μπακαλιάρου και ρίχνουμε λίγο πιπέρι.
Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.
Ρίχνουμε ½ ποτήρι νερό (όχι πάνω από τον μπακαλιάρο, στις ακρούλες του ταψιού) και σκεπάζουμε τη γάστρα. Αν δεν έχουμε γάστρα, σκεπάζουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C, για μιάμιση ώρα.
Ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και αφήνουμε να πιει τα υγρά του, να ξεροψηθεί και να μείνει με λίγη σάλτσα.
Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, για να μπορεί να κόβεται καλά το κομμάτι μας, και σερβίρουμε με λίγη φέτα από πάνω.
Salted cod Plaki -- Absolute Greek dish
25 of March (The Greek War of Independence, also known as the Greek Revolution of 1821) is a celebration day for Greece. This special day, we cook a special dish of salted cod Plaki, with feta cheese and red wine!
Here is the recipe;
Ingredients
Serves (at least) 4 people
1-2 large salted cod fillets (no skin,no blone)
3 big onions
5 garlic cloves sliced
1 cinnamon stick
5 allspice berries
Oregano (1 ½ t.s.)
5 grated tomatoes or 3 cups of - ready to use - tomato juice
6 medium potatoes
1-2 colored peppers, chopped (optional)
1 teaspoon paprika 1 bay leaf half cup white wine
Olive oil (1 ½ of cup)
Chopped Parsley
A pinch of sugar
A pinch of salt
Pepper
TIPS
Be careful with the salt… cod is already salty…
Sauté method makes food delicious… but if you want a more healthy way to cook this recipe you can just use the ingredients without frying them.
METHOD
Put salted cod in cold water. Let it desalt for 48 hours, changing water every 4 hours.
In case your cod have skin, remove it carefully.
Peel and slice onions in small cubes, potatoes, peppers and garlic cloves in thin slices.Saute for some minutes until transparent. Add the wine. Let it reduce.
Grate the tomatoes (if you use fresh tomatoes) and add them in.
Simmer potato slices (in a deep frying pan or saucepan), both sides, till they turn light brown.
Put them on absorbent paper.
In the same frying pan, simmer onions and garlic for 5 minutes. Add tomato, stir well, let it cook for 5 more min.
Add a pinch of sugar.
Add cinnamon stick, origon, allspice berries, paprika, pepper, bay leaf and a bit of salt.
When it's almost ready add the chopped parsley.
Lay potatoes on an oven pan ( better if you use a lidded Pyrex or a pyrex covered with tinfoil), add half of sauce, cover with cod fillets, season with some pepper, pour the rest sauce over them.
Add 1/2 glass of water (not directly, carefully on the sides). Put the lid on.
Cook in preheated oven, 200 degrees Celsius, for 1 ½ hour till potatoes are done.
Open lid, let it turn brown and crispy with a little sauce (not to let it dry, but not with water left).
Take it off the heat, let it cool a little bit, so you can cut it without damaging it.
Enjoy with some Feta cheese on it and red wine!!!
Labels:
all recipes,
fish,
Greek Recipes,
MAIN COURSE
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment