Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Monday, March 29, 2010

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΤΕΛΕΙΟ! GREEK PASTITSIO! No one can resist that taste!!!!


Noone who calls himself Greek, can resist to a homemade PASTITSIO! If you ever come to Greece you should try this delicious dish... or you can make your own. It needs time and patience... but it worth it!!!
Το παστίτσιο της μαμάς(Συνταγή από το βιβλίο "το παστίτσιο της Μαμάς")
Τα μακαρόνια

Ένα πακέτο χοντρά μακαρόνια με τρύπα Νούμερο 2 ή 3 (500 γραμμάρια)
2 κουταλιές αλάτι και ένα κουτάλι αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο για το νερό.
Μία κουταλιά κοφτή φρέσκο βούτυρο

1. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση, ρίχνουμε το αλάτι και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά.

2. Μόλις βράσει ρίχνουμε το λάδι, τα μακαρόνια oλόκληρα και ανακατεύουμε αρκετές φορές.

3. Βράζουμε 5 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφει η συσκευασία.

4. Βάζουμε λίγο κρύο νερό στην κατσαρόλα και τα αδειάζουμε στο τρυπητό.

5. Ξεπλένουμε με κρύο νερό και στραγγίζουμε καλά.

6. Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και στη συνέχεια ρίχνουμε τα στραγγισμένα μακαρόνια. Ανακατεύουμε μερικές φορές.

Ο κιμάς

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
½ κιλό ώριμες ντομάτες ή ένα κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα (400 γραμ.)
2 κούπες νερό (½ λίτρο)
1/2 κούπας ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα και καλά ζουλιγμένα να φύγει το ζουμί τους
1 κουταλιά ντοματοπελτέ που έχουμε ανακατέψει με 3-4 κουταλιές νερό
Μισή κούπα άσπρο ξηρό κρασί
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
Μία πρέζα ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι


1. Ετοιμάζουμε τις ντομάτες για σάλτσα στον τρίφτη σύμφωνα με τη βασική οδηγία.

2. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τα μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν λίγο.

3. Χαμηλώνουμε την φωτιά βάζουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να χάσει το κόκκινο χρώμα του.

4. Ρίχνουμε το κρασί και μετά από 2-3 λεπτά το ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για να μη σκληρύνει το κρέας, για 10 περίπου λεπτά μέχρι να φύγει όλο το ζουμί.

5. Ρίχνουμε το ζωμό από τις ντομάτες ή τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, το ντοματοπελτέ και αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

6. Βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μισό μαϊντανό και αφήνουμε να βράσει άλλα 15 λεπτά.

7. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι και τον υπόλοιπο μαϊντανό.

8. Αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα για να δέσει η σάλτσα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Η μπεσαμέλ
4 γεμάτες κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές φρέσκο βούτυρο ή 5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 λίτρο φρέσκο γάλα
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

1. Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να λιώσει ή να ζεσταθεί λίγο το λάδι.

2. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύουμε συνέχεια το μείγμα.

3. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί.

4. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το αλεύρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

5. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την αφήνουμε λίγο δίπλα και ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας συνέχεια.

6. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε πάντα με γρήγορες κινήσεις.

7. Σιγά-σιγά το μείγμα αρχίσει να ενώνεται και να γίνεται λείο.

8. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και κατεβάζουμε όταν έχει πήξει όσο θέλουμε.

Όσο περισσότερο αφήνουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε, τόσο πιο πολύ πήζει η μπεσαμέλ. Εάν πήξει και σβολιάσει, τραβάμε από τη φωτιά ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να γίνει πάλι λεία. Πετυχαίνουμε πάντοτε τη μπεσαμέλ, όταν δουλεύουμε όλα τα υλικά σε ίδια μέτρια θερμοκρασία και με γρήγορες κινήσεις.


Η σύνθεση

1. Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα μισά μακαρόνια.

2. Στρώνουμε τον κιμά και από πάνω ρίχνουμε μισή κούπα τυρί ή περισσότερη ποσότητα τριμμένου τυριού αν θέλουμε.

3. Στρώνουμε και τα υπόλοιπα μακαρόνια.

4. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ καλύπτοντας την επιφάνεια και ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί.

5. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.

Αφήνουμε για μισή ώρα το λιγότερο εκτός φούρνου να "ξεκουραστεί" όπως έλεγε η γιαγιά μου και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Είναι τόσο νόστιμο φαγητό που τρώγεται και σκέτο, αλλά οποιαδήποτε φρέσκια σαλάτα μπορεί να το συνοδεύσει.


GREEK PASTITSIO!

For the SPAGHETTI
500gr spaghetti No2 or 3 (thick and large with hole)
2 T salt
1T vegetable oil (for the water)
1 T butter

1. Boil water, add salt, oil, add pasta, stir well.

2. Remove from heat when pasta is al dente.

3. Strain pasta. But butter in a saucepan, add pasta stir well, remove from heat.

4. Add some pepper.

MINCE

½ kgr beef minced
½ kgr grated mature tomatoes or ready to cook tomato juice
2 C water (½ lt)
1/2 c olive oil
2 big red onions, minced, strained
1 T tomato puree stirred in 3-4 T water
Half cup of dry white wine
2 T finely chopped Parsley
A pinch of sugar
Salt, pepper

1. Mince the tomatoes.

2. In a saucepan, add olive oil and fry onions for 5-6 min. Stir well till they change color.

3. Reduce heat and add minced beef. Stir well all the time, till the red color of the beef disappear.
4. Add wine and after 2-3 minutes add warm water and let it cook in a low temprature (about 10 minutes, till no water left).

5. Add tomatoes, sugar, tomato puree and let it cook for 30 min in low temprature. Stir every now and then.

6. Add salt, pepper, half chopped parsley and let it cook for 15 min more.

7. Taste and add salt and pepper if needed and add the rest of the parsley.

8. Let it cook till the sauce is thick.

BECHAMEL SAUCE

(another recipe here)
4 full Tbs all purpose flour
4 Tbs fresh butter
1 lt fresh milk
Salt and pepper
1 teaspoon Nutmeg

1. In a saucepan add butter. The heat must be medium. Stir till it melts.

2. Add a little bit of flour each time and stir non-stop (till you use all flour) .

3. Put milk in another pan, in medium temprature, until it's warm.

4. Keep on stirring the flour mixture and low the temprature.

5. Take the saucepan with the flour mixture off heat, and add carefully and slowly (a little bit and then a little bit etc.) milk while stirring all the time.

6. Put the mixture again in heat. Stir fast until the mixture is thick and smooth.

If something go wrong (for example the bechamel is not smooth) take the mixture off heat and add some warm milk, while stirring .
Preparation

1. Buttered an oven pan and lay the half of the spaghetti.

2. Lay over the minced beef and above it, half cup of cheese (or as much as you prefer)

3. Lay the rest of the spaghetti and season with some pepper.

4. Pour bechamel sauce all over the surface and add the rest of the cheese over it.

5. Bake it in preheated oven in 180 Celcious degrees for an hour (until the it gets crunchy on top)
Let it stand for a half an hour to cool and then cut it in big squares pieces.

It's so yammy that you can eat it without anything else, but you can serve it with any fresh salad you like!

2 comments:

  1. Καλημέρα, ελπίζω να δεις το σχόλιό μου και να απαντήσεις!!
    Η δόση που γράφεις για την μπεσαμέλ φτάνει ή πρέπει να τη διπλασιάσω?
    Σ'ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  2. Τώρα είδα το σχόλιό σου δυστυχώς...¨:( H δόση φτάνει για ένα μέτριο ταψί φούρνου... Αν χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερο διπλασίασε την μπεσαμέλ... άλλωστε ποτέ δεν είναι αρκετή! Ελπίζω να σε πρόλαβα...¨)

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails