Recipe for happiness

Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Friday, March 12, 2010


Μουσακάς. Ο απόλυτος!
6-8 μερίδεςΥΛΙΚΑ3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
1 κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κιλό κιμά

1 φλυτζάνι του τσαγιού κρασί άσπρο αρετσίνωτο

1½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

4 μέτριες ώριμες ντομάτες

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

3-4 κόκκους μπαχάρι

1 ξυλάκι κανέλα

Λάδι για τηγάνισμα
Λίγη φρυγανιά τριμμένη
Λίγο τυρί τριμμένο
Μπεσαμέλ (βλέπε Label sauce)ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τους ρίχνουμε αλάτι και τις αφήνουμε στην άκρη, πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Καθαρίζουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες και τις διατηρούμε στο νερό.
Φτιάχνουμε τον κιμά.Ζεσταίνουμε μια χαμηλή κατσαρόλα. Ρίχνουμε ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα κρεμμύδια στο μούλτι, ή σε μικρά κυβάκια και τα τσιγαρίζουμε. Ρίχνουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε.
Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες (ή μισό Pummaro συμπυκνωμένο), μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι και το ξυλάκι κανέλας.
Ρίχνετε 2 φλυτζάνια νερό και το αφήνετε να βράσει μέχρι να πιεί τα υγρά του και να γίνει (μισή ώρα περίπου).

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε ελαιόλαδο.

Περνάμε τις φέτες μελιτζάνας μέχρι να κάνουν κρούστα. Τις τοποθετούμε σε πιατέλα με αντικολλητικό χαρτί.

Περνάμε τις φέτες πατάτας, μέχρι να κάνουν κρούστα.
Τις αλατίζουμε, τις στρώνουμε στο ταψί, προσθέτουμε τον κιμά, σκεπάζουμε με τις φέτες μελιτζάνας και ρίχνουμε λίγο αλατάκι και απλώνουμε στο τέλος την μπεσαμέλ. Απο πάνω ρίχνουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγο τριμμένο τυράκι.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά.


3 big round Eggplants
1 kg potatoes2 sliced onions
1 kg minced meat

1 cup white wine
1½ cup olive oil

4 mature tomatoes
Chopped Parsley
Salt and pepper

3-4 granules of allspice

1 stick of cinnamon
Bread crumbs

Grated cheese

Bechamel (look up for Label ; sauce)

Slice egglpants, put some salt on them. Slice potatoes, keep them in water.Preparation for minced meat.Put a swallow pot on the heat. Put some oil in it.
Cut onions in small cubes, fry them.
Add minced meat, and keep on frying.
Add wine, wait for a minute.
Add, grated tomatoes, salt, pepper, Guinea pepper, cinnamon stick, and the chopped parsley. Stir well.
Add 2 cups of water, cook for a half an hour.
Fry the sliced eggplants, in a frying pan, until they turn brown.
Take them out of the pan, put them on an absorbent paper.

Fry potatoes, in the frying pan, until they turn brown.
Take them out of the pan, add salt, lay them all in an oven pan.
Add the minced meat, cover it with the sliced eggplants, add salt, then cover them with béchamel sauce.
Put some bread crumbs on the top of béchamel, and some grated cheese.
Bake in medium temperature for 40 min.

No comments:

Post a Comment


Related Posts with Thumbnails