recipe and photo from World Wide Gourmet
Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια πλούσια, δροσερή χωριάτικη. Αλλά κάποιες φορές, θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό! Ε αυτή η σαλάτα είναι τελείως διαφορετική απο τις άλλες! Είναι... εντελώς pop!
Τα νεροκάρδαμα μοιάζουν γευστικά κάπως με τα ραπανάκια. Τα λουλούδια νεροκάρδαμου, όταν είναι φρέσκα, είναι ένα καλό υποκατάστατο της κάπαρης.
Υλικά για 4 μερίδες
2 στήθη κοτόπουλου
1 σγουρό μαρούλι
70 γραμ.καρύδια
1 μήλο
10 ραπανάκια
8 λουλούδια νεροκάρδαμου (προαιρετικά)
Χυμός μισού λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι (μίγμα απο χρωματιστά πιπέρια)
Για το ντρέσινγκ
2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
2 κ.σ. λάδι καρυδιού
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ ξύδι απο σέρυ (sherry: απεριτίφ, είδος κρασιού)
Αλάτι και πιπέρι.
Οδηγίες
- Κόψτε τα στήθη κοτόπουλου σε λεπτές λωρίδες και βάλτε τα στον ατμό για 20 λεπτά.
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
- Πλύντε και κόψτε το μήλο. Ραντίστε το με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει.
- Κόψτε χοντροκομένα τα καρύδια και τεμαχίστε τα ραπανάκια.
- Πλύντε το μαρούλι και αφήστε το να στεγνώσει.
- Για το ντρέσινγκ ομογενοποιήστε τα λάδια και τα ξύδια. Προσθέστε τους αλάτι και πιπέρι.
- Ρίξτε το ντρέσινγκ πάνω απο το μαρούλι, προσθέστε τα ραπανάκια το μήλο και τα καρύδια. Ανακατέψτε καλά. Βάλτε μερίδες σε μπωλάκια.
- Βάλτε απο πάνω τα στήθη κοτόπουλου (εφόσον έχουν κρυώσει) και γαρνίρετε με λουλούδια νεροκάρδαμου!
Νεροκάρδαμο και υγεία!
απο το vita.gr
Βάλσαμο για τους καπνιστές
Το νεροκάρδαμο φαίνεται να προφυλάσσει τους πνεύμονες. Οι σχετικές έρευνες έγιναν σε πειραματόζωα και σε ανθρώπινα κύτταρα πνευμόνων, από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου «Georgetown» και του Institute for Cancer Prevention. Διαπιστώθηκε ότι το νεροκάρδαμο είναι πλούσια πηγή της ουσίας PEITC3 που χρησιμοποιείται στην αντικαρκινική θεραπεία για την προστασία των υγιών ιστών. Η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει στη σύστασή του σε καπνιστές για την προστασία των πνευμόνων τους. Παραδοσιακά, πάντως, το νεροκάρδαμο συστήνεται, μεταξύ άλλων, ως αποχρεμπτικό.
Οδηγίες χρήσης Σε ένα ποτήρι βραστό νερό, ρίξτε 1 κουταλιά θρυμματισμένα φύλλα νεροκάρδαμου, σκεπάστε το και αφήστε το για 30΄. Πίνετε 2-3 φορές την ημέρα μεταξύ των γευμάτων ως αποχρεμπτικό. Είναι ασφαλές βότανο, αλλά και κάπως πικρό.
Το νεροκάρδαμο φαίνεται να προφυλάσσει τους πνεύμονες. Οι σχετικές έρευνες έγιναν σε πειραματόζωα και σε ανθρώπινα κύτταρα πνευμόνων, από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου «Georgetown» και του Institute for Cancer Prevention. Διαπιστώθηκε ότι το νεροκάρδαμο είναι πλούσια πηγή της ουσίας PEITC3 που χρησιμοποιείται στην αντικαρκινική θεραπεία για την προστασία των υγιών ιστών. Η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει στη σύστασή του σε καπνιστές για την προστασία των πνευμόνων τους. Παραδοσιακά, πάντως, το νεροκάρδαμο συστήνεται, μεταξύ άλλων, ως αποχρεμπτικό.
Οδηγίες χρήσης Σε ένα ποτήρι βραστό νερό, ρίξτε 1 κουταλιά θρυμματισμένα φύλλα νεροκάρδαμου, σκεπάστε το και αφήστε το για 30΄. Πίνετε 2-3 φορές την ημέρα μεταξύ των γευμάτων ως αποχρεμπτικό. Είναι ασφαλές βότανο, αλλά και κάπως πικρό.
Difficulty: Easy
Ingredients
For 4 servings
- 1 head of curly leaf lettuce
- 70 g (3 oz.) walnuts
- 1 apple
- 10 radishes
- 8 nasturtium flowers (optional)
- Juice of half a lemon
- Salt, pepper, 5 peppercorn blend
Dressing
- 2 tbsp. sunflower oil
- 2 tbsp. walnut oil
- 2 tbsp. olive oil
- 1 tbsp. wine vinegar
- 1 tbsp. sherry vinegar
- Salt and pepper
Method
- Slice the chicken breasts into thin strips and steam for 20 minutes.
- Season with salt and pepper.
- Wash and dice the apple. Toss with lemon juice to prevent from browning.
- Coarsely chop the walnuts and slice the radishes.
- Wash and dry the lettuce.
- For the dressing, emulsify the oils and vinegars. Season with salt and pepper.
- Pour the dressing over the lettuce; add the radish, apple and walnuts. Toss well. Place into salad bowls.
- Place the cooled chicken slices on the salad and garnish with nasturtium flowers.
OK, now I am hungry! Sounds delicious!
ReplyDelete