I love Cannelle et Vanille blog. I love this woman. I want to cook anything she makes. I wanted to make these pots de creme a long time ago. I finally did. They are delicious as expected.
Το blog Cannelle et Vanille είναι ίσως το πιο αγαπημένο μου ξένο μπλογκ. Μπαίνω εκεί οταν θέλω να ηρεμήσω. Μου προκαλεί τα ίδια συναισθήματα όπως αν άκουγα κλασσική μουσική. Με μια διαφορά: Οτι το συγκεκριμένο blog έχει και... παρενέργειες. Θες να φας OΛΑ όσα βλέπεις.
Έφτιαξα λοιπόν αυτά που λιγουρευόμουν από τότε που πρωτομπήκα στο blog. Pots de creme. Μια ''πουτίγκα'' σοκολάτας. Το αποτέλεσμα υπέροχο. Ενώ όμως ήταν άψογο, εγώ θα το ήθελα λίιιιγο πιο γλυκό. Ο Λ. ας πούμε που του αρέσουν τα άγλυκα γλυκά, το βρήκε τέλειο. Εγώ θα σας παραθέσω την κανονική συνταγή και εσείς, αν είστε του γλυκού γλυκού, διπλασιάστε την ζάχαρη. Αντί για 40 γρ κάντε την 80γρ.
Chocolate pots de creme
original recipe is with Raspberries by Cannelle et Vanille blog
225 grams whole milk
225 grams heavy cream
1 vanilla bean, split and seeded
40 grams sugar
85 grams egg yolks
160 grams bittersweet chocolate, chopped into small pieces
225 grams heavy cream
1 vanilla bean, split and seeded
40 grams sugar
85 grams egg yolks
160 grams bittersweet chocolate, chopped into small pieces
''Bring the milk, cream, vanilla bean and half of the sugar to a boil. Pour this over the chopped chocolate and stir until the chocolate is competely melted.
In a bowl, whisk the egg yolks and the other half of the sugar. Temper the hot chocolate mixture into the egg yolks while whisking constantly. Strain the custard through a fine sieve.
Place some ramekins and pour the custard into them. Place the ramekins on a sheetpan and bring this to a preheated 300F oven.
Place the sheetpan in the oven and pour hot water in the sheetpan. Bake the pot de creme in the water bath until center is set. Refrigerate until completely cooled.''
In a bowl, whisk the egg yolks and the other half of the sugar. Temper the hot chocolate mixture into the egg yolks while whisking constantly. Strain the custard through a fine sieve.
Place some ramekins and pour the custard into them. Place the ramekins on a sheetpan and bring this to a preheated 300F oven.
Place the sheetpan in the oven and pour hot water in the sheetpan. Bake the pot de creme in the water bath until center is set. Refrigerate until completely cooled.''
Aran's instructions and words for the recipe Simple chocolate and raspberry pots de creme (here is without the step for the raspberries)
Chocolate pots de creme
225γρ γάλα
225γρ κρέμα γάλακτος (35%)
1 βανίλια, χαραγμένη κατά μήκος και ξεσποριασμένη
40 γρ ζάχαρη
85 γρ κρόκους (περίπου 3 κρόκους)
160 γρ σοκολάτα με 60% τουλάχιστον περιεκτικότητα σε κακάο, κομμένη σε μικρά κομματάκια
Βράζετε το γάλα, την κρέμα, τη μισή ζάχαρη και τον καρπό βανίλιας μαζί με τα σποράκια του. Ρίχνετε πάνω από την κομμένη σοκολάτα και ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κρόκους με την άλλη μισή ζάχαρη. Ρίξτε το μίγμα σοκολάτας σιγά σιγά μέσα στους χτυπημένους κρόκους, ανακατεύοντας διαρκώς. Αν έχετε σίτα, περάστε το μίγμα από την σίτα για να μείνει λείο και απαλό από κομματάκια που δεν έχουν λιώσει.
Ρίξτε το μίγμα σε φορμάκια ειδικά για φούρνο (όπως τα πήλινα).
Βάλτε τα φορμάκια σε ένα ταψί.
Ρίξτε στο ταψί καυτό νερό μέχρι τα μισά του ή και παραπάνω .
Βάλτε το ταψί με τα πήλινα φορμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς και ψήστε μέχρι να πιάσει κρούστα από πάνω ή μέχρι να γίνει πηχτό το κέντρο της πουτίγκας, περίπου στα 30 λεπτά (κουνίστε το να δείτε πως αντιδρά, και υπολογίστε ότι όταν κρυώσει θα σφίξει κι άλλο).
Αφού τα βγάλετε από το φούρνο αφήστε τα να κρυώσουν και βάλτε τα στο ψυγείο να σφίξουν.
+Μπορείτε να βάλετε ένα αλουμινόχαρτο από πάνω από τα φορμάκια, χωρίς όμως να το σφραγίσετε γύρω γύρω, για να μπαινοβγαίνει αέρας. Αυτό, αν δε θέλετε την κρούστα.
Θα μπορούσα να έχω μια πουτίγκα τώρα παρακαλώ;;;
ReplyDeleteMmmmmm yummy! I will try these; they sound delectable!
ReplyDeleteThee mou ti n touto?????
ReplyDeleteΤί ωραία συνταγή.....αλλά και τί ωραία ποτηράκια!!!!!! Πού μπορώ να τα βρω που ξετρελάθηκα;;;;;
ReplyDeleteΚατερινα show me some mercy please..yum yum.........
ReplyDelete:)
Φίλε ή φίλη, που με ρωτάς για τα ποτηράκια, ουσιαστικά είναι γυάλινα βαζάκια. Μου τα έστειλε η φίλη και Blogger Royal Coconut απο Γερμανία. Παρόμοια όμως έχει και στο κέντρο, στην Αθηνάς
ReplyDeleteH λέξη pudding μου αρέσει τόσο πολύ!
ReplyDeleteΦαντάζομαι το ίδιο θα μου αρέσει και η συνταγή.
π.σ Ηθελα να πω οτι σε αυτά τα γυάλινα βαζάκια- τα ίδια ακριβώς- κυκλοφορούν στο εμπόριο ( δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Ελλάδα, τα έτρωγα στα εξωτερικά) υπέροχες πουτίγκες, σοκολατένιες και βανιλένιες και καραμελένιες. Δεν το προτείνω σαν εναλλακτική, εννοείται οτι το χειροποίητο είναι καλύτερο, αλλά πολλές φορές το έτοιμο...είναι γρηγορότερο.
επίσης, αυτό το ξύλο ως φόντο μου αρέσει πολύ στις τελευταίες αναρτήσεις σου. Σούπερ πικς!
@Nenou
ReplyDeleteναι, στο εξωτερικό έχω δει και εγώ, αλλά Αθήνα δεν έχω βρει σε γυάλινα μέχρι στιγμής. Ξέρεις... όπως έξω που είχε παντού και τις έτρωγες καθ οδόν! Πάντως είναι εύκολο και τα βαζάκια να βρούμε και τις πουτίγκες να τις φτιάξουμε! Ματς!!
To Canelle et Vanille είναι όντως εκπληκτικό blog. Το "χαζεύω" κι εγώ χρόνια τώρα.
ReplyDeleteΦανταστικές οι φωτογραφίες σου Φοίβη. Μου τρέχουν τα σάλια με τις πουτίγκες. Σοκολατομανής γαρ.
wow και ξανά wow!!
ReplyDeleteΣούπερ ντούπερ συνταγή, σούπερ ντούπερ παρουσίαση!!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!!!!
Υπέροχες σοκολατένιες πουτίγκες!
ReplyDeleteΤέλειο γλυκάκι δεν χρειάζεται περισσότερα λόγια.
(τα ποτηράκια αυτά μου αρέσουν κι εμένα :))
Σαντιγύ έχεις βάλει από πάνω ?
Φιλιά πολλά
delicious looking chocolate dessert
ReplyDeleteAbsolutely delicious!
ReplyDelete