Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Monday, April 12, 2010

5 delicious sauces! Ideal for any kind of meat! Σάλτσες για κρέας! Και οι 5 είναι υπέροχες!


Σάλτσες για κρέας. Υπέροχες, πετυχημένες, εύκολες, νόστιμες, διαφορετικές, ιδιαίτερες, μοναδικές. Πολλές οι επιλογές και συνήθως καταφεύγουμε στις βασικές και κλασσικές γεύσεις. Γιατί όμως να μην απογειώσουμε ένα πιάτο και να ξεφύγουμε λίγο απο τα συνηθισμένα;
5 μοναδικές σάλτσες για κρέας, γρήγορες, εύκολες και δια χειρός του σεφ Βασίλη Δρίσκα!




Ασιάτικη σάλτσα για κοτόπουλο

½ φλιτζάνι σόγια σος
κ.σ. ρυζόξιδο ( ή μηλόξιδο)
2 κ.σ. σησαμέλαιο (το ασιατικό σκουρόχρωμο)
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. πολτοποιημένο σκόρδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
800 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου κομμένο σε μικρότερα κομμάτια


Βάλτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα (από τη σόγια μέχρι το φρέσκο τζίντζερ) σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα. Βάλτε τα κομμάτια του κοτόπουλου στη σάλτσα και αφήστε τα να μαριναριστού για 2-3 ώρες πριν τα μαγειρέψετε. Βγάλτε τα κομμάτια του κοτόπουλου και σοτάρετέ τα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή στο γουόκ σε δυνατή φωτιά για αρκετά λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Βάλτε τη μαρινάδα σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήστε τη σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Περιχύστε τα φιλετάκια κοτόπουλου και σερβίρετε. Συνοδέψτε με ρύζι ατμού. Η σάλτσα αυτή ταιριάζει επίσης με χοιρινό (ψαρονέφρι, πανσέτα ή μπούτι).


Asian sauce for chicken

Half cup soy sauce
4 tbls rice vinegar ( or apple cider vinegar)
2 tbls. Sesame oil (Asian dark one)
2 tbls brown sugar
2 tbls. Minced garlic
2 fresh onions finely chopped
1 tblsgrated fresh ginger
800 gr Chicken fillet cut in small pieces

Put all ingredients together in a bowl and stir well. Put chicken pieces in sauce and let the marinade for 2-3 hours. Take chicken off, sauté them in non stick frying pan or wok in high heat, for a few min until they become soft. Put marinade in shallow sauce pan, let it cook in medium temperature until thick. Pour sauce over chicken. Serve with rice.

This recipe is also ideal for pork





Σάλτσα μπάρμπεκιου
για μια άλλη εκδοχή πατήστε εδώ

2 φλιτζάνια κέτσαπ
½ φλιτζάνι ουίσκι
2 κ.σ. σόγια σος
3 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
3 κ.σ. μουστάρδα Dijon
1 κ.γ. μπούκοβο

Βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράστε τα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει και χρησιμοποιήστε τη σαν μαρινάδα για το κρέας. Για ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας, μαρινάρετέ το στη σάλτσα για 3-4 ώρες και μετά βάλτε το σε ένα ταψί, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μια ώρα.


Barbeque sauce
another recipe also available here

2 cups of ketchup
½ cup whisky
2 tbls soy sauce
3 tbls finely chopped onion
1 grated garlic clove
3 tbls mustard Dijon
1 teaspoon chilly seeds

Put all ingredients in a sauce pan and when it comes to boil, in medium temperature, let it cook for 5 min. Let it cool use as marinade. For 1 kgr of beef, marinade for 4 hours then put beef in oven pan, cover with foil and bake in preheated oven in 200 degrees Celsius for an hour.




 Σάλτσα τυριών

 2 κ.σ. μαργαρίνη
2κ.σ. αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα
1 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
4 κ.σ. τριμμένο τσένταρ
4 κ.σ. τριμμένη γραβιέρα
4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
Λίγο μοσχοκάρυδο
½ κ.γ. γουόστερ σος
½ κ.γ. σκόνη μουστάρδα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σοτάρετε το κρεμμύδι με τη μαργαρίνη σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ρίξτε το γάλα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Βράστε το μείγμα για 5-6 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέστε στη σάλτσα τη σκόνη μουστάρδα, τη γουόστερ σος, τα τυριά και ανακατέψτε. Αφήστε τη για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτά και σερβίρετε με φιλέτο κοτόπουλου, με σοταρισμένο ψαρονέφρι ή με μοσχαρίσιο φιλέτο.


Cheese sauce

2 tbls vegetable fat
2 tbls flour (all purpose)
1 cup of milk
1 tbls finely chopped onion
4 tbls grated Cheddar cheese
4 tbls grated Gruyere cheese
4 tbls grated parmesan
Some grated nutmeg
½ teaspoon Worcester Sauce
½ teaspoon powder mustard
Salt
grated Pepper

 Fry onion in vegetable fat in high temperature for 2-3 min. Add flour, stir till all the ingredients become a nice mixture. Add milk, nutmeg, salt and pepper. Boil mixture for 5-6 min in low temperature, stirring often. Add powder mustard , Worcester sauce, cheeses and stir well. Let it cook in low temperature for 2-3 min. Serve with chicken fillet, or beef fillet.





Γλυκόξινη σάλτσα με ανανά και πιπεριές

2 κόκκινες γλυκές πιπεριές
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
1 σκελίδα τριμμένο σκόρδο
½ φλιτζάνι χυμός ανανά
4 φέτες ανανά κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 κ.σ. σόγια σος
2 κ.σ. κέτσαπ
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1 φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλο
1 κ.σ. κορν φλάουρ
Αλάτι
3 κ.σ. μαργαρίνη

Σοτάρετε στη μαργαρίνη το κρεμμύδι με το σκόρδο και τις πιπεριές σε δυνατή φωτιά. Ρίξτε τα κομμάτια και το χυμό ανανά, τη σόγια σος, το κέτσαπ, τη ζάχαρη και το ζωμό. Αλατίστε και βράστε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Ανακατέψτε το κορν φλάουρ με 2 κουταλιές κρύο νερό, ρίξτε το στη σάλτσα, βράστε τη σάλτσα για 2-3 λεπτά ακόμη και κατεβάστε από τη φωτιά.
Ταιριάζει με χοιρινό βρασμένο ή ψητό, με χοιρινές μπριζόλες, ψαρονέφρι και κοτόπουλο ψητό.


Sweet sour sauce with pineapple and peppers

2 sweet red peppers
1 red onion in large pieces
1 grated garlic clove
½ cup pineapple juice
4 pineapple slices cut in small pieces
2 tbls soy sauce
2 tbls ketchup
2 tbls. Brown sugar
1 cup chicken stock
1 tbls corn flour
Salt
3 tbls vegetable oil

 In high temperature, fry onion in vegetable fat, add garlic and pepper. Add pineapple pieces and juice, soy sauce, ketchup, sugar and chicken stock. Season with salt and bring to boil in medium temperature. Let it cook for 15 min. Mix corn flour with 2 tbls cold water, pour in the sauce, cook for 2-3 more min. Take sauce off heat. Perfect sauce with boiled pork, pork steaks and grilled chicken.
















 Σάλτσα με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος

500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες με λίγο χύμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 σφηνάκι μπράντι
2 κ.σ. μαργαρίνη
1 κ.γ. γουόστερ σος
¼ φλιτζανιού ζωμός κρέατος
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαιντανός
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. κορν φλάουρ

 Σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια στη μαργαρίνη, αλατοπιπερώστε, σβήστε με το μπράντι και αφήστε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε το ζωμό και τη γουόστερ σος και αφήστε λίγα λεπτά, αλατοπιπερώστε και ρίξτε τη κρέμα γάλακτος. Διαλύστε το κορν φλάουρ σε 2 κουταλιές κρύο νερό και ρίξτε το στη σάλτσα. Αφήστε τη να βράσει για 2-3 λεπτά, κατεβάστε από τη φωτιά και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ταιριάζει με φιλέτο κοτόπουλο, ψαρονέφρι και μοσχαρίσιο φιλέτο.


Mushroom sauce with cream

500 gr mushrooms cut in thin slices (pour some lemon juice to avoid brown color)
1 onion finely chopped
1 garlic clove
1 shot brandy
2 tbls. Vegetable fat
1 teaspoon Worcester sauce
¼ cup chicken stock
2 tbls parsley finely chopped
1 cup rich cream for cooking
1 tbls corn flour

Sauté onion with garlic and mushrooms in vegetable fat, season with salt and pepper, add brandy let it resume. Add chicken stock, Worcester sauce, let it cook for some min, season again with salt and pepper if needed, add cream. Pour 2 tbls of cold water in to corn flour, stir well, add to sauce. Let it cook for 2-3 min, take sauce off heat, garnish with chopped parley.
Perfect for chicken fillet and beef fillet, or schnitzel.

photo found via google

1 comment:

  1. The recipies sound delicious! I am hungry now! Thanks for sharing!

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails