Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Tuesday, April 27, 2010

Greek Giouvetsi! Heavenly taste! Γιουβέτσι! Κλασσικό και αθάνατο!

Heavenly taste... An Authentic Greek recipe that you can make with any kind of meat you want; Lamp, beef, chicken!

Το ένα και μοναδικό γιουβέτσι της μαμάς... Για παιδιά που το τρώνε όλο το φαϊ τους!
Γιουβέτσι της μαμάς!

• 1 μεγάλη κούπα λάδι (αν θέλει παραπάνω προσθέτετε)
• 1 1/2 κιλό μοσχάρι γάλακτος (ελιά, ποντίκι κλπ) κομμένο σε μικρά κομμάτια
• 2 κρεμμύδια, τριμμένο
• 3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
• 1 κιλό ώριμες ντομάτες φρέσκες ή 400 γρ. κονσέρβας, πολτοποιημένες ή ένα πουμαρό συμπυκνωμένο
• Λίγη ρίγανη
• αλάτι, πιπέρι
• Μια πρέζα ζάχαρη
• 1 Κριθαράκι (500 gr)
• 5-6 κόκκους μπαχάρι
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 1 κούπα κεφαλοτύρι γλυκό τριμμένο (ή ό,τι τυρί θέλετε)

Ατομα: 5 - 6

Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα (αντικολλητική), επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει. Ρίξτε και σωτάρετε τα κομμάτια του κρέατος, αναποδογυρίζοντάς τα κατά διαστήματα, να ροδοκοκκινίσουν απ' όλες τις πλευρές. Προς το τέλος, ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρετέ τα κι αυτά, ώσπου να μαραθούν. Ρίξτε τις ντομάτες, τη ρίγανη, το υπόλοιπο λάδι, μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μπαχάρι και νερό να σκεπάσει το κρέας. Σκεπάστε την κατσαρόλα. Σιγοβράστε το φαγητό, ώσπου να μαλακώσει εντελώς το κρέας και να δέσει η σάλτσα (να έχει μπόλικη). Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε νερό(ζεστό) όσο βράζει το κρέας, μέχρι να γίνει. Ρίξτε το κριθαράκι σε πυρέξ, γάστα ή γενικά πυρίμαχο σκεύος. Τοποθετήστε εδώ κι εκεί τις μερίδες του κρέατος και περιχύστε με τη σάλτσα και μια κούπα νερό. Πασπαλίστε την επιφάνεια, με μπόλικο κεφαλοτύρι τριμμένο. Βάλτε το γιουβέτσι στο φούρνο και ψήστε το στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 15' - 20'.  Τσεκάρετε εαν χρειάζεται παραπάνω νερό(ζεστό) το ριζότο μέχρι να γίνει όσο είναι στο φούρνο(μην το πιεί και κολλήσει, ανακατεύετε συχνά). Σερβίρετε αμέσως.


Giouvetsi  recipe

Serves 5-6 persons

• 1 cup olive oil (1/3 cup olive oil (for frying) and the rest before you close the cap of the casserole to cook the beef)
• 1 1/2 kg beef in small pieces
• 2 medium onions, minced
• 3 garlic cloves finely chopped
• 1 kg mature tomatoes or 400 gr can concentrated chopped tomatoes
• A pinch of sugar
• salt, pepper to taste
• 400 gr pasta (large flat risotto)
• 1 cinnamon stick
• 5-6 allspice berries
• Some dried oregano
• 1 cup of your favorite cheese (sweet) grated

Add oil in a large non stic casserole, on high temperature. Sauté beef until it turns brown and crispy. Add onions and garlic, sauté them until they become soft. Add tomatoes, salt, pepper, a pinch of sugar, the rest of the oil, cinnamon stick, allspice berries, oregano, and water to cover the beef. Low temperature in medium. Close the cap of the casserole, and cook until the beef can be cut like a butter. Stir every ten minutes. While the beef is being cooked you may have to pour some more (warm) water. You decide that, it depends. It must end up soft with a lot of thick sauce. Until then, you may need to refresh the water. Pour risotto in an non stic oven pan. Add the beef sauce and the beef pieces. Add a cup of warm water. Stir well. Sprinkle with grated cheese. Bake in preheated oven in medium temperature for 15-20 min. Be careful with risotto, it may need water while you bake it. Serve immediately.

1 comment:

ShareThis

Related Posts with Thumbnails