Πεντανόστιμα Πασχαλινά κουλουράκια!
Αυτά τα κουλουράκια είναι τα αγαπημένα μου. Τα κάνω σχεδόν κάθε χρόνο! Είναι εύκολα, πεντανόστιμα και γίνονται όσο μαλακά ή όσο τραγανά θέλετε! Σημαντικό να προσέξετε το ζυμάρι να είναι μαλακό, ίσα που να πλάθεται! Οπότε το αλεύρι μπορεί να είναι λίγοτερο απο όσο αναγράφεται (με το μάτι...).
Όσο για το μέγεθος, σκεφτείτε τι σας αρέσει και πράξτε αναλόγως. Η συνταγή αυτή είναι για πολλά κουλούρια! Μπορείτε να κάνετε την μισή δόση - για μια πιο νορμάλ ποσότητα - χρησιμοποιώντας την μισή ποσότητα απο τα υλικά που αναγράφονται. Σας την συστείνω ανεπιφύλακτα αυτή τη συνταγή! Είναι υπέροχα!
Υλικα
12 αυγά
1 ποτήρι χλιαρό γάλα2 βανίλιες
1 χαρτάκι αμμωνία1 μπέικινγκ πάουντερ
2μιση κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 κ.γ. baking soda (μαγειρική σοδα)
1 Νεα φυτίνη (800 γρ)1 κιλό ζάχαρη απο το οποίο αφαιρούμε (σε ποσότητα) ένα ποτήρι νερού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε το γάλα να ζεσταθεί (όχι να βράσει!)
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη.Σταδιακά ρίχνετε τους κρόκους έναν έναν και χτυπάτε.
Σε άλλο σκεύος, χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα.Προσθέτετε την μαρέγκα στο μίγμα.
Ρίχνετε στο μίγμα τις βανίλιες.Βάζετε ένα κουταλάκι σόδα σε μισό ποτήρι ΧΛΙΑΡΟ γάλα και το λιώνετε (προσοχή θα αφρίσει όπως η κοκα κόλα!)
Βάζετε την αμμωνία στο άλλο μισό ποτήρι ΧΛΙΑΡΟ γάλα (επίσης αφρίζει) και το λιώνετε. Ρίχνετε το μίγμα της αμμωνίας και της σόδας στο μίγμα των αυγών και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι. Ρίχνετε και το baking powder.
Ζυμώνετε να γίνει ένα λείο ζυμάρι.Πλάθετε (υπολογίζοντας οτι θα διπλαστεί!) σε σχέδια που θέλετε (μπορείτε και απλά με ένα ποτήρι να κόψετε σχήμα cookies) και τα τοποθετείτε σε απόσταση 2 δαχτύλων σε καλά βουτυρωμένο ταψί ή χρησιμοποιήστε λαδόκολλα. Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε λίγη ζάχαρη πάνω απο το κάθε κουλουρομπισκοτάκι, ή, να τα αλείψετε με κρόκο αυγού. Εγώ χρησιμοποιώ ζάχαρη!
Τοποθετείτε στον φούρνο στη μεσαία θέση στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν (με το μάτι, αν τα θέλετε πολύ τραγανά αφήστε τα να ροδοψηθούν αρκετά).
Μόλις τα βάλετε στον φούρνο ετοιμάζετε το επόμενο ταψι και πάει λέγοντας.Τα βγάζετε με προσοχή να μην σπάσουν και τα αφήνετε να κρυώσουν.
BEST EASTER COOKIES EVER!
This recipe is my favorite recipe for cookies. I do this recipe every Easter and the cookies are never enough. I shape the cookies in circle well pressed (2 cm) cause i like them crunchy. This recipe is for maaaaany cookies so you can do the half dose by using half of the ingredients.
You will need
12 eggs
1 glass of warm milk
2 vanillas
25gr baking ammonia1 glass of warm milk
2 vanillas
20 gr baking powder
2 1/2 kgr all purpose flour
1 teaspoon baking soda
800 gr vegetable butter
1 kg packed regular sugar minus one glass(we take out one glass of water)
Method
Warm the milk, don't boil it.
In a large bowl, beat together (with a use of a mixer machine) butter with sugar.
Add yolks one at a time.
In another bowl, use mixer machine to prepare meringue from egg whites.
Add meringue in the butter/sugar mixture. Stir well (folding technique)
Add vanillas.
Use half of the warm milk and add in the baking soda. Stir well to melt it and be careful cause will spume.
Use the other half of warm milk and do the same with ammonia. Add the two milk mixtures in the basic mixture with butter/sugar/eggs.
Add flour (not all together a little bit at a time), add the baking powder and start kneading a dough.
You should not use all the flour if your dough is starting to become hard. We need a soft dough, hard enough to be shaped.
Cut dough in your favorite shapes but don't make them very large cause they will become twice larger after baking. Lay them on a well buttered oven pan, leaving space between them. Sprinkle cookies with some sugar. Let them bake in a preheated oven in medium temperature (180 degrees Celsius). Meanwhile prepare the next oven pan with cookies.
Take them off heat when they turn brown and let them cool.
2 1/2 kgr all purpose flour
1 teaspoon baking soda
800 gr vegetable butter
1 kg packed regular sugar minus one glass(we take out one glass of water)
Method
Warm the milk, don't boil it.
In a large bowl, beat together (with a use of a mixer machine) butter with sugar.
Add yolks one at a time.
In another bowl, use mixer machine to prepare meringue from egg whites.
Add meringue in the butter/sugar mixture. Stir well (folding technique)
Add vanillas.
Use half of the warm milk and add in the baking soda. Stir well to melt it and be careful cause will spume.
Use the other half of warm milk and do the same with ammonia. Add the two milk mixtures in the basic mixture with butter/sugar/eggs.
Add flour (not all together a little bit at a time), add the baking powder and start kneading a dough.
You should not use all the flour if your dough is starting to become hard. We need a soft dough, hard enough to be shaped.
Cut dough in your favorite shapes but don't make them very large cause they will become twice larger after baking. Lay them on a well buttered oven pan, leaving space between them. Sprinkle cookies with some sugar. Let them bake in a preheated oven in medium temperature (180 degrees Celsius). Meanwhile prepare the next oven pan with cookies.
Take them off heat when they turn brown and let them cool.
Sounds yummy! I think I'll try these this year. Lovely blog!
ReplyDeletewww.bagpoor.com