Ok after too many NO TURKEY CHRISTMAS MENU recipes, it's time for the original Donkey's Christmas menu. Stuffed turkey with chestnuts, cheese, minced beef and potatoes.
For appetizer... Cyprus traditional grilled Halloumi cheese sprinkled with lemon
Halloumi is a very tasty cheese... Cut it in slices, grill it, sprinkle over some lemon. Serve hot!
or Pumpkin soup
or cheesy polenta balls
or black bean, sweet potato and Feta cheese Quesadillas!
credits and recipe by Fresh 365
For the salad..... a mixed salad !
A mix of lettuce, rocket, spinach, carrots, red peppers, with olive oil, honey and mustard vinaigrette.
Wash your favorite vegetables, strain them, put them in a bowl. Pour over the vinaigrette sauce.
To make the vinaigrette, just add 4 parts olive oil, 2 parts honey, 1 tbls mustard.
For the main course STUFFED TURKEY!
4 kg frozen turkey (better with thermometer on)
1 kg chestnuts, boiled and peeled
500 gr chicken livers
500 gr potatoes, peeled, cut in chestnut size
2 tbls cow butter
one handful pine nuts
500 gr minced beef
200 gr graviere or edam cheese, cut in chestnut size cubes
some sweet paprika
1 garlic clove, cut in slices
a pinch of sugar
salt
olive oil
some mint leaves
350 gr fresh grated tomatoes
2 medium onions, cut in cubes
1 cinnamon stick
5 allspice
1 bay leaf
fresh ground pepper, grated
METHOD
Turkey must be at room temperature. Wash the turkey inside out. Put salt and pepper inside out.
Boil the chestnuts until they are soft and tender. Strain them, let them cool a bit, then peel them while they are still warm.
Make the minced beef recipe.
At high temperature, saute the onions, the garlic and then add the minced beef. Saute until it changes color. Add the grated tomatoes and a pinch of sugar. Saute some more. Low the temperature at medium, add bay leaf, cinnamon, salt, pepper, allspice water to cover and let it cook until the minced beef is ready.
Cook the chicken livers. Add some salt and pepper at the chicken livers. In a non stick pan at medium temperature, add some olive oil, and fry the chicken livers. Put them on absorbent paper.
Make a mixture of minced beef, chicken livers, chestnuts, pine nuts, and cheese.
Use a roaster. Put the turkey in.Fill the salted turkey with the cow butter, some mint, the mixture of minced beef, chestnuts, chicken livers, pine nuts and cheese. Pour the rest of the mixture at the roaster, around the turkey. Add the potatoes, around the turkey into the roaster. Sprinkle turkey with some paprika. Bake the turkey in a preheated oven at 250 for the first half an hour, and then low temperature at 200C.
For a 4 kg turkey, bake for 4 hours.
And for dessert... Lemon pie!
Hρθε η ώρα για το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο μενού με γαλοπούλα. Θα μου πείτε, πόσο παραδοσιακό μπορεί να είναι ένα μενού με πολέντα ή Quesantillas; Παραδοσιακό λοιπόν σε ότι αφορά στην γαλοπούλα. Οι προτάσεις μου ξεφεύγουν απο αυτά που συνηθίζουμε, γιατί πιστεύω οτι για κλασικά πιάτα της μαμάς... έχετε όλοι την μαμά να σας τα πει και μάλιστα καλύτερα απο εμένα! Εγώ λοιπόν σας δίνω κάποιες ιδέες εδώ, που αν σας αρέσουν, μπορείτε να τις δοκιμάσετε και να ξαφνιάσετε ευχάριστα την παρέα! Σύντομα θα ανεβάσω κι άλλες συνταγές διότι έρχεται στο καπάκι... και το μενού για την Παραμονή Πρωτοχρονιάς!
Για ορεκτικό, προτείνω ψητό χαλούμι με μπόλικο λεμονάκι!
Εύκολο, νόστιμο, δε θα σας πάρει χρόνο και δε νομίζω να βρείτε και πολλούς που να μην τους αρέσει... Ψήστε το στο γκρίλ και σερβίρετε ζεστο, με μισό λεμονάκι σε κάθε πιάτο.
ή σούπα κολοκύθας
2 μεγάλες γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 μικρές πιπεριές jalapenos (πράσινες λίγο καυτερές, αν θέλετε βάλτε απλές), ψιλοκομμένες
400 γρ ψιλοκομμένες ντομάτες (κονσέρβα)
450 γρ κόκκινα φασόλια τύπου Αμερικής σε κονσέρβα, καλά πλυμένα και σουρωμένα
χυμός απο ένα λάιμ
μισό κουτ. γλυκού αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι
1 μεγάλη χούφτα φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1/2 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, σε κυβάκια κομμένο
1 κούπα τριμμένη φέτα
8 σταρένιες tortillas
1 κούπα σάλτσα (υπάρχει στο πακέτο με τις τορτίγιας)
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Στρώστε μια λαδόκολα σε ένα ταψί και ρίξτε τις γλυκοπατάτες κομμένες σε κυβάκια (μια στρώση). Ψήστε για 20 - 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοψηθούν και να μαλακώσουν. Βγάλτε το ταψί απο τον φούρνο, αφήστε τον φούρνο αναμμένο. Σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι, τσιγαρίστε σε λάδι και σε μέτρια φωτιά, το σκόρδο και τις πιπεριές για 5 λεπτά περίπου. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τα φασόλια, το χυμό απο λάιμ, αλάτι, πιπέρι και κόλιαντρο. Όσο τσιγαρίζονται εσείς ανακατεύετε. Απομακρύνετε απο φωτιά και ρίχνετε τα κρεμμύδια και την φέτα. Ανακατεύετε.
Στρώνετε λαδόκολα σε ταψί και απλώνετε 4 τορτίγιας. Ψήστε τις τορτίγιας στον φούρνο για 2 λεπτά. Βγάλτε τες απο τον φούρνο και πάνω απο κάθε μια βάλτε το μίγμα με τις γλυκοπατάτες. Σκεπάστε με άλλη τορτίγια σαν σάντουιτς. Ξαναβάλτε στο φούρνο για 6 λεπτά. Για να σερβίρετε κόψτε στα τέσσερα την κάθε τορτίγια (σε σταυρό) και ρίξτε λίγη σάλτσα απο πάνω.
TIP
Φυσικά και αν το θέλετε πιο σκληροπυρηνικό το πιάτο, απλώς προσθέστε κιμά. Τσιγαρίστε τον κιμά σας με δυο ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μισό πουμαρό, 2 κουτ. σουπας κύμινο, αλάτι πιπέρι και ένα ξυλάκι κανέλας. Ρίξτε 2 ποτήρια νερό, βράστε για μισή ώρα να γίνει ο κιμάς και να μείνει με λίγη σάλτσα. Προσθέστε τον κιμά στις τορτίγιες με τις πατάτες, πριν τις βάλετε στον φούρνο για τα τελευταία 6 λεπτά. Καλή όρεξη!
Για σαλάτα προτείνω μια mixta!
Με ρόκα, σπανάκι, μαρούλι, λάχανο, καρότο, και μια βινεγκρέτ με λάδι, μέλι και μουστάρδα.
Οι αναλογίες είναι 4 μέρη ελαιόλαδο, δύο μερη μέλι και μια κουταλιά μουστάρδα. Δοκιμάζετε και προσαρμόζετε κατά βούληση.
Για το κυρίως... ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΤΗΣ FOIVI (στη γάστρα)
4 κιλά κατεψυγμένη γαλοπούλα με θερμόμετρο
1 κιλό κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
500 συκωτάκια κοτόπουλου
500 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλες μπουκιές
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδος
1 χούφτα κουκουνάρι
500 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
200 γραβιέρα
λίγη γλυκειά πάπρικα
1 σκελίδα σκόρδου σε φετούλες
μια πρέζα ζάχαρη
αλάτι
ελαιόλαδο
λίγα φυλλαράκια δυόσμου, λεπτοκομμένα
350γρ φρεσκοτριμμένη ντομάτα (και σε μπουκάλι έτοιμη)
2 μέτρια κρεμμύδια σε κυβάκια
1 ξυλάκι κανέλας
5 κόκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
εκτέλεση
Ξεπαγώστε τη γαλοπούλα. Πλύντε τη καλά μέσα κι έξω. Αλατοπιπερώστε την, μέσα κι έξω.
Βράστε τα κάστανα μέχρι να μαλακώσουν. Περάστε τα λίγο κατω απο νερο, σουρώστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν λίγο (όχι εντελώς) για να μπορείτε να τα καθαρίσετε. Καθαρίστε τα και κρατήστε τα για μετά.
Φτιάξτε τον κιμά.
Σωτάρετε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια, το σκόρδο και μετά προσθέστε και τον κιμά. Σωτάρετε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέστε τις ντομάτες και μια πρέζα ζάχαρη. Σωτάρετε για κανα 2 λεπτά ακόμα και μετά ρίξτε τα μπαχαρικά. Χαμηλώστε σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε νερό να καλύψετε τον κιμά. Αφήστε το να μαγειρευτεί μέχρι ο κιμάς να είναι έτοιμος.
Σωτάρετε καλά τα συκωτάκια σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Αφήστε τα σε αντικολλητικό χαρτι.
Φτιάξτε ένα μίγμα απο τον κιμά, το βούτυρο, τα συκωτάκια, τα κάστανα και προσθέστε τα κουκουνάρια και το τυρί. Γεμίστε με αυτά την γαλοπούλα και ότι περισσέψει ρίξτε το γύρω απο την γαλοπούλα στην γάστρα. Ρίξτε και τις πατατούλες γύρω απο την γαλοπούλα. Ρίξτε ελαιόλαδο τόσο πάνω απο την γαλοπούλα όσο και γύρω της στην γέμιση της γάστρας. Προσθέστε ενάμιση ποτήρι νερό γύρω απο την γαλοπούλα. Πασπαλίστε ελαφρώς την γαλοπούλα με λιγη πάπρικα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 μια γαλοπούλα των 4 κιλών 4 ώρες (όσα τα κιλά, τόση ώρα ανάλογα). Μετά απο μισή ώρα, χαμηλωστε τη φωτιά στους 190-200. Η γαλοπούλα όταν θα είναι έτοιμη θα πεταχτεί και το θερμόμετρό της, αν έχετε πάρει με θερμόμετρο. Άλλιώς ψήστε με το μάτι, τη μύτη και τα κιλά της γαλοπούλας όπως προανέφερα.
Για επιδόρπιο.... κράτησα την lemon pie!
Για να κλείσουμε το γεύμα, όπως το αρχίσαμε! Με λεμονάκι!
No comments:
Post a Comment