Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Monday, December 13, 2010

KOURAMPIEDES! A GREEK SWEET ''MUST'' FOR CHRISTMAS! ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΑΚΙΑ!













































ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ (βασίστηκα στην συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη)

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ½ ΚΙΛΟ
300 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμ φρέσκο βούτυρο
2 γραμ βανίλια
60 γραμ ζάχαρη άχνη
150 γραμ αμύγδαλα (με τη φλούδα καβουρδισμένα)
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα





















ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα βάζουμε στο φούρνο στους 160, να καβουρδιστούν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα χτυπάμε λίγο σε ένα γουδί να σπάσουν.
Χτυπάμε καλά και πολύ, με μίξερ, την άχνη με το βούτυρο να αφρατέψουν. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, τη βανίλια και τα αμύγδαλα. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για ½ ώρα και πλάθουμε μικρούς στρογγυλούς κουραμπιέδες διαμέτρου περίπου 3 εκ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε τους κουραμπιέδες στους 180οC για περίπου 20-25 λεπτά. Πασπαλίζουμε με άχνη όσο είναι ακόμα σχετικά ζεστοί για να κολλήσει η άχνη. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τους ξαναπασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.




KOYRAMPIEDES A GREEK ''MUST'' FOR CHRISTMAS
by Elias Mamalakis

Ingredients for ½ kg
300 gr all purpose flour
150 gr fresh butter
2 gr vanilla
60 gr icing sugar
150 gr almonds (roasted)
 icing sugar for the topping






















METHOD
Put almonds in an oven pan and roast them at medium temperature, until the almonds turn a bit brown. Let them cool.
Use an electric mixer and beat together the icing sugar with the butter (beat well!). Add the flour a little bit at a time, the vanilla and the almonds. Knead well until you have a smooth pastry.  Let it rest for 1/2 an hour and make the pastry into small balls. Bake the balls in a pre-heated oven at 180 Calcium degrees for about 20-25 min. Deep them while the balls are still warm (warm not hot) into icing sugar. Let them cool and spray some more icing sugar.

1 comment:

  1. Πολύ ωραία τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά σου. Και του χρόνου να είσαι καλά. Καλές γιορτές!
    Μάγδα

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails