This is the 3rd and last Christmas menu i made for all of you who don't like turkey :) For appetizer sauteed fois gras, for salad one of my favorites, for main course duck breasts with roasted vegetables with wine sauce, and for dessert... hazelnut chocolate pie!
Donkey's sauteed fois gras with grape juice
You will need
fois gras in thin slices (1,5cm) enough for your guests
salt and pepper
...and for the sauce
concentrated grape juice
METHOD
In a non stick frying pan at high temperature with no fat or oil, add the fois gras. Cook for 1 min then turn the fois gras and cook for one more min. Take the fois gras off the pan.
Pour 1 tbls of grape juice over each fois gras.
An adorable salad...
You will need
A bunch or rocket
some baby spinach
some grated Feta cheese
some roasted almonds
concentrated grape juice
olive oil
salt to taste
Roast the almonds. Wash and strain all the veggies. Mix them with roasted almonds. Add olive oil and concentrated grape juice. Add some salt to taste. Add Feta cheese in crumbs.
for main course Duck breast with red wine sauce
Ingredients
(for 2)
2 duck breast with the skin1 big red onion
4 garlic cloves
250ml sweet red wine
1 teaspoon butter
1tbls soy sauce
1 teaspoon green pepper (not grated)
mixture of half teaspoon corn flour in 3 tablespoons red sweet wine
3 bay leaves
3 rosemary sticks
fresh grounded pepper
Fleur de Sel
1 tbls duck fat
6 baby potatoes unpeeled
1 sweet potato
4 whole small carrots
2 red sweet peppers
METHOD
Preheat the oven at 150C. In non stick oven pan, add the duck fat. Put salt and pepper, 2 whole garlic cloves unpeeled, 2 sticks rosemary and some green peppercorns. Wash the potatoes, peel the carrots put them all together into the oven pan. Peel the sweet potato, cut in 4 pieces. Take the seeds off the peppers. Put the oven pan into the oven, for 30 min (check often). Then add the peppers unpeeled with the skin, put the temperature at 200C. and let it cook for 10 more min.Make many small cuts at duck breasts skin (cut just the skin), and put them in the following marinade for 3-6 hours.
For the marinade
150 ml red sweet wine
1 onion, roughly chopped
soy sauce
1 garlic clove
1 rosemary stick
1 bay leaf
4 black peppercorns, smashed
Dry the duck breasts on an absorbent paper. Put them into a non stick COLD frying pan, with the skin down. Let it cook at low temperature at duck's own fat. When duck skin is crunchy and golden brown, turn the breasts and cook for 6-7 min. Take the duck off the frying pan, let it rest for 2-3 min, and then cut it. Put in the frying pan some finely chopped onion, 1 garlic clove smashed, saute for some min, add the wine. Let it reduce. Add butter, fleur de sel, and some smashed green peppercorns. Let the sauce become thick. Add the corn flour mixture in. Stir and strain through a good strainer. Serve in a big shallow plate the veggies and the duck breasts with the sauce.
For dessert i choose chocolate pie!
Αυτό είναι το 3ο Χριστουγεννιάτικο μενού που προτείνω σε εσάς που δεν θέλετε γεμιστή γαλοπούλα! Για ορεκτικό σωτέ φουά γκρα με φραγκοστάφυλλα (και με πετιμέζι που είναι η δικιά μου εύκολη εκδοχή...), μια σούπα κολοκύθας με μπαχαρικά για πρώτο, μια σαλατούλα με ψημμένα αμύγδαλα και πετιμέζι (αγαπάμε πετιμέζι!), τραγανή πάπια με ψητά λαχανικά και σάλτσα μαυροδάφνης για κυρίως γεύμα και μια σοκολατόπιτα με φουντούκια για επιδορπιο.
Ξεκινάμε λοιπόν:
Ορεκτικό
Φουά γκρα με σάλτσα απο φραγκοστάφυλλα (παραθέτω την συνταγή στα αγγλικά στην αρχή, αλλά πιστεύω οτι ταιριάζει πιο πολύ στους αλλοδαπούς φίλους μας παρά στο ελληνικό τραπέζι, γι αυτο σας παραθέτω παρακάτω και την δική μου εύκολη εκδοχή με πετιμέζι)
ή Φουά γκρά με σάλτσα πετιμέζι
ΦΟΥΑ ΓΚΡΑ ΣΩΤΕ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ
Αναλόγως τα άτομα, πάρτε σε λεπτές μερίδες (1.5 εκ) φουά γκρά
αλατι και πιπέρι
Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αλατοπιπερώστε το φουά γκρα. Βάλτε το φουά γκρά στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σωτάρετε για 1 λεπτό απο κάθε μεριά. Αφαιρέστε το απο το σκεύος.
Περιχύστε τo κάθε φουά γκρα με μια κουταλιά της σούπας πετιμέζι.
Για σαλατούλα διάλεξα μια απο τις αγαπημένες μου
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ, ΣΠΑΝΑΚΙ, ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ
Ρόκα, πλυμμένη, στεγνή
σπανάκι, πλυμμένο, στεγνό
τριμμένη φέτα
μια χούφτα αμύγδαλα, χωρίς φλούδα, καβουρδισμένα
πετιμέζι
ελαιόλαδο
Ανακατέψτε όλα τα λαχανικά, προσθέστε ελαιόλαδο και πετιμέζι. Ανακατέψτε καλα να καλυφθούν όλα. Αλατίστε ελαφρώς. Προσθέστε τριμμένη φέτα.
Για κυρίως γεύμα διάλεξα την συνταγή του Αντώνη Ταμπάκου στο MASTERCHEF.
Στηθος πάπιας με ψητά λαχανικά και σάλτσα μαυροδάφνης
Υλικά
2 στήθη πάπιας με την πέτσα τους1 μεγάλο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
250ml κρασί μαυροδάφνη
1κ/γ βούτυρο
1 κ/σ σάλτσα σόγιας
1 κ/γ κόκκους φρέσκου πρασίνου πιπεριού
μισό κ/γ κορν φλαουρ αραιωμένο σε 3 κ/σ μαυροδάφνη
3 φρέσκα δαφνόφυλλα
3 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο
φρεκοτριμμένο μαυρο πιπέρι
άνθος αλατιού
1 κ/σ λίπος πάπιας
6 πατάτες baby με την φλούδα τους
1 γλυκοπατάτα
4 καρότα μικρά ολόκληρα
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με τα λαχανικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 150C. Παίρνουμε ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψί και απλώνουμε το λίπος πάπιας. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι μας, 2 σπασμένες σκελίδες σκόρδου με την φλούδα του, 2 κλωνάρια δενδρολίβανο, και λίγους κόκκους σπασμένο πράσινο πιπέρι. Κατόπιν πλένουμε τις πατάτες, καθαρίζουμε τα καρότα και τα τοποθετούμε όλα μαζί στο ταψί. Καθαρίζουμε την γλυκοπατάτα, και την κόβουμε στα 4 κατά μήκος. Κόβουμε προσεκτικά κατά μήκος και τις πιπεριές μας τους αφαιρούμε τους σπόρους και τις κρατάμε στην άκρη. Βάζουμε το ταψί μας στον φούρνο στην μεσαία θέση για 30 λεπτά ελέγχοντας κατά διαστήματα αλλά και ανακινώντας το ταψί. Τότε βάζουμε και τις πιπεριές μέσα με την φλούδα προς τα επάνω, δυναμώνουμε την θερμοκρασία στους 200C, και αφήνουμε για αλλά 10 λεπτά. Τώρα τα στήθη της πάπιας, αφού τους έχουμε προσεκτικά χαράξει την πέτσα ανά 1-2 εκατοστά χωρίς όμως να χαράξουμε το κρέας τα μαρινάρουμε για 3-6 ώρες σε 150 ml μαυροδαφνη,1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια, την σάλτσα σόγιας, 1σκελιδα σκόρδο, 1 κλωνάρι δεντρολίβανο, 1 φύλλο δάφνης και 4 σπασμένους κόκκους πράσινο πιπέρι.Μετά τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, και αφαιρούμε τυχόν στερεά υπολείμματα της μαρινάδας. Τότε τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό κρύο τηγάνι χωρίς καθόλου λαδί με την πέτσα προς τα κάτω, και τα αφήνουμε σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά έως ότου αρχίσει να ψήνεται στο ίδιο του το λίπος. Όταν ροδίσει η πέτσα, γυρίζουμε, και ψήνουμε από την άλλη πλευρά για 6-7 λεπτά. Τότε βγάζουμε το στήθος από το τηγάνι και το αφήνουμε δυο με τρία λεπτά για να μπορέσουμε να το κόψουμε. Εν το μεταξύ στο ίδιο τηγάνι, σοτάρουμε λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μια σπασμένη σκελίδα σκόρδο, και σβήνουμε με το κρασί μας. Προσθέτουμε το βούτυρο, λίγο ανθό αλατιού, και λίγο σπασμένο πράσινο πιπέρι. Αφήνουμε την σάλτσα μέχρι να δέσει ελαφρά και προσθέτουμε το κορν φλαουρ αραιωμένο με λίγη μαυροδάφνη. Ανακατεύουμε ελαφρά και την περνάμε από ένα σινουα.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Σε ένα όμορφο μεγάλο πιάτο, στήνουμε τα λαχανικά μας, στην μια πλευρά. Στην άλλη πλευρά απλώνουμε 3 κουταλιές από την σάλτσα μας και από επάνω στρώνουμε το στήθος με την πέτσα από πάνω, αφού πρώτα το έχουμε κόψει σε διαγώνιες φέτες. Ντεκοραρουμε με 2 καταπράσινα μεγάλα δαφνόφυλλα καρφωμένα σε μια πιπέρια τσέρι.
Και για γλυκάκι... σοκολατόπιτα με φουντούκια.
It's only 9 am here but reading your menu makes my mouth water and I'm getting hungry... hahaha. Have a Merry Christmas and thanks for all your support during the last year. It's been great to get to know you (at least in the virtual sense). Lots of Love Vreni xx
ReplyDeleteΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ!!!
ReplyDeleteΦΙΛΑΚΙΑ!!
Λάτρεψα το blog σου Φοίβη μου... Δανείστηκα δε τη συνταγή του Παρλιάρου για μελομακάρονα, την έκανα reblog. Ελπίζω να μη σε πειράζει. Εάν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση ειδοποίησε με. Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα :)
ReplyDelete