Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Monday, December 20, 2010

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ #1 ΕΥΚΟΛΟ. EASY NO TURKEY CHRISTMAS MENU!




Many friends and followers asked me if i had any ideas for a Christmas menu, that doesn't involve turkey...So i decided to post different ideas for a tasty Christmas dinner. This menu is cheap, tasty, easy, and very colorful!


For first course i would recommend a beetroot soup with Feta!


















photo credits by Fred Fred  


For salad, this one here!




















photo credits and recipe  by Fresh 365


for main course  Meatloaf with Homemade Barbecue Sauce 


photo credits: Turntable Kitchen
Recipe: Turntable Kitchen


Served with sweet potatoes with balsamic and fried butter












































Sweet potatoes with balsamic vinegar and fried butter recipe

1 kg sweet potatoes
50 ml balsamic vinegar
30 gr butter

Wrap each potato with foil and bake them until tender at 180 Celsius degrees.
Mash the potatoes. Fry butter until it is foamy. Pour the butter into the mashed potatoes. Stir to combine. Add the balsamic vinegar. Stir some more.



And for dessert a honey mousse and orange sauce with/ or Greek diples !




























photo credits and recipe by Athinorama



Honey mousse with orange sauce recipe


4 egg yolks
4 egg whites
250 gr honey
50 ml cream
zest of 3 oranges
25 ml orange juice
a liqueur that you prefer (Quantro)
250 gr sugar


method
for the sauce
In a non stick saucepan add sugar with less than a cup of water. Let it reduce, until the sugar it is golden brown and caramelized. Pour in the orange juice, let it come to boil, stir and remove from heat. Let it cool

for the mousse
Use an electric mixer and beat egg yolks with the half quantity of the honey. Beat the egg whites until you have a firm meringue, and add the rest of the honey in. Pour the orange zest into the liqueur. Add the zest mixture into the meringue mixture. Beat well. Add the meringue mixture into the eggs and gently mix them well with a spatula. Refrigerate for 3 hours. 



For the Greek Diples / the ultimate Greek Christmas dessert 
 photo credits ROMINA by Parents.gr


Greek Diples recipe

6 eggs
zest of 2 oranges
baking flour
3 cups of honey
1 1/2 cup of water
2 cups walnut, chopped

sun oil for frying


method

Beat the eggs slightly in a bowl. Pour in the zest and as much flour to have a very thick pastry. Divide your pastry in 8 balls and cover the balls with a cellophane. Let it rest for 1 hour. Make the most thin phyllo from each ball. Sprinkle with flour as much as you need to prevent pastry from sticking on your hands. Make  7cm X 7 cm phyllo squares. Use a fork  and  catch the edge of each phyllo square. Drop every phyllo square into the hot oil and cook until it turns gold. Take it off heat and put it on an absorbent paper. Repeat with the next phyllo square. Put honey with water into a large saucepan and bring to boil. Add each fried phyllo into the honey syrup. Let it cook for 1-2 min, take them off heat. Put them on absorbent paper again. Repeat.Sprinkle with  chopped walnuts.

*YOU can avoid honey syrup procedure. Instead of making syrup, just pour over fried diples honey and sprinkle with  chopped walnut.



Πολλοί φίλοι με ρώταγαν αν έχω καμιά ιδέα για Χριστουγεννιάτικα μενού που να μην περιλαμβάνουν  γαλοπούλα. Οι περισσότεροι τρώνε μόνο την γέμιση και αφήνουν την κακόμοιρα την γαλοπούλα να στεγνώνει στην πιατέλα. Μετά από μπόλικη έρευνα λοιπόν... για όλους εσάς που δεν συμπαθείτε την γαλοπούλα σας προτείνω κάποια διαφορετικά και νόστιμα Χριστουγεννιάτικα μενού.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ 1 / ΕΥΚΟΛΟ

Ξεκινάω ανάποδα, με το κυρίως. Είναι πικάντικο, εύκολο, γρήγορο, φθηνό και νόστιμο.

Μοσχαρίσιο ρολό με σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου


photo credits: Turntable Kitchen
Recipe: Turntable Kitchen

Ρολό με σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου  
2 καρότα χοντροκομμένα
2 σέλερι χοντροκομμένα
1/4 ενός μέτριου κρεμμυδιού σε κύβους.
1/4 κούπας τρίμμα ψωμιού ή φρυγανιά τριμμένη
1 ασπράδι αυγού
3/4 κιλού μοσχαρίσιος κιμάς
αλάτι και πιπέρι
1/4 κούπας σπιτική μπάρμπεκιου

Για την μπάρμπεκιου:


2/3 κούπας κέτσαπ
1/2 κούπας ξύδι μηλίτη
1/4 κούπας μαύρη ζάχαρη
2 κ.γ. καυτερή πάπρικα
1 κ.γ. τριμμένο κύμινο
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
1 κ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράστε για 5 λεπτά. Απομακρύνετε το σκεύος απο την φωτιά και αφήστε το κλειστό.
2. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220
3. Βάλτε τα καρότα, τα σέλερι, το κρεμμύδι, το ασπράδι, την τριμμένη φρυγανιά σε ένα μίνι πιμπερ ή σε ένα μπλέντερ. Χτυπήστε τα για λίγη ώρα, μέχρι να έχουν κοπεί καλά και να έχουν ανακατευτεί.  Βάλτε τα σε ένα μπωλάκι και βάλτε μέσα το κρέας, μαζί με αλάτι και πιπέρι.
5. Σε ένα ταψάκι με λαδόκολα, πλάστε το κρέας σε ρολό και βάλτε το στο ταψί. Αλείψτε το με τη μισή ποσότητα της σάλτσας μπάρμπεκιου. Ψήστε για μισή ώρα περίπου. Στα μισά πασαλείψτε το κρέας με την υπόλοιπη σαλτούλα. Βγάλτε το όταν έχει ροδοκοκκινήσει και μέσα έχει ψηθεί.
7. Αφήστε το ρολό να κρυώσει λιγάκι πριν το σερβίρετε.


Για πρώτο πιάτο, προτείνω μια σούπα πατζάρι με φέτα, που εχει τέλειο βαθυκόκκινο γιορτινό χρώμα και πολύ φίνα γεύση.


photo credit: Fred Fred by Quick Free Recipes.com 

Για  τη  σουπίτσα πατζαριού.


3 με 4 πατζάρια (σε μέγεθος μήλου, περίπου μισό κιλό, κομμένα σε μπουκιές)  
μισό κιλό ώριμες ντοματες, ή έτοιμες τριμμένες βιολογικές ντομάτες χωρίς συντηρητικά (από το super market)
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο, σε κομματάκια
 μια πρέζα ζαχαρη
2 ελαιόλαδο
500ml ζωμός λαχανικών βιολογικός
φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι
φέτα

εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσετε κανονικές ντομάτες, κοψτε τις στη μέση, αφαιρέστε τους σπόρους, ρίξτε τους απο πάνω το ψιλοκομμένο σκόρδο, λίγο λαδάκι και τη ζάχαρη και ψήστε τις για κανα μισάωρο στους 190. Αφαιρέστε τις φλούδες μετά. Αλλιώς, αν χρησιμοποιήσετε τριμμένες ντομάτες ετοιματζίδικες, βάλτε τις σε τηγάνι αντικολλητικό χωρίς λάδι στην αρχή να τις ''στεγνώσετε'' απο τα υγρά τους, μετά ρίξτε τη ζάχαρη, ανακατέψτε τις λίγο, και μετά ρίξτε το λαδάκι και το σκόρδο και τσιγαρίστε τα λιγάκι.

Ρίξτε τα κρεμμύδια σε αντικολλητική κατσαρόλα και αφήστε τα να τσιγαριστούν ελαφρως. Προσθέστε τις ντομάτες με το σκόρδο.  Προσθέστε τα υπόλοιπα λαχανικά και φέρτε τα μια βόλτα να τσιγαριστούν. Προσθέστε τον ζωμό και νερό να καλύπτει τα λαχανικά και αφήστε τα να πάρουν βράση. Κρατήστε τη θερμοκρασία μέτρια προς χαμηλή. Ρίξτε λίγο αλατάκι και πιπέρι (προσοχή με το αλάτι αν βάλετε τυρί). Αφήστε τα λαχανικά να βράσουν και να μαλακώσουν. Σουρώστε τα λαχανικά απο το ζωμό (κρατάμε το ζωμό εννοείται) και περάστε τα λαχανικά σε μπλέντερ ή στο μούλτι να γίνουν κρέμα. Επιστρέψτε τα πολτοποιημένα λαχανικά στην κατσαρόλα. Δοκιμάστε για αλάτι και πιπέρι.
Μπορείτε τώρα να προσθέσετε και ένα κομματάκι βούτυρο. Κρατάμε την σούπα με κλειστό καπάκι και σερβίρουμε σε μπολάκια (ζεστή ή κρύα) με τριμμένη φέτα απο πάνω ή ξυνομυζήθρα και κρουτόν. 


Πάει τέλεια με αυτήν την σαλατούλα που θα δείτε εδώ.





















photo credits and recipe by Fresh 365


Και φυσικά σαν συνοδευτικό θα είχα πουρέ γλυκοπατάτας












































Χρειάζεστε

1 κιλό γλυκοπατάτες (καλά πλυμμένες, σκουπισμένες, τυλιγμένες μία μία σε αλουμινόχαρτο)
λίγο βαλσάμικο (10 γρ, εγώ έβαλα λίγο παρά πάνω)
30 γρ καβουρδισμένο βούτυρο (εγώ έβαλα λίγο παρά πάνω)

Ψήνετε τις γλυκοπατάτες στους 180 μέχρι να μαλακωσουν εντελώς. Τις βγάζετε απο τον φούρνο, τις αφήνετε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε απο πολτοποιητή χειρός (μίνι μπίμπερ, μπλέντερ κλπ) να τις κάνετε πουρέ. Αν έχουν πολλά υγρά, τις περνάτε όπως είναι σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, και τις στεγνώνετε (χωρίς λάδι, για λίγο στην φωτιά, να πιούν τα υγρά τους).
Μετά ζεσταίνετε το βούτυρο, ουσιαστικά το καβουρδίζετε, να μυρίσει, και το ρίχνετε πάνω στον πουρέ. Ανακατεύετε και προσθέτετε ξύδι μπαλσάμικο. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι και παραπάνω μπαλσάμικο αν θέλετε.



* Οι γλυκοπατάτες έχουν περίεργη γεύση και υφή. Καλό είναι να τις έχετε δοκιμάσει πριν τις βάλετε στο μενού σας. Γενικώς, καλό είναι να έχετε άποψη πριν μπείτε στον κόπο να φτιάξετε κάτι. Πάντως προλαβαίνετε μέχρι τα Χριστούγεννα να κάνετε ένα τεστ!




Για επιδόρπιο, επειδή το συγκεκριμένο φαγητάκι με την σαλτσούλα είναι λίγο βαρύ στη γεύση, θα πρότεινα κάτι ελαφρύ, όπως... μους μελιού με σάλτσα πορτοκάλι, ή έναν γκουρμέ συνδιασμό  δίπλες με....   μους μελιού! Είναι η δεύτερη συνταγή που παραθέτω για μους μελιού. Απλώς γεμίστε μπολάκια και στολίστε το κάθε μπολάκι  με σπασμένες δίπλες με μέλι και καρύδια.






















Μους μέλι με σάλτσα πορτοκάλι
Υλικά (για 4 άτομα)

4 κρόκοι
4 ασπράδια
250 γρ. μέλι
50 ml κρέμα γάλακτος
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
25 ml χυμός πορτοκαλιού
Κουαντρό
250 γρ. ζάχαρη


Εκτέλεση
Σάλτσα
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με πολύ λίγο νερό. Αφήνουμε να εξατμιστεί το νερό και να σκουρύνει η ζάχαρη εωσότου να γίνει καραμέλα, και τη σβήνουμε με 25 cl φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Περιμένουμε να πάρει μια βράση και αφήνουμε να κρυώσει.

Μους
Χτυπάμε τους κρόκους με το μισό μέλι. Κάνουμε τα ασπράδια μαρέγκα και ρίχνουμε το υπόλοιπο μέλι. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού μέσα στο Κουαντρό. Χτυπάμε την κρέμα για να δέσει. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, απαλά, για να μην «κόψουν», τα τοποθετούμε σε φόρμες της επιλογής μας και τα βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.



2η συνταγή / Για την μους μελιού με ντεκόρ απο δίπλες
 photo credit ROMINA by Parents.gr


για έξι άτομα

Υλικά

5 κρόκους
200 γρ μέλι
375ml κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική, χτυπημένη σε σαντιγύ
3 φύλλα ζελατίνης, μαλακωμένα σε κρύο νερό

Βάλτε τους κρόκους σε  μίξερ και χτυπήστε τα να αφρατέψουν για 5 με 7 λεπτά.  Βάλτε το μέλι σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά προσθέστε 75 ml νερό και ανακατεύετε συνέχεια να ομογενοποιηθούν. Μόλις πάρει μια βράση (μετά απο 7-10 λεπτά) βγάλτε το απο την φωτιά. Ρίξτε μέσα στο σιρόπι τις ζελατίνες (αφού τις έχετε στύψει) ανακατέψτε να ομογενοποιηθούν. Μετά προσθέστε τα αυγά ανακατεύοντας διαρκώς (προσοχή να μην είναι πολύ καυτό το σιρόπι, θα γινουν ομελέτα) για δέκα λεπτά (μέχρι να κρυωσει ουσιαστικά το μείγμα). Ρίξτε το μείγμα στην σαντιγύ και ανακατεύετε απαλά, απο έξω προς τα μέσα. Βάλτε την μους σε ένα μπωλάκι, καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε την στο ψυγείο για μια με δυο ώρες. Σερβίρετε με σπασμένες δίπλες απο πάνω.

*H συνταγή για τις δίπλες είναι της Βέφας Αλεξιάδου. Εγώ δε θα έμπαινα στη διαδικασία να τις κάνω στριφογυριστές, θα τις έκοβα σε απλά κομμάτια όπως στην φωτό. Ούτε θα τις πέρναγα απο σιρόπι μελιού. Απλώς αφού τις τηγάνιζα θα τους έριχνα κατευθείαν μέλι. Αυτόν τον τρόπο ακολουθουμε σπίτι μου. Και είναι τέλειος!




No comments:

Post a Comment

ShareThis

Related Posts with Thumbnails