Πως σας φαίνεται το αγριογουρουνάκι μου; Η πετσούλα έγινε τραγανή (ήταν φορετή από πάνω) και ήταν το τέλειο προστατευτικό για το μπουτάκι που τράβαγε τα υγρά... Ναι... Δεν είπα οτι είναι διαίτης!
Δεν σκόπευα να φτιάξω αγριογούρουνο. Αλλά επειδή ένας φίλος έψαχνε απεγνωσμένα συνταγή, έψαχνα και εγώ μαζί του για μια καλή μαρινάδα και μια γιορτινή ιδέα. Τελικά εκείνος δεν το έκανε το αγριογούρουνο, αλλά... το έκανα εγώ.
Η συνταγή είναι βασισμένη σε μια συνταγή απο την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, αλλά η μαρινάδα είναι διαφορετική, οι αναλογίες στο κρασί και το κονιάκ διαφέρουν λίγο και η δικιά μου εκδοχή δεν έχει ντομάτα μέσα. Το θέμα είναι οτι έγινε σούπερ, εξαφανίστηκε όπως ήρθε στο τραπέζι και μας ''έμεινε'' σαν γεύση.Το τι άγχος πέρασα γι αυτό το αγριογούρουνο δεν υπάρχει... Καταρχήν περίμενα μισή ώρα στον χασάπη να έρθει η σειρά μου... είχε μόνο αυτό το μπουτάκι και είχα φρικάρει οτι κάποιος θα μου το προλάβει... τελικά περίμενε εμένα.
Μετά, επειδή δεν θα μαγείρευε κανείς άλλος για παραμονή Χριστουγέννων, αλλά μόνο εγώ, αγχώθηκα διπλά μην πάει κάτι στραβά και καταλήξουμε να τρώμε πατάτες τηγανιτές και σαλάτα. Αλλά ευτυχώς όλα πήγαν τέλεια, το αγριογούρουνο ΕΛΙΩΣΕ, ΜΕΛΩΣΕ έγινε ΛΟΥΚΟΥΜΙ, τα αρώματα ήταν απερίγραπτα, η γεύση απίθανη, η σάλτσα τέλεια! Ουφ!
This is me with a new (awful haircut) cooking at my parents house, wild boar in red wine with cognac, balsamic vinegar and honey.
WILD BOAR WITH WINE, COGNAC, BALSAMIC VINEGAR AND HONEY
Ingredients
2,5 kg wild boar, leg
for the marinade
1 bottle of red wine
2 bay leaves
5-6 allspice
2 red onions cut in quarters
2 carrots roughly chopped
some dried rosemary
basic ingredients
4-5 medium red onions, cut in slices
some all purpose flour
1/3 cup balsamic vinegar
1/3 cup Cognac (Brandy)
1 tbls brown sugar
2 carrots, roughly chopped
1 bay leaf
2-3 garlic cloves, unpeeled
the skin of one orange
2 full tbls of honey
salt and fresh ground pepper
1 cup olive oil
4-5 allspice
500 gr strong beef stock
French fries enough for all
Method
Cut the wild boar in pieces. Put them in a roaster. Add wine to cover. Add all the other marinade ingredients in, and put the roaster in the refrigerator for 12-15 hours.
Take the wild boar off the marinade. Strain the marinade, keep the juices. Use an absorbent paper to dry the wild boar. In a non stick pan, at medium/high temperature, add the onion slices and stir them well until they become a bit soft. Low the temperature at medium/low and let the onions cook for 20 min. Stir them often. When they are caramelized, soft and light brown, add the sugar. Stir some more. Take them off, put them in a bowl for later. Sprinkle some flour over the wild boar pieces. Saute the wild boar, and put the wild boar pieces to the bowl with the caramelized onions. Saute the last pieces of wild boar, pour the balsamic vinegar, the cognac and last the wine from the marinade all over them(careful, we want just the wine not the other marinade ingredients). Cook for some minutes in medium/ high temperature to reduce the alcohol. Stir often, add one tablespoon of honey, and let it cook for one more minute. Pour all the wild boar pieces and the /alcohol/honey mix and the caramelized onions into a roaster. Add a bit olive oil all over. Add the orange skin, the carrots, the bay leaf, the garlic cloves, allspice, salt and pepper, half of the stock, and one more tbls of honey all over the wild boar. Cover with tin, and let it cook in medium/low temperature for 2 1/2 h. Check often, taste for salt and pepper and add more stock if dry. Serve with French fries and salad!
ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ, ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ, ΚΟΝΙΑΚ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
Υλικά
2,5 κιλά αγριογούρουνο, μπούτι
για τη μαρινάδα
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκους μπαχάρι
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
2 καρότα, χοντροκομμένα
λίγο δεντρολίβανο
για τη συνταγή
4-5 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και μετά σε φέτες
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 κούπας ξύδι μπαλσάμικο
1/3 κούπας κονιάκ
1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
μια φλούδα πορτοκαλιού
2-3 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
2 καρότα χοντροκομμένα
1 φύλλο δάφνης
2 κουταλιές της σούπας μέλι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κούπα λάδι
4-5 κόκκους μπαχάρι
500 γρ ζωμός βοδινού (2 βιολογικοί κύβοι)
πατάτες τηγανιτές (ποτέ δεν είναι αρκετές όσες κι αν βάλετε...)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόψτε το αγριογούρουνο σε μερίδες. Βάλτε το σε μια γάστρα. Ρίξτε το κρασί να το καλύψει. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας και αφήστε το στο ψυγείο για 12-15 ώρες.
Βγάλτε το απο το ψυγείο, σουρώστε την μαρινάδα και κρατήστε το κρασί της. Σκουπίστε ελαφρώς το κρέας απο τα υγρά.
Σε αντικολλητική κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίξτε ελαιόλαδο και τις φέτες των κρεμμυδιών. Σωτάρετε για μερικά λεπτά και μετά χαμηλώστε την φωτά στο μέτριο προς χαμηλό και αφήστε τα να καραμελώσουν σιγά σιγά (για κανα 20λεπτο). Ανακατεύετε συχνά, να μη σας καούν αλλά να είναι μαλακά και να πάρουν βαθύ καραμελένιο χρώμα. Προς το τέλος προσθέστε την ζάχαρη, ανακατέψτε, αφήστε ένα λεπτό ακόμα και βγάλτε τα. Κρατήστε τα στην άκρη. Ρίξτε λίγο αλευράκι πάνω απο τα κομμάτια αγριογούρουνου, ανακατέψτε τα με το χέρι σας και τσιγαρίστε τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά απο όλες τις μεριές για ελάχιστα δευτερόλεπτα (μόνο να πάρει χρώμα). Στα τελευταία κομμάτια αγριογούρουνου, σβήστε με το κονιάκ, το βαλσάμικο και τέλος με μπόλικο κρασί απο την μαρινάδα. Δυναμώστε την θερμοκρασία και αφήστε το να πάρει μια δυο βράσεις να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε μια κουταλιά μέλι, ανακατέψτε για ένα λεπτό και ρίξτε τα στην γάστρα μαζί με τα υγρά απο το κρασί το μέλι και το κονιάκ. Προσθέστε στην γάστρα και τα υπόλοιπα κομμάτια κρέατος καθώς και τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώστε. Προσθέστε 2 καρότα χοντροκομμένα, τα καινούργια μπαχάρια, το φύλλο δάφνης, τα σκόρδα, τη φλούδα του πορτοκαλιού, λίγο ελαιόλαδο απο πάνω, και άλλη μια κουταλιά της σούπας μέλι πάνω απο τα κομμάτια με το κρέας. Προσθέστε τον μισό ζωμό (περίπου) και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 2μιση ώρες ή μέχρι το κρέας να είναι εντελώς μαλακό και να έχει αρκετή και δεμένη σάλτσα. Στο διάστημα που μαγειρεύεται το φαγητό, τσεκάρετέ το και αν χρειάζεται υγρά προσθέστε ζωμό. Τσεκάρετε και για το αλάτι. Σερβίρετε με πατάτες τηγανιτές και την αγαπημένη σας σαλάτα.
Χιονίζει... αλάτι στην φωτογραφία!
Look it is snowing!!!(salt!)
* Όταν σβήσετε τα τελευταία κομμάτια αγριογούρουνου με το κρασί, το κονιάκ, το μπαλσάμικο και το μέλι και αφού εξατμιστούν, δοκιμάστε και αυξάνετε αν θέλετε παραπάνω κονιάκ ή κρασί κλπ.
* When you add the wine, the cognac, the balsamic vinegar and the honey, let them reduce, and taste the sauce. If you want to add some more cognac or balsamic do as you wish.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Με όλα αυτά τα υλικά που του έβαλες δεν υπήρχε περίπτωση να μη γίνει λουκούμι. Δείχνει τέλειο!
ReplyDeleteXronia polla , kali xronia :-)
ReplyDeleteΠοίημα εποίησες Φοίβη μου :)
ReplyDeleteΤρομερό πιάτο !!!!!
Καλή Χρονιά σου εύχομαι, με υγεία ευτυχία και χαρά για σένα και τους δικούς σου ανθρώπους :)
Πολλά φιλιά
Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο!
ReplyDeleteΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΚΔΟΧΗ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!
ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Καλή χρονιά καροτάκι! Με υγεία και περισσότερο ελεύθερο χρονο σου εύχομαι! Σμουτς!
ReplyDeleteΚαλημέρα και Χρόνια Πολλά. Η συνταγή δουλεύει μόνο με αγριογούρουνο ή και με χωριάτικο χοιρινό. (φτάνει σήμερα μισό γουρουνάκι από το χωριό!!). Επίσης επειδή΄οι καλεσμένοι είναι λίγο συντηρητικοί/κλασσικοί μπορώ να παραλείψω το μέλι? Ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλές γιορτές!
ReplyDelete@ anonymous
ReplyDeleteΚαλημέρα! ΆΚου, η συνταγή δεν σου βγάζει κάτι γλυκό περίεργο. Ούτε γλυκόξινο όπως κάτι κινέζικες γεύσεις. Το μέλι δεν το καταλαβαίνεις στο σύνολο, κάνει το κρέας να λιώνει στο στόμα και ''μελωνει'' το αποτέλεσμα! Και οι δικοί μου εντελώς σκληροπυρηνικοί με κλασσικά κοψίδια είναι μαθημένοι, αλλά αυτό το ευχαριστήθηκαν όσο τίποτα! Εννοείται και το κάνεις με το χοιρινό! Καλά Χριστούγεννα!!!
ΥΓ
Αν παρόλα αυτά δε θέλεις να βάλεις μέλι, δε μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά για το γευστικό αποτέλεσμα γιατί δεν το έχω δοκιμάσει. Επιμένω πάντως, οτι θα τους αρέσει!!! Μην τους πεις τι έχει μέσα!
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα το τολμήσω. Δύο διευκρινίσεις: τι κρασί να προτιμήσω και τι μέλι?
ReplyDelete@Anonymous
ReplyDeleteΜέλι κάποιο καλό αλλά όχι πολύ έντονο, εφόσον φοβάσαι και για το αποτέλεσμα. Μην πάρεις θυμαρίσιο λοιπόν που έχει πλούσιο άρωμα και γεύση. Όσο για το κρασί, κόκκινο, ένα που θα έπινες ευχάριστα. (μην βάλεις εντελώς φθηνό, επειδή ειναι για μαρινάδα. Μια μέση κατάσταση)
Καλη επιτυχία, εύχομαι πραγματικά να το ευχαριστηθούν! Περιμένω να μου πεις εντυπώσεις!
Φοίβη μου... ελπίζω να δεις το μήνυμα μου... Μια ερώτηση : το αγριογούρουνο που έχω είναι ναι μεν από χέρι αλλά έχει καταψυχθεί... ακολουθώ την ίδια διαδικασία ή κάνω και κάτι άλλο;;; Σε φιλώ... Με το καλό ο νέος χρόνος με Υγεία πάνω από όλα!
ReplyDelete