Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Thursday, December 9, 2010

ORANGE VELVET SOUP... A PUMPKIN VELOUTE! ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΞΥΝΟΜΥΖΗΘΡΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ




















Αυτό το υπέροχο μπολάκι σούπας, είναι δώρο του follower και φίλου Φάνη, ο οποίος μου το έστειλε πακετάκι για τη γιορτή μου! Δεν είναι υπέροχο; Μπορείς να τρώς τη σούπα σου και ταυτοχρόνως να αλλάζεις κανάλι!!Χαχα! Είναι τέλειο και το φοβερό της υπόθεσης είναι οτι δεν έχουμε γνωριστεί απο κοντά με τον Φάνη... Σε ευχαριστώ πολύ Φάνη! Το τίμησα το δωράκι σου!

 I believe that orange is the most happy color. Don't you agree? This is a happy meal... oops (sorry McDonald's)! Happy soup perhaps? It's a pumpkin soup with cumin, nutmeg, curry and xinomizithra (a sour soft Greek cheese) plus... baked sweet red pepper. It's delicious.


Όλες αυτές τις μέρες τρέχω σαν τρέλη πάλι... Το σπίτι με βλέπει μόνο για τον ύπνο, οι φίλοι μου με έχουν χάσει εδώ και καιρό, εγώ με έχω ''χάσει'' εντελώς τον τελευταίο καιρό... Όλο λέω θα αλλάξω το πρόγραμμά μου, από κάπου θα κόψω και θα προσεγγίσω την πολύτιμη ΄΄βραδύτητα'' που μου λείπει...
Πάντως, μαγείρευα. Δεν προλάβαινα να φωτογραφίσω και να ανεβάσω συνταγές, αλλά μαγείρευα. Θα τις ανεβάσω κάποια στιγμή. Χθες, ανάμεσα σε δουλειά και προπόνηση βρήκα χρόνο να φτιάξω μια Κικιτσόπιτα, ζουμερό κοτόπουλο με σάλτσα πορτοκάλι και αυτή την πορτοκαλί και μοσχομυριστή σουπίτσα.
Αν δεν έχετε επιχειρήσει να φτιάξετε κολοκυθόσουπα, δοκιμάστε την. Είναι πάρα πολύ νόστιμη και εύκολη να την κάνετε. Σκοπεύω να την έχω σαν πρώτο πιάτο τα Χριστούγεννα. Είναι πολύ πιο ελαφριά απο την βελουτέ κουνουπίδι που είχα προσθέσει μπεσαμέλ (πεντανόστιμη κι αυτή!), τα μπαχαρικά είναι παααάρα πολύ διακριτικά, αφού ουσιαστικά αφήνουν μια υποψία γεύσης στη σούπα και δεν την σκεπάζουν με έντονα αρώματα. Είναι απαλή, διακριτική, γρήγορη, νόστιμη, χαρούμενη (το πορτοκαλί το θεωρώ το πιο χαρούμενο χρώμα) και θρεπτική. Όπως θα έπρεπε να είναι μια σουπίτσα :) Αν έχετε δοκιμασμένες συνταγές κολοκυθόσουπας ή tips για μια διαφορετική version, θα χαρώ να μου τις πείτε. Μέχρι τα Χριστούγεννα προλαβαίνω (και θέλω!) να πειραματιστώ πολύ πάνω στο θέμα κολοκύθα!























Υλικά 
(για 4 μερίδες εστιατορίου, δηλαδή όχι για να χορτάσουμε...)

1/4 κίτρινης στρογγυλής κολοκύθας (Αχαϊας βρήκα) καθαρισμένη, ξεσποριασμένη, κομμένη σε μέτριους κύβους
2 καρότα (σε φετούλες)
1 πράσσο (το άσπρο και λίιιγο απο το πράσινο, σε λεπτές φετούλες) ή σέλερι
1 κολοκυθάκι κομμένο σε μπουκιές (το πράσινο!)
1 μεγάλο κρεμμύδι σε κυβάκια (ή  2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετούλες)
1 κύβος λαχανικών σπιτικός βιολογικός

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
4 μπαχάρια (θυμηθείτε να τα βγάλετε αν δεν έχετε σιτα για να περάσετε τη σούπα)
μισό κουταλάκι κύμινο
μισό κουταλάκι του γλυκού κάρυ
1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι (δοκιμάζετε και αναλόγως αυξομειώνετε... αλλά μην ξεχνάτε την ξινομυζήθρα ε; Είναι αλμυρή)
1 κουταλια βούτυρο (απο το ψυγείο)
πιπέρι

1 πιπεριά φλωρίνης (χωρίς κοτσάνι και σπόρους, πλυμμένη, σκουπισμένη και χαραγμένη)
1 κούπα ελαιόλαδο
ξυνομυζήθρα (Κρήτης βρήκα, αλλά η Κιμωλιάτικη ήταν άλλο πράγμα...)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα ταψάκι, βάζουμε την πλυμμένη και σκουπισμένη πιπεριά Φλωρίνης. Της ρίχνουμε λίγο λαδάκι και την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί.

Σε αντικολλητική κατσαρόλα, βάζετε το ελαιόλαδο και το αφήνετε να κάψει. Προσθέτετε μαζί τα κρεμμύδια και το πράσο. Ανακατεύετε να τσιγαριστούν ελαφρώς. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο, ρίξτε τα καρότα. Ανακατέψτε για μερικά δευτερόλεπτα και ρίξτε την κολοκύθα. Ανακατέψτε για 1-2 λεπτά. Ρίξτε και το μικρό κολοκυθάκι. Ρίξτε τώρα τον κύβο λαχανικών, τα μπαχαρικά και μπόλικο βραστό νερό να σκεπάσει την σούπα και λίγο ακόμα :) Νερό μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε και στη συνέχεια. Αναλόγως πόσο πηχτή την θέλετε τη σούπα. Εγώ προτιμώ να προσθέτω παρά να περιμένω να το ''πιεί''.  Το σκεπάζουμε λοιπόν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο χαμηλό προς μέτριο και το τσεκάρουμε όσο βράζει που και που (για κανένα 20λεπτο... να μαλακώσει η κολοκύθα).

Όταν η κολοκύθα έχει μαλακώσει (τσεκάρουμε με ένα πιρούνι) και ενώ η σούπα μας έχει μπόλικο νερό (αν εχει πήξει, προσθέτουμε νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα), σουρώνουμε τα λαχανικά απο το ζωμό. Τα λαχανικά τα λιώνουμε στο μπλέντερ ή σε μπίμερ, και αν έχουμε σουρωτήρι με πυκνή σίτα (ή σινουά),  το περνάμε για πιο βελούδινη υφή (ξέρετε πως γίνεται, έχουμε γίνει εξπέρ με το masterchef!) και το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα με τον ζωμό μας. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να πάρει μια βράση σε πολύ χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο (παγωμένο) και ανακατεύουμε να λιώσει. Βγάζουμε απο την φωτιά και κρατάμε τη σούπα μας με κλειστό καπάκι. Πρέπει να βγεί βελούδινη και πηχτή αλλά όχι μους ή πουρές.

Βγάζουμε την πιπεριά απο τον φούρνο και προσεκτικά μην καούμε αφαιρούμε την φλούδα της. Κόβουμε σε ροδελίτσες.
Με δυο κουτάλια της σούπας, φτιάχνουμε μπαλίτσες απο ξυνομυζήθρα (ή απλώς παίρνουμε μια κουταλιά ξυνομυζήθρα) και την βάζουμε στο κέντρο της σούπας μας (να μην είναι καυτή!). Απο πάνω στολίζουμε με μια ροδελίτσα πιπεριάς.





















Ingredients
(for 4 person)

1/4 pumpkin peeled, unseeded, cut in medium cubes
2 carrots
1 leek or celery (just the white part, cut in slices)
1 zucchini cut in cubes
1 big red onion cut in slices (or 2-3 spring onions cut in slices)
1 organic vegetable stock

1 teaspoon grated nutmeg
4 allspice beans
half teaspoon curry
half teaspoon cumin powder
1 tbls salt
pepper
1 tbls butter (cold)
1 sweet red pepper 
1 cup olive oil
xinomizithra (sour soft cheese)


METHOD
Put the pepper in a non stick oven pan. Spray with some olive oil, bake at high temperature until it becomes a bit brown and soft. 

In a large non stick saucepan, at high temperature add olive oil. When it is warm enough, add the onions, the leak and stir for 1-2 min. Now add the carrots and the pumpkin cubes. Stir some more for a min. Add the zucchini, the nutmeg, the curry, the cumin powder, the salt, the pepper, the vegetable stock and hot water to cover (and one cup more). Low the temperature at low-medium and let it cook until the pumpkin is really tender. IF needed, add some more hot water. When pumpkin is ready, strain the veggies from the juice, and put them into a blender. Now if you have a thick strainer, use it to have a velvet result for your soup.
Let it cook for 5 more min, add water if needed, salt or pepper. The last thing you have to do before you take the saucepan off the heat, is to add a tablespoon of cold butter. Stir well to combine, remove from the heat. Peel and cut the baked pepper in slices. Serve your soup in a plate, take one tablespoon of cheese, add it in the center of the soup plate (careful your soup must be warm but not hot). Add  pepper on the top. Enjoy!

5 comments:

  1. Άκουσα κάτι για χιόνια το σ/κ. Αν μας πιάσει ο χιονιάς θα τη φτιάξω, έχω κολοκύθα στο ψυγείο. Φιλάκια!

    ReplyDelete
  2. This recipe looks and sounds scrumptious ,it's just what we need for this kind of wheather ,I think I will try it ,I love your new header ,and your photos are professional,theodora

    ReplyDelete
  3. Πολύ χαίρομαι που τώρα μπορείς να τρώς κάνοντας ζάπινγκ :)
    p.s. παρεπιπτόντως σήμερα το μεσημέρι έφαγα μια γαβάθα φοβερά μακαρόνια με τόνο που βρήκα στο γαιδουροblog σου. Πεντενόστιμα που λεει κι η γιαγία μου.

    ReplyDelete
  4. Ego vazo kai ligo mpalsamiko kai kavourdismenous kolokuthosporous. me ksynomizithra den skefthka pote na thn dokimaso.....gia na to doume kai auto... well done my dear!!

    ReplyDelete
  5. Μπορώ άνετα να φάω δέκα!

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails