Έφτιαξα καραμέλες γάλακτος! Δεν είναι σκληρές, αλλά ούτε σαν και τις παιδικές που τρώγαμε με το χρυσό χαρτάκι με την αγελάδα. Είναι ελαφρώς σκληρές, αλλά μετά απο 5'' στο στόμα λιώνουν σαν τις αγελάδας! Η γεύση είναι ίδια με τις καραμέλες Weather's Original, ή... τις Balloo για όσους τις πρόλαβαν!
I made these cute fleur de sel Butter Caramels!!! And.... WITHOUT A THERMOMETER!!!!If you have one, follow the instructions of the recipe. Otherwise, do it like me... at medium/low temperature, stir non stop like crazy... as much as it needs to finally make a creamy ''caramel pudding''. When it becomes a bit hard to stir... stop. The caramels are perfect.....!!!
INGREDIENTS
recipe by Erin's Food Files
1 cup heavy cream
5 tablespoons unsalted butter, cut into pieces
1 teaspoon fleur de sel
1 1/2 cups sugar
1/4 cup light corn syrup
1/4 cup water
5 tablespoons unsalted butter, cut into pieces
1 teaspoon fleur de sel
1 1/2 cups sugar
1/4 cup light corn syrup
1/4 cup water
Special equipment: parchment paper, a deep-fat thermometer
Directions
Line bottom and sides of an 8-inch square baking pan with parchment paper, then lightly oil parchment.
Bring cream, butter, and fleur de sel to a boil in a small saucepan, then remove from heat and set aside.
Boil sugar, corn syrup, and water in a 3- to 4-quart heavy saucepan, stirring until sugar is dissolved.
Boil, without stirring but gently swirling pan, until mixture is a light golden caramel.
Carefully stir in cream mixture (mixture will bubble up) and simmer, stirring frequently, until caramel registers 248°F on thermometer, 10 to 15 minutes. Pour into baking pan and cool 2 hours. Cut into 1-inch pieces, then wrap each piece in a 4-inch square of wax paper, twisting 2 ends to close.
Έφτιαξα λοιπόν αυτές τις καραμελίτσες που τις είχα άχτι να τις φτιάξω κάποτε... Τις φοβόμουν, πίστευα οτι θα παιδευτώ θα κάνω μια κουζίνα χάλια και το αποτέλεσμα δε θα τρώγεται. Αλλά χθες μέσα σ΄ όλα, λέω δε βαριέσαι... άμα δεν πετύχουν δεν πέτυχαν, δε θα σκάσω κιόλας... Δεδομένου ότι ΔΕΝ ΕΧΩ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ, ούτε άλλα γκατζετάκια όπως θα έπρεπε σαν καλή μαγείρισσα (ενίοτε και ζαχαροπλάστισσα) έπαιρνα τα ρίσκα μου. Μάλλον... έπαιζα με πιθανότητες 80% να κάνω μια τρύπα στο νερό και 20% να κάνω καραμέλες... αλλά! Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς!!! Μου βγήκε το χέρι να ανακατεύω απο το άγχος μου μήπως μου κολλήσει... Περίμενα ΠΟΛΥ ΩΡΑ ανακατεύοντας να δώ ξανθό καραμελένιο χρώμα και πήρε ελαφρώς λίγο ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΑ... κάπως... Όταν βέβαια μπήκε η κρέμα άλλαξαν όλα. Αλλά μέχρι τοτε μια φρίκη την είχα φάει. Μέγα απογοήτευση... Είχα την θερμοκρασία στο μέτριο/χαμηλό. Δηλαδή η κουζίνα μου έχει θέρμανση μάξιμουμ 3 (χεχε!) άρα την είχα 1,2 με 2 (έπαιζα). Την κρέμα καραμέλας την έβαλα στο σωτήριο ταψάκι σιλικόνης. Δεν τα έβαλα καθόλου στο ψυγείο. Προτείνω να αρχίσετε να τις κόβετε πριν σφίξει (σφίγγει για πλάκα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα), αλλιώς, βάλτε την μονοκόμματη καραμέλα του ταψιού σας πάλι στον φούρνο για 2-3 λεπτάκια στους 70 βαθμούς ίσα ίσα να ζεσταθεί, για να μπορείτε να την κόβετε και να την πλάθετε με τα χέρια σας. Εγώ έκοβα με το στρογγυλό εργαλειάκι για τις πίτσες. Αν έχετε διαβάσει μέχρι εδώ, σας λέω οτι πιο πολύ ώρα σας πήρε να διαβάσετε τη φλυαρία μου, παρά να το κάνετε. Είναι ευκολάκι, προσοχή θέλει μόνο.
Το ποτήρι της φωτό, είναι από πορσελάνη! Φοβερό; Μου το έκαναν δώρο και ξετρελάθηκα!
Υλικά
συνταγή από το μπλόγκ Erin's Food Files
1 κούπα κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
70 γρ βούτυρο, σε κομματάκια (εγώ το έβαλα όπως ήταν)
1 κ.γ. χοντρό θαλασσινό αλάτι, Αφρός της Θάλασσας!
1 1/2 κούπα ζάχαρη (έβαλα την λευκή, αλλά την άλλη φορά θα βάλω μαύρη για πιο σκούρο χρώμα και πιο καραμελένια γεύση)
1/4 κούπας γλυκόζη
1/4 κούπας νερό
70 γρ βούτυρο, σε κομματάκια (εγώ το έβαλα όπως ήταν)
1 κ.γ. χοντρό θαλασσινό αλάτι, Αφρός της Θάλασσας!
1 1/2 κούπα ζάχαρη (έβαλα την λευκή, αλλά την άλλη φορά θα βάλω μαύρη για πιο σκούρο χρώμα και πιο καραμελένια γεύση)
1/4 κούπας γλυκόζη
1/4 κούπας νερό
Σιλικόνη, λαδόκολλα και θερμόμετρο (αν έχετε), χρειάζονται.
Καλά...Κάνε να φτιάξω ΚΑΙ καραμελες τώρα!!! Είμαι ικανή!!!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές!
Οι καραμέλες σου είναι φοβερές.
ReplyDeleteΜπράβο σου. Πάρα πολύ ωραίες. Και αν είναι όπως λες και εύκολες.. Σουπερ!!
Μου άρεσε που τις τύλιξες σε λαδόκολλα..μοιάζουν να είναι από άλλη εποχή :)
Καλές καραμελένιες γιορτές μικρή μου :)
Φιλιά
Φανταστικές μου φαίνονται! Να είχα μια τώρα...
ReplyDeleteΜάλλον θα τις δοκιμάσω και θα σου πω...
Στο μεταξύ Καλές Γιορτές!!!
Υ.Γ. τρελλή η διακόσμηση του γαϊδαράκου ;-)))))
Δεν τις φτιάχνω γιατί αν τις φτιάξω θα τις εξαφανίσω. Είναι super νόστιμες και εμφανισιακά σκίζουν. Μπράβο Κατερινάκι!
ReplyDeleteενταξει ...είναι τέλειες ...είσαι θεά!!!!!! μου τρέχουν τα σάλια!!! χίλια μπράβο , έχω την εντύπωση ότι είναι τόοοοοσο δύσκολο...
ReplyDelete¨)
@Elena
ReplyDeleteden einai diskolo! Ki ego tis fobomoun alla ola ok!!! Tis exoume eksafanisei tis mises, exoun teleia geysi!!!!
Απλά δεν παίζεσαι!! Οι καραμέλες σου είναι τέλειες και ακόμα πιο τέλειες οι φωτό σου, όπως πάντα άλλωστε!
ReplyDeleteΔεν θα σου πω ότι θα δοκιμάσω να τις φτιάξω γιατί θα είναι ψέμματα. Μια φορά επιχείρησα να κάνω γλυφιτζούρια και ούτε να το θυμάμαι δεν θέλω!!
Καλό μεσημέρι..