Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Friday, October 29, 2010

ROASTED PORK LEG ! Χοιρινό μπούτι στη λαδόκολλα με δεντρολίβανο!




Λοιπόν αυτό είναι ένα εύκολο φαγητό, που αν έχεις χρόνο ξεφεύγει εντελώς σε γεύση... Αν πάλι δεν έχεις τόσο χρόνο (για να το μαρινάρεις σωστά) απλώς γίνεται σκέτο... θεϊκό!

Εγώ πήρα ενάμιση κιλό χοιρινό μπούτι. Ήθελα να πάρω κότσι, αλλά δε βρήκα. Δεν πειράζει, το συγκεκριμένο κρέας είναι γεμάτο ψαχνό. Χρησιμοποίησα γύρω στα 700 γρ και κράτησα και λίγο στην κατάψυξη.







Χοιρινό μπούτι στη λαδόκολλα 

Θα χρειαστούμε γενικά

Πατάτες, πιπεριές, λίγη φέτα, λίγο κεφαλοτύρι (ή σκληρό τυρί), μπύρα, λάδι, θυμάρι και δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, κρεμμύδι, καρότα, μουστάρδα και φυσικά το χοιρινό μπούτι (ή κότσι).


Για τη μαρινάδα

1 ξανθιά μπύρα, εγώ έβαλα KAISER 500 ml
3 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μισή κούπα ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πλένουμε το μπούτι μας, το βάζουμε σε μια λεκάνη (όχι αλουμινένια) και ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μέσα. Το καλύπτουμε και το αφήνουμε στο κάτω μέρος του ψυγείου για τουλάχιστον 6 ώρες. Εγώ δεν είχα αυτή την πολυτέλεια, οπότε η μαρινάδα μπορεί να μην έκανε την δουλειά της όπως θα την έκανε αν την άφηνα για ώρες, αλλά ουσιαστικά πήρε γεύση το κρέας έστω και με μισή ώρα μόνο. 


Βάζουμε στη γάστρα μας ή στο ταψί μας (βαθύ ταψί) δύο λαδόκολλες, σε σταυρό, που να εξέχουν αρκετά απο το ταψί για να μπορέσετε να καλύψετε το κρέας σαν να το κάνετε πακετάκι.




Τα συνοδευτικά

2 πιπεριές, μια πράσινη και μια πορτοκαλί (ή ότι άλλο χρώμα θέλετε, γλυκειά) σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες, ακαθάριστες, απλώς τα έτριψα λίγο στα χέρια μου να φύγουν τα πολλά τα φύλλα)
2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (αλλιώς αποξηραμμένο)
5 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομματάκια (κυβάκια όσο ένα καρύδι)
3 καρότα, πλυμμένα, ξεφλουδισμένα, κομμένα στα τρία
λίγο ελαιόλαδο ακόμα
αλάτι και πιπέρι
λίγο κεφαλοτύρι (ή πεκορίνο) για μετά*
λίγο φέτα, σε κομμάτια, για μετά *

ΣΕ μια λεκανίτσα τα βάζουμε όλα μαζί ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΥΡΙΑ, τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μια κουταλιά μουστάρδα τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στη λαδόκολλα με το κρέας.
(προσοχή οι πατάτες όταν κοπούν βάλτε τις σε νερό να μην μαυρίσουν και μετά στραγγίξτε τις και προσθέστε τις στη λαδόκολλα)



Εκτέλεση

Αφού το μαρινάρουμε, το βγάζουμε απο τη μαρινάδα και το βάζουμε στη λαδόκολλα. Αλατίζουμε και προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι ακόμα. Απλώνουμε μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα. Ρίχνουμε τα δεντρολίβανα. Προσθέτουμε τα συνοδευτικά εκτός απο τα τυριά, αφού τα έχουμε αλατοπιπερώσει σε μιά αλλη λεκανίτσα .


Ρίχνετε μέσα στη λαδόκολλα με στο κρέας με τις πατάτες και τα λαχανικά λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και ενα ποτήρι απο την μαρινάδα μαζί με μερικά κρεμμυδάκια και σκορδάκια της μαρινάδας. Διπλώνουμε καλά τις λαδόκολλες και κάνουμε πακετάκι (όσο καλύτερα γίνεται για να κρατήσει τα υγρά του). Αν έχετε σπάγκο το δένετε κιόλας. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό γύρω απο την λαδόκολλα στο ταψί. Βάζουμε το καπάκι της γάστρας (αλλιώς ένα αλουμινόχαρτο απο πάνω σαν καπάκι) και βάζουμε τη γάστρα μας σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς. Άν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, χαμηλώστε στους 180 και αφήστε το να σιγοψηθεί για 2μιση με 3 ώρες. Εγώ το έψησα στους 220 για 2 ώρες και λίγη ώρα ακόμα για να πάρει χρώμα. Πού και που ρίχνετε λίγο νεράκι στο ταψί.

Μετά απο 2μιση περίπου ώρες ανοίξτε με προσοχή τη λαδόκολλα (μην καείτε απο τους υδρατμούς) και αφήστε ανοιχτό να πάρει χρώμα. Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε μέσα τα τυριά μας (όχι πάνω στο κρέας, δίπλα). Μόλις πάρει χρωματάκι το κρέας μας (το γυρίζουμε μια φορά να πάρει και απ την άλλη μεριά) είναι έτοιμο.




ROASTED PORK LEG WITH ROSEMARY


We will need in general

700 gr Pork leg (or more)Potatoes, peppers, some feta, some Pecorino, beer, olive oil, thyme, rosemary, salt and pepper, garlic, onion, carrots, mustard .



For the marinade


1 blond beer, i used KAISER 500 ml
3 garlic cloves, cut in slices
1 red onion, cut in slices
half cup olive oil
some thyme
some pepper

Put pork leg in a food container, add all the marinade ingredients. Cover and let it like that for at least 6 hours in the refrigerator. I didn't have the time, so i left it about half an hour, and i used some marinade while i cooked the pork.


Put 2 big pieces of parchment paper like a cross, into a roaster. This will help you to make a package while you'll wrap the food.



About the vegetables

2 sweet peppers, one green one orange (or red) cut in slices
3 garlic cloves, unpeeled
2 twigs  of fresh rosemary (otherwise use dry)
5 medium potatoes, peeled and cut in small cubes
3 carrots, peeled and cut in three pieces
half cup of olive oil
salt and pepper
1 tbls mustard
some pecorino cheese, to use in the end*
some Greek Feta cheese, to use in the end *

We mix everything together except the cheeses and we add them all into the parchment paper with the pork.



Method


Take the pork off the marinade. Add salt and pepper to taste. Add 1 tbls of mustard and make sure that goes all over the pork. Add all the vegetables. Add some olive oil all over. Add the rosemary twigs, some marinade with some onions from the marinade, 3 unpeeled garlic cloves and make a package with the parchment paper.
Add a glass of water into the roaster not over the parchment pack. Let it cook in medium temperature for about 2 1/2 hours. Add a bit of water in the roaster while the pork is cooking if needed. When the time has come,  open the roaster and carefully open the parchment paper. Add the cheeses in but not over the pork, and let it like that until the pork turns a bit golden brown on top. Serve and enjoy!

9 comments:

  1. Μπύρα και δεντρολίβανο αλλά και τυριά πως να μην πας σε μια άλλη γεύση!!!
    Καλημέρα!!

    ReplyDelete
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑ!!!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!!
    ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΗΚΕ!!!!!
    ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ !!!ΣΛΟΥΡΠ.....

    ReplyDelete
  3. ΤΟ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ!!!ΕΠΕΙΔΗ ΧΘΕS ΗΤΑΝ ΑΡΓΙΑ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΣΑΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!!!!!!
    ΕΕΕΕΕΕ....ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΩΙ ..ΟΛΑ ΜΑΖΙ....ΤΟ ΔΕΝΟΥΝ ΤΟ ΄΄ΓΛΥΚΟ΄΄...
    ΦΙΛΙΑ!!!!

    ReplyDelete
  4. Μου άνοιξες την όρεξη πρωινιάτικα.

    ReplyDelete
  5. Σαν να μου ρθε η μυρωδια μεχρι εδω...
    Τελειο!
    Φιλακια

    ReplyDelete
  6. Τι θα γίνει κοπελιά πρωί πρωί θα μας τρελάνεις?
    Απίθανες γεύσεις!

    ReplyDelete
  7. Αγαπημένο Κυριακάτικο φαγητάκι,καλό ΣΚ

    ReplyDelete
  8. λοιπόν μου αρέσει πολυ αυτη η συνταγη και φαινεται και ευκολη. αναρωτιεμαι μόνο αν μπορω να αποφυγω τα τυριά..δεν μου πολυαρεσει ο συνδυασμος κρέατος με λιωμένο τυρί. θα εχει εξίσου γευστικό αποτέλεσμα?

    ReplyDelete
  9. latreuw to fresko dentrolibano..kai genikotera ta myrwdika!eimai sigourh to faghtaki einai mourlia!

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails