Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Tuesday, October 12, 2010

ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΕΤΑ! LENTIL SOUP WITH BALCAMIC VINEGAR BAKED FETA

Κρύο καιρός για... δύο πιάτα φακή!
Ήμουν λίγο αρρωστούλα το σαββατοκύριακο... Ήθελα να φτιάξω κάτι θρεπτικό, εύκολο, νόστιμο και... φθινοπωρινό, να ταιριάζει με βροχούλα και με χουχουλιάρικη διάθεση! Έτσι έφτιαξα τις κλασσικές και αγαπημένες φακές σούπα, με θρυμματισμένη ψητή φέτα σε μπαλσάμικο... μμμ!!!

It was a rainy weekend the one that passed by, and i felt a bit ill... so i wanted to make something easy to eat, just to feel stronger and a bit tendered like i was at my mom's house... So i made one classic Greek soup, lentil soup with balsamic vinegar baked feta crumbles :)
The original recipe is only about the lentil soup, which is the simplest way to make the lentil soup. We usually serve the soup with feta and we spray our lentils with some white vinegar. But, i sprayed some feta crumbles with some balsamic vinegar, baked them for a couple of min let them cool a bit, then poured them into the warm lentil soup... yum! Don't forget the hot bread... its a must.

ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΕΤΑ
(για 4 άτομα)

ΥΛΙΚΑ
μισό κιλό φακές, καθαρισμένες, πλυμμένες
2 μεσαία κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
1μιση κούπα φρεσκοτριμμένη ντομάτα (ή μισό συμπυκνωμένο πουμαρό)
2 φύλλα δάφνης
αλάτι και πιπέρι
λίγη ρίγανη
μια κουταλίτσα του γλυκού πελτέ (αν βάλετε φρέσκια ντομάτα)
μια πρέζα ζάχαρη (για την φρέσκια ντομάτα)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε, στραγγίζετε και βάζετε τις φακές στην κατσαρόλα. Σκεπάζετε με μπόλικο νερό και το αφήνετε να πάρει μια δυο βράσεις. Στραγγίζετε το νερό, βάζετε νέο (ζεστό) μέχρι τα μισά της κατσαρόλας. Προσθέτετε όλα τα υλικά, ανακατεύετε μέχρι να βράσουν καλά οι φακές (αν χρειαστεί όσο βράζουν, αν πιούν το νερό τους, προσθέτετε άλλο). Όταν οι φακές μαλακώσουν και αναλόγως πόσο πηχτές τις θέλουμε κατεβάζουμε απο την φωτιά.

Σερβίρετε αμέσως, με φρέσκο ψωμάκι και φέτα και φυσικά βάζετε αν θέλετε στη σούπα σας ξύδι (λευκό ή μπαλσάμικο). Εγώ θρυμμάτισα φέτα, την ''ψέκασα'' με λίγο μπαλσάμικο, την έψησα για λίγο στο γκριλ και την έριξα μέσα στη σουπίτσα (όχι οτι δε  θα λιωνε μια ή άλλη αφού την έριξα μέσα στις ζεστές φακές, αλλά μου αρέσει πολύ η μυρωδιά της όταν ψήνεται μαζί με το μπαλσάμικο)... Μου θύμισε λίγο τα παιδικά μου χρόνια που η μαμά μου μου έβαζε κομματάκια ψωμί μέσα στη σούπα μήπως και φάω λίγο απο σπόντα! Τώρα που μεγάλωσα... τα ''ψωμάκια'' τα αποφεύγω όσο μπορώ!!!
LENTIL SOUP WITH BALSAMIC VINEGAR BAKED FETA
(for 4 persons)

You will need
500gr lentils
2/3 cup olive oil
2 medium red onions, roughly cut
1 1/2 cups of fresh grated tomatoes
1 teaspoon tomato puree
2-3 garlic cloves, finely sliced
2 bay leaves
some oregano
salt and pepper to taste
a pinch of sugar (for the tomatoes)
Feta cheese
Vinegar (white or balsamic)

Method
Rinse lentils, put them in a pot, bring to boil. Let it cook for 5 min, strain the water, put hot water to cover and cook again. Add all the ingredients, stir and let them cook until the lentils are soft (while they are cooking you may need to add some more water). Taste and add some more salt or pepper if needed. You can make the lentil soup thick by letting it cook at medium temperature for some more minutes.

You can just serve your soup with some feta and pour into your lentil soup some vinegar (white or balsamic). You can also make crumbs with feta cheese, using your hands, spray them with some balsamic vinegar, bake them at high temperature until the crumbs melt a bit (feta will melt either way if you add it into hot lentil soup, but i like so much the smell of baked feta...!). Let them cool a bit, then pour the baked feta crumbs (and why not some bread crumbs) into your lentil soup.

2 comments:

  1. θέλω πιατάκι! Ωραία προσθήκη το μπαλσάμικο!

    ReplyDelete
  2. Ωραίο το Donkey με τις υγιεινές του επιλογές! :)
    Το "ψέκασμα" της φέτας με μπαλσάμικο πριν το ψήσιμο είναι ωραίο κολπάκι, θα το επιχειρήσω με φακές ή χωρίς!

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails