Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Sunday, October 17, 2010

THE GREEK GOLD! AVGOTARAHO! Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ... ΤΟ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ!

















































-DO YOU WANT TO...?

-I DO!!!!!!!!!!!!




Ο Ελληνικός χρυσός αποτιμάται σε γεύση, άρωμα και ευεργετικές ιδιότητες. Το παγκοσμίως γνωστό ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ είναι μια βόμβα-υγείας, ένα γκουρμέ έδεσμα, μια μαγική τροφή!


Το απολαμβάνεις με κάθε τρόπο... οι Μεσολογγίτες λένε οτι ο καλύτερος τρόπος είναι να κόψεις μια λεπτή φετούλα και να την βάλεις πάνω σε μια φρεσκοψημένη φέτα ψωμιού... Αλλά συνταγές υπάρχουν πάρα πολλές... σαν καναπεδάκι με μαλακό τυρί και λίγο πιπεράκι, σε μακαρονάδα, με τραχανά κλπ κλπ...

Εγώ υπήρξα πολύ τυχερή... το καλοκαίρι έδινα για δεύτερο Dan στο Καράτε και ένας απο τους Σενσέι (δασκάλους) είναι απο το Μεσολόγγι. Του έλεγα πόσο τυχερός είναι που μένει σε μια τόσο ρομαντική πόλη και φυσικά πόσο τυχεροί είναι όλοι τους που απολαμβάνουν το εκλεκτό και ακριβούτσικο έδεσμα του αυγοτάραχου. Μου υποσχέθηκε μόλις επιστρέψει να μου στείλει... το 'πε λοιπόν και το έκανε λίγους μήνες μετά... Είμαι πραγματικά τυχερή που έχω τέτοιους φίλους! Λένε οτι πέρα απο βόμβα υγείας είναι και ελιξίριο νεότητας αλλά και σουπερ αφροδισιακή τροφή! Η συμβουλή του ήταν να τρώω μικρή ποσότητα... αλλιώς θα γίνω σίγουρα διπλή (και δεν εννοούσε σε κιλά!!!).


In Greece, avgotaraho is produced primarily from the flathead mullet caught in Greek lagoons. The whole mature ovaries are removed from the fish, washed with water, salted with natural sea salt, dried under the sun, and sealed in melted wax.

The heritage of preserving seafood, farming the nutrient-rich sea salt of the tidal marshes and using it to preserve that seafood, is maintained to this day especially in some Mediterranean countries. While the practice of preserving tuna or mullet roe is sometimes thought to be the legacy of the Byzantines, it actually goes farther back to ancient Greeks and Egyptians and even some coastal areas of Asia. "Grey mullet roe is considered a choice delicacy since the era of Pharaohs."
COLUMBIA UNIVERSITY PRESS

"It was well known in the Byzantine times as an essential and important food of the ancient Greeks."
FOOD & CULTURE ENCYCLOPEDIA: Byzantine Empire


This is the absolute Greek gold... We Greeks may be poor in money, but we have the Eden of top products in our land... This is the famous AVGOTARAHO , which reminds a lot of the Caviar, but its a different product and a magic food! Recent research (J. of Agricultural & Food Chemistry), has shown that Avgotaraho contains vitamins, protein, selenium, iron and is rich in ω3 fatty acids and more) ! 

During summer, i took my second Dan examinations in Karate. So i was at the Karate Camp for 3 days, where i had the time to talk with the other Karateka's all over Greece. One of the Sensei (teachers) is living at MESOLONGI, a dreaming place at West Greece (SOOO ROMANTIC) with an amazing lagoon. I was telling him how lucky  he is leaving there and how i would like to visit and taste the famous (all over the world) Greek Gold... Avgotaraho from Messolongi. He promised that he would send me one bar, as a gift (expensive gift!!!) and he kept his promise some months later by sending me this amazing product! I am so lucky to have friends like Yannis and so lucky to taste this health-bomb! They say that it increases libido like nothing else in the world... should i eat some more???he he!!!


for tips and recipes



13 comments:

  1. Geia sou, I learned of you blog yesterday while watching the Greek Blog Camp on the internet...hope to be there next year!

    I fell in love with avgotaraho last year when I visited Messalonghi.

    ReplyDelete
  2. λοιπον ενα εχω να πω! ωραιεσ φωτογραφιες και μ αρεσει που ολα συνοδευονται με χιουμορ!!!!!
    φιλια

    ReplyDelete
  3. Foiva - You just crack me up! I love your attitude! These photos are fantastic and it's so cool to learn about such a special treat. One day that box will be filled with a HUGE diamond and you will be off to your honeymoon in Vegas at The Palazzo - lol!!

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραία ιδέα με το αυγοτάραχο στο κουτί ως άλλο μονόπετρο.
    Η αξία του είναι μεγάλη. Ωραία παρουσίαση :)

    (το δωράκι σου που κέρδισα είναι πολύ ωραίο..και η αφιέρωσή σου πολύ γλυειά... που αν και δεν ήξερες ποιος θα το παρει, ευχαριστώ πολύ :)

    Χάρηκα που σε γνώρισα

    ReplyDelete
  5. Kai go xarika poly poy sas gnorisa apo konta!!! Poly xarika pou sou arese i forma!!! tou parliarou einai!!!

    ReplyDelete
  6. Μωρό μου τα μπισκότα σου ήταν καταπληκτικά!
    Και το αφιέρωμα στο αυγοτάραχο εξαιρετικό! και στυλάτο!

    ReplyDelete
  7. Ι do! I do!:-)))
    Στυλ ΚΑΙ στο μπλογκ!

    ReplyDelete
  8. Incredible, I had never ever heard of this !

    ReplyDelete
  9. Γλυκιά μου...
    Χάρηκα πολύ για την γνωρημία.
    Εμείς οι μεγάλοι έχουμε ανάγκη εσάς τους νέους.
    Θα τα ξαναπούμε.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  10. Φυσικά το αυγοτάραχο και είναι σαν πολύτιμος λίθος...με την παρουσίαση σου το αποθέωσες!!!
    Μπράβο!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  11. eva mou se euxaristo! distixos den se eida sto camp kai se perimena pos kai pos!

    ReplyDelete
  12. I haven't heard of this either. But I'm not sure if it would be "my cup of tea" :). I rather stick to chocolate......

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails