-DO YOU WANT TO...?
-I DO!!!!!!!!!!!!
Ο Ελληνικός χρυσός αποτιμάται σε γεύση, άρωμα και ευεργετικές ιδιότητες. Το παγκοσμίως γνωστό ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ είναι μια βόμβα-υγείας, ένα γκουρμέ έδεσμα, μια μαγική τροφή!
Το απολαμβάνεις με κάθε τρόπο... οι Μεσολογγίτες λένε οτι ο καλύτερος τρόπος είναι να κόψεις μια λεπτή φετούλα και να την βάλεις πάνω σε μια φρεσκοψημένη φέτα ψωμιού... Αλλά συνταγές υπάρχουν πάρα πολλές... σαν καναπεδάκι με μαλακό τυρί και λίγο πιπεράκι, σε μακαρονάδα, με τραχανά κλπ κλπ...
Εγώ υπήρξα πολύ τυχερή... το καλοκαίρι έδινα για δεύτερο Dan στο Καράτε και ένας απο τους Σενσέι (δασκάλους) είναι απο το Μεσολόγγι. Του έλεγα πόσο τυχερός είναι που μένει σε μια τόσο ρομαντική πόλη και φυσικά πόσο τυχεροί είναι όλοι τους που απολαμβάνουν το εκλεκτό και ακριβούτσικο έδεσμα του αυγοτάραχου. Μου υποσχέθηκε μόλις επιστρέψει να μου στείλει... το 'πε λοιπόν και το έκανε λίγους μήνες μετά... Είμαι πραγματικά τυχερή που έχω τέτοιους φίλους! Λένε οτι πέρα απο βόμβα υγείας είναι και ελιξίριο νεότητας αλλά και σουπερ αφροδισιακή τροφή! Η συμβουλή του ήταν να τρώω μικρή ποσότητα... αλλιώς θα γίνω σίγουρα διπλή (και δεν εννοούσε σε κιλά!!!).
In Greece, avgotaraho is produced primarily from the flathead mullet caught in Greek lagoons. The whole mature ovaries are removed from the fish, washed with water, salted with natural sea salt, dried under the sun, and sealed in melted wax.
The heritage of preserving seafood, farming the nutrient-rich sea salt of the tidal marshes and using it to preserve that seafood, is maintained to this day especially in some Mediterranean countries. While the practice of preserving tuna or mullet roe is sometimes thought to be the legacy of the Byzantines, it actually goes farther back to ancient Greeks and Egyptians and even some coastal areas of Asia. "Grey mullet roe is considered a choice delicacy since the era of Pharaohs."
COLUMBIA UNIVERSITY PRESS
"It was well known in the Byzantine times as an essential and important food of the ancient Greeks."
FOOD & CULTURE ENCYCLOPEDIA: Byzantine Empire
This is the absolute Greek gold... We Greeks may be poor in money, but we have the Eden of top products in our land... This is the famous AVGOTARAHO , which reminds a lot of the Caviar, but its a different product and a magic food! Recent research (J. of Agricultural & Food Chemistry), has shown that Avgotaraho contains vitamins, protein, selenium, iron and is rich in ω3 fatty acids and more) !
During summer, i took my second Dan examinations in Karate. So i was at the Karate Camp for 3 days, where i had the time to talk with the other Karateka's all over Greece. One of the Sensei (teachers) is living at MESOLONGI, a dreaming place at West Greece (SOOO ROMANTIC) with an amazing lagoon. I was telling him how lucky he is leaving there and how i would like to visit and taste the famous (all over the world) Greek Gold... Avgotaraho from Messolongi. He promised that he would send me one bar, as a gift (expensive gift!!!) and he kept his promise some months later by sending me this amazing product! I am so lucky to have friends like Yannis and so lucky to taste this health-bomb! They say that it increases libido like nothing else in the world... should i eat some more???he he!!!
for tips and recipes
Geia sou, I learned of you blog yesterday while watching the Greek Blog Camp on the internet...hope to be there next year!
ReplyDeleteI fell in love with avgotaraho last year when I visited Messalonghi.
interesting!
ReplyDeleteλοιπον ενα εχω να πω! ωραιεσ φωτογραφιες και μ αρεσει που ολα συνοδευονται με χιουμορ!!!!!
ReplyDeleteφιλια
Foiva - You just crack me up! I love your attitude! These photos are fantastic and it's so cool to learn about such a special treat. One day that box will be filled with a HUGE diamond and you will be off to your honeymoon in Vegas at The Palazzo - lol!!
ReplyDeleteΠολύ ωραία ιδέα με το αυγοτάραχο στο κουτί ως άλλο μονόπετρο.
ReplyDeleteΗ αξία του είναι μεγάλη. Ωραία παρουσίαση :)
(το δωράκι σου που κέρδισα είναι πολύ ωραίο..και η αφιέρωσή σου πολύ γλυειά... που αν και δεν ήξερες ποιος θα το παρει, ευχαριστώ πολύ :)
Χάρηκα που σε γνώρισα
Kai go xarika poly poy sas gnorisa apo konta!!! Poly xarika pou sou arese i forma!!! tou parliarou einai!!!
ReplyDeleteΜωρό μου τα μπισκότα σου ήταν καταπληκτικά!
ReplyDeleteΚαι το αφιέρωμα στο αυγοτάραχο εξαιρετικό! και στυλάτο!
Ι do! I do!:-)))
ReplyDeleteΣτυλ ΚΑΙ στο μπλογκ!
Incredible, I had never ever heard of this !
ReplyDeleteΓλυκιά μου...
ReplyDeleteΧάρηκα πολύ για την γνωρημία.
Εμείς οι μεγάλοι έχουμε ανάγκη εσάς τους νέους.
Θα τα ξαναπούμε.
Φιλιά
Φυσικά το αυγοτάραχο και είναι σαν πολύτιμος λίθος...με την παρουσίαση σου το αποθέωσες!!!
ReplyDeleteΜπράβο!
Φιλάκια!!
eva mou se euxaristo! distixos den se eida sto camp kai se perimena pos kai pos!
ReplyDeleteI haven't heard of this either. But I'm not sure if it would be "my cup of tea" :). I rather stick to chocolate......
ReplyDelete