A recipe to love :)
This is an amazing dish. Light, heathly and... so tasty!!! The only difficult thing for me was to make fish fillets. You have to have a katana or something!!! No i am kidding... a good sharp knife is the only thing you need... After that everything is very easy!
You will need (for 2)
for the fish
2 sea bass fish, in fillets without the skin
salt and pepper to taste
1 tbls olive oil
for the crispy bread crust
1 slice of bread, cut very thin
some balsamic vinegar cream (i used one with fig)
1 tblsp olive oil
for the salad
some spinach
some rocket
salt and pepper
olive oil
some balsamic cream
for the wine sauce
1 onion, cut in half
2 carrots, roughly cut
1 green sweet pepper, roughly cut
2 garlic cloves
2 bay leaves
5 black and red ground peppers
some rosemary
some thyme
some salt some olive oil (half a cup)
water
skin bones and heads of sea basses
red wine (1/2 cup)
Make the sauce
Put all the ingredients for the fish stock sause in a sauce pan. Cover with water. Bring to boil. Use the wine last, after 15 min from boiling**. Let it reduce. Boil everything until everything is tender (in case you have to add water until then, do it).
Use a sieve to take the fish stock. Add some more olive oil or salt or wine, and let it boil a bit more. If you want a thick sauce add some cornflour in some water, stir to melt and pour it in the sauce. Stir well, remove from heat.
**YOU CAN MAKE FIRST THE FISH STOCK, then use a sieve to take just the juice fish stock, then add the wine and boil again until it reduce to half.
Bake the fish
I took the fillets, i put some salt and pepper, i made this shape, i put them on an oven pan, spay some olive oil and bake the fish for 15 min or so... it must end up tender and juicy (190 Celcious degrees). They said that you can calculate the time by counting the wider spot of the fish and cook 5 min for every cm. But for the fillets, i guess is around 3 min per cm because the fillets are so thin...
Make the cripsy sticky crust bread
Cut a very thin slice of bread. Spay it with some olive oil (or not). In a non stick pan, bake it a bit both sides, then put some balsamic vinegar cream and bake for some seconds, both sides, until it becomes crispy.
Make the salad
Mix every salad ingredient, add olive oil, salt an a bit of balsamic cream.
*Be careful with the pin bones. If you find any, remove it with a tweezer .
Λαβράκι σε σάλτσα κρασιού με τραγανή μελωμένη κρούστα ψωμιού και σαλάτα ρόκα - σπανάκι
Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο πιάτο! Είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε, το μόνο που είναι δυσκολάκι είναι να φιλετάρετε το ψάρι. Μπορείτε όμως να ζητήσετε να σας το φιλετάρουν. Εγώ το έκανα μόνη μου, μου πήρε λίγο παρά πάνω χρόνο (ιδίως η αφαίρεση της πέτσας), αλλά όλα καλά!
Το ψάρι μου ψήθηκε τέλεια. Ήταν πολύ ζουμερό και νόστιμο! Το έψησα στους 190 για 15-20 λεπτά. Ένας καλός τρόπος να υπολογίσετε πόση ώρα θα ψήσετε το ψάρι (εκτός απο τη μέθοδο ''με το μάτι'') είναι να βρείτε το πιο φαρδύ σημείο του φιλέτου, να υπολογίσετε πόσα εκατοστά περίπου είναι και να να υπολογίσετε 5 λεπτά για κάθε εκατοστό. Αυτό ισχύει γενικά για ολόκληρα ψάρια, οπότε για τα λεπτά φιλετάκια εγώ θα έλεγα 3 λεπτά.
Θα χρειαστείτε (για 2 άτομα)
Για τα ψάρια
2 λαβράκια, φιλεταρισμένα χωρίς πέτσα
αλάτι και πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
Για την κρούστα ψωμιού
Μια πολύ λεπτή φέτα ψωμιού (για κάθε πιάτο ή και παραπάνω!)
Λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Κρέμα βαλσάμικο (υπάρχει και με γεύσεις, εμένα ήταν με σύκο)
Για τη σάλτσα κρασιού
1 κρεμμύδι κομμένο στα δύο
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα κομμένα στη μέση
1 πράσινη (μπαστούνι) πιπεριά σε ροδέλες
5 κόκκους μαύρο και κόκκινο πιπέρι
2 δαφνόφυλλα
λίγο θυμάρι
λίγο δεντρολίβανο
μισή κούπα κόκκινο κρασί
λίγο αλατάκι
μισή κούπα λάδι
Για τη σαλάτα
Ρόκα
Σπανάκι
Αλάτι
Λάδι
λίγο βαλσάμικο
Φτιάξτε τη σάλτσα κρασιού
Σε μια κατσαρολίτσα, βάλτε όλα τα υλικά της σάλτσας εκτός απο το κρασί, καλύψτε τα με νερό και βάλτε τα να βράσουν. Μετά απο 1 τέταρτο προσθέστε το κρασί**. Αφήστε να βράσουν όλα καλά, να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά (αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νεράκι). Μόλις όλα βράσουν, περάστε τα απο σίτα για να κρατήσετε καθαρό το ζωμό. Δοκιμάστε για αλάτι, προσθέστε λίγο λάδι αν θέλει ή λίγο κρασάκι ακόμα. Μπορείτε να το αφήσετε να πάρει μια βράση και αν θέλετε τη σαλτσούλα πηχτή, τότε βάλτε 2 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ σε ένα ποτήρι, προσθέστε νερό και διαλύστε το καλά. Μετά, ρίξτε το στη σάλτσα (όχι ενώ βράζει, βγάλτε τη απο το μάτι) και ανακατέψτε καλά να πήξει. Αν σας πολυπήξει, αραιώστε με λίγο ζεστό νεράκι. Εγώ δεν την έκανα πηχτή. Την χρησιμοποίησα σαν ζωμό/ντιπ.
**ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟ ΖΩΜΟ ΨΑΡΙΟΥ (ολα τα υλικά πλην κρασί τα βράζετε καλά), μετά να το σουρώσετε και να πάρετε καθαρό ζωμό και μετά να το ξαναβράσετε προσθέτοντας το κρασί (μετά βράζετε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί, να μείνει η μισή ποσότητα).
Φτιάξτε την κρούστα ψωμιού
Κόψτε μια πολύ λεπτή φέτα ψωμι (μια για κάθε πιάτο ή και παραπάνω...). Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά) και ψήστε το ελαφρά σε αντικολλητικό τηγάνι και απο τις δυο μεριές. Ρίξτε λίγη κρέμα βαλσάμικο. Γυρίστε το να πάρει χρώμα και απο τις δυο μεριές. Μετά βάλτε το σε απορροφητικό χαρτί.
Ψήστε τα ψάρια
Φιλετάρετέ τα. Αφαιρέστε την πέτσα. Αν σας μείνει κανένα κοκκαλάκι αφαιρέστε το με τσιμπιδάκι! Αλατοπιπερώστε (αν είναι ιχθυοκαλλιέργειας θέλει λίγο παρά πάνω αλατάκι). Τυλίξτε το κάθε φιλέτο γύρω απ τον εαυτό του. Τοποθετήστε τα σε αντικολλητικό ταψάκι. Ψεκάστε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήστε για περίπου ένα τέταρτο στους 190.
Όσο για τη σαλατούλα, δεν έκανα κάτι το ιδιαίτερο. Μόνο λαδάκι και αλατάκι έβαλα και λίγο κρέμα βαλσάμικο στο τέλος!
JUICY JUICE WINE SAUCE!
|
Φαινεται εξαιρετικη η συνταγη σου!!!
ReplyDeleteΥπεροχη παρουσιαση !!!!
Σε ευχαριστω πολύ πολυ! Είναι όντως πολύ νόστιμο φαγητό!
ReplyDeleteLooks delicious! Love the idea of the sticky bread crust! Fabulous blog here, so happy you stopped by Little Blue Deer so I could find you! Happy to be your newest follower, and of course, feel free to reblog anything on my site! XX!
ReplyDeleteThank you so much little blue deer!!!!! Happy we found each other!!!!
ReplyDeleteΜωρό μου είσαι τέλεια, από τα πιο ωραία μπλόγκς στην κουζινόσφαιρα και η κρούστα ψωμιού γιαμ γιαμ γιαμ
ReplyDeleteSagapooooooo!!!!! Ti comment kai kyrios apo poian!!! Se euxaristo Taste Advisor ;)
ReplyDelete