Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Thursday, October 7, 2010

PORK SIDE WITH QUINCES AND CONDENSED GRAPE JUICE GLAZE! ΠΑΝΣΕΤΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΚΥΔΩΝΙΑ



PORK SIDE WITH QUINCES AND CONDENSED GRAPE JUICE GLAZE

This recipe is inspired by an authentic Greek recipe from LEFKADA ISLAND called Sofigado with casserole pork and quinces. Check the video here

This is a heavenly taste... If you never try quinces with condensed grape juice you should start right now... !


You will need (for 2)

4 Pork sides (2 per person)
2 quinces, peeled, cut in medium pieces (spay them with some lemon to prevent brown colour)
2 garlic cloves
1 lemon, peeled and cut in slices
some rosemary
Half cup olive oil
4 medium potatoes peeled and cut in medium pieces (or 6 potatoes doesn't matter, it's optional)
2 onions spring , only the white parts, finely cut
salt and pepper
3-4 tablespoons condensed grape juice


METHOD

In a hot wok or a sauce pan at high temperature, saute potatoes, onions, add one garlic clove in slices, add the half peeled lemon in thick slices (without white skin!) then the quinces, and stir carefuly. Then, put temperature at medium, add 1 1/2 cup of warm water and let it cook until quinces are just tender (not toooo much). Take the quinces off heat, let the potatoes some more time until they are tender enough.

In a non stick pan, put the pork sides. Sprinkle with some salt and pepper, DON'T USE ANY OIL, then turn on the heat at high temperature. This way they will become crispy and will be baked in their own juice. After they turn a bit brown, put temperature at medium, add the rosemary, the other one garlic clove in slices, the left half lemon in slices and cook your pork as you use to. If you want to you can add now some olive oil. When its almost done, add the quinces, stir slightly, add the concensed grape juice all over them. Let it cook for one more min or less just to glaze. Take it off heat.

Mash the potatoes with a thick slice of lemon (one of those which are in the wok) and some garlic cloves (one of those which are in the wok :) Put some salt and pepper, and some olive oil and make kind of lemony purree.

Enjoy:) I hope you'll like it as much as we did! 



ΠΑΝΣΕΤΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΚΥΔΩΝΙΑ

To κρέας με τα κυδώνια είναι κλασσική Ελληνική συνταγή Σοφιγάδο από τη Λευκάδα (λατρεμένη απο τον κύριο Μαμαλάκη) και απο τις πιο αγαπημένες γενικώς μπορώ να πω! Πολλοί δεν δοκιμάζουν οτιδήποτε έχει να κάνει με φρούτο μέσα στο φαγητό. Καμιά φορά όμως πρέπει απλώς να τους κοροιδέψεις λιγάκι γιατί... δεν ξέρουν τι χάνουν! Ετσι και εγώ παλιά έφτιαχνα το κλασικό φαγητό κόβοντας και μερικές πατατούλες κυδωνάτες και τις μπέρδευα με τα κυδώνια... Τα δοκίμασαν οι δύσκολοι της παρέας και ενθουσιάστηκαν με αυτές τις γλυκές... πατάτες!!! Μετά φυσικά τους το είπα! Αυτή η συνταγή εδώ, απλώς δανείζεται λίγη απο την γλύκα της παράδοσης... και απογειώνει την μελωμένη πανσετούλα!


Υλικά (για 2)

4 πανσέτες (2 για κάθε άτομο)
2 κυδώνια, καλά καθαρισμένα, κομμένα... κυδωνάτα! (ραντίστε τα με λίγο λεμονάκι να μη σας μαυρίσουν)
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
1 λεμόνι, ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΕΝΟ, χωρίς άσπρο, κομμένο σε χοντρές φέτες
λίγο δεντρολίβανο
μισή κούπα λάδι
4 - 6 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες (προαιρετικά, σαν συνοδευτικό)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το άσπρο μέρος τους, ψιλοκομμένα
αλατοπίπερο
3-4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα γουόκ ή σε αντικολλητική κατσαρόλα, σωτάρετε τις πατάτες, μετά τα κρεμμυδάκια μετά τις φέτες απο το ένα σκόρδο, το μισό λεμόνι σε φέτες (ξεφλουδισμένο) λίγο αλάτι και μετά τα κυδώνια. Σωτάρετε και ανακατεύετε γρήγορα αλλα χωρίς να διαλύσετε τα κυδώνια. Προσθέστε μιάμιση κούπα νερό και αφήστε τα να μαλακώσουν. Τα κυδώνια θα μαλακώσουν πρώτα, οπότε τα αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα. Προσοχή, μη σας λιώσουν απλώς να μαλακώσουν (να μπαινει το πιρούνι). Αφήστε τις πατάτες μέχρι να γίνουν.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, βάλτε τις πανσέτες (αλατοπιπερώστε) και βάλτε δυνατή φωτιά. Προσοχή στην αρχή θέλουμε να πάρουν ελάχιστα χρώμα. Μετά χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το άλλο σκόρδο σε φέτες, το υπολοιπο μισό λεμόνι σε φέτες και τώρα προσθέτουμε λίγο λαδάκι αν θέλουμε. Όταν είναι έτοιμες (αναλόγως πως τις θέλουμε) ρίχνουμε τα κυδώνια μας να πάρουν λίγο χρώμα και μυρωδιά απο το ζουμάκι στο τηγάνι. Σωτάρουμε κουνώντας το τηγάνι και προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι. Το αφήνουμε για ένα λεπτό ή και λιγότερο ίσα ίσα να καραμελώσει!

Όσο για το συνοδευτικό, όταν γίνουν οι πατάτες απλώς τις λιώνετε μαζί με μερικές σκελίδες σκόρδου και μια φετούλα λεμονιού (απο αυτά που βάλαμε στην αρχή μέσα στο γουοκ/κατσαρόλα). Μετά αλατοπιπερώνω αν χρειάζεται, λίγο λαδάκι και... ένας λεμονάτος πουρές , χωρίς γάλα :)

Η γεύση τους είναι φοβερή... και τα κυδωνάκια μοιάζουν με πατατούλες για τα δύσκολα παιδάκια!
Το ζουμάκι φοβερό... γλυκό και ελαφρώς ξινό απο το λεμονάκι. Και χωρίς λεμόνι μια χαρά θα σας αρέσει, αν δε θέλετε γλυκόξινα αλλά πιο καθαρές γεύσεις....

Ο πουρές είναι συνοδευτικός και εντελώς περιττός. Αλλά κάποιος στο σπίτι μου το έπαιζε δύσκολος και έτσι έφτιαξα και μερικές βραστές πατατούλες που τις έλιωσα με λίγο σκόρδο και λεμόνι και θυμίζουν πουρέ... Αλλά ευτυχώς χρησιμοποιήσαμε τις πατατούλες ως συνοδευτικό, αφού ΌΛΟΙ τσάκισαν τα κυδωνάκια :)
Η πανσέτα μεταμορφώνεται με το πετιμέζι... Πολύ εύκολη λύση για να δώσετε γεύση όταν θέλετε κάτι διαφορετικό. Απλώς ψήνετε την μπριζόλα σας και στο τέλος την... γλασάρετε με λίγο πετιμέζι!!!
Το τρως ωραιότατα και με το κουτάλι... σε γιαούρτι (για όσους το τρωνε...) ακόμη και σε παγωτό!

Ωραίο χρώμα;;;
Πεινάωωωω!!!


9 comments:

  1. Μόλις χθες αγόρασα κυδώνια από την αγορά. Θα το δοκιμάσω σίγουρα!

    ReplyDelete
  2. I love quinces. The bad news is that I can't get them here. Never seen them in any shop around Asia. Don't rally know why. Maybe they don't grow in the tropics! I just have to wait till I go home to Switzerland where my mum has a tree in her garden. I guess they do grow in Greece?

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραία η συνταγή σου.
    Και τα κυδώνια είναι απίστευτα στο φαγητό.
    Το μέλωμα αυτό τους πάει.

    Τέλειο χρώμα!

    ReplyDelete
  4. Σουπερ σουπερ σουπερ μου τρεχουνε τα σαλια και δεν μπορω να φαω τιποτα αδικιααααααααααααααααααα

    ReplyDelete
  5. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΦΑΓΑΚΙ!!!!ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ!!!

    ReplyDelete
  6. Sas euxaristo para poly koritsia!!!!!!!! Ti glyka minimatakia!!!

    ReplyDelete
  7. Vreni we will do something about the quinces soon!!! Ewa yes you should! If you need any ideas or if you have a favorite ingredient i can give you the best greek recipe based on what you like!:)

    ReplyDelete
  8. Your blog is still Greek to me but now I'm craving greek food! May have some Haloumi in the fridge ;)

    ReplyDelete
  9. What an interesting combination! I've tried quince, but never with grape. This dish sounds amazing!

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails