Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Tuesday, December 20, 2011

Slow roasted pork roll with orange juice! Χοιρινό ρολό με κονιάκ, μέλι και πορτοκάλι

 










































Η συγκεκριμένη συνταγή γίνεται υπέροχη και με μοσχάρι αλλά και χοιρινό χωρίς να μπείτε στη διαδικασία να φτιάξετε ρολό. Γίνεται δηλαδή και με απλά κομμάτια κρέατος. Η συνταγή είναι της Μαργαριτούλας, της κουμπάρας, που το φτιάχνει πάντα με μοσχάρι, αλλά όχι ρολό. Δεν ξέρω πως να σας περιγράψω το συγκεκριμένο φαγητό. Είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! Και για να σας πεισω να το δοκιμάσετε, επιμένω: αν δε θέλετε να κάνετε ρολό, πάρτε χοιρινό σε μερίδες ή μοσχάρι και φτιάξτε το, χωρίς να σκάτε για την γέμιση ή το τύλιγμα. Δε φαντάζεστε γεύση! Ένα πιάτο ίσως το κοντράρει γιατί παίζουν με ίδιες γεύσεις: Το αγριογούρουνο που θα δείτε εδώ.... Μιλάμε για εμπειρία! Το έφτιαξα πέρσυ Παραμονή Χριστουγέννων. Δεν άκουγες τίποτα στο τραπέζι εκτός από... μμμμμμμμμμμμ!!!!!!



Χοιρινό ρολό με πορτοκάλια

Λαιμός χοιρινός (ζητήστε ανάλογα πόσες μερίδες θέλετε να βγουν) ανοιγμένος σε παραλληλόγραμμο για να τον γεμίσετε
Αλάτι πιπέρι
Φρέσκια ρίγανη ή αποξ.
Χυμό πορτοκάλι 1 λιτρο (έτοιμος ή από στυμμένα πορτοκάλια ή μισό λίτρο χυμό μισό νερό)
2 λεμόνια, τον χυμό τους
6 κουταλιές της σούπας κονιάκ (3 στην αρχή του ψησίματος και ξανά στο τέλος)
2 φουλ κουταλιές της σούπας μουστάρδα (μια στην αρχή και ξανα στο τέλος)
2 κουταλιες σούπας μέλι
Καρότα, σε κομμάτια
Πατάτες, μικρές στρογγυλές ή κανονικές κομμένες σε μπουκιές
Ολοκληρα σκόρδα, ξεφλουδισμένα
Ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλας

για τη γεμιση
Πιπεριά κίτρινη
1 μελιτζάνα, σε κυβάκια
1 κολοκυθάκι, σε κυβάκια
1 κυδώνι, σε φέτες
200γρ χαλούμι
Σκόρδο σε σκόνη
Κάστανο, μισό σακουλάκι (100 γρ έτοιμα προβρασμένα)



 Ζητάμε από τον χασάπη μας να μας κόψει ένα καλό κομμάτι χοιρινού λαιμό και να το ανοίξει σε ‘’φύλλο’’ για γέμισμα. 

Σε αντικολλητική κατσαρολίτσα, τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο τα κυδώνια σε φέτες, τις πιπεριές και τα λαχανικά μας. Μόλις μαραθούν και μαλακώσουν, με τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε στην άκρη. Αλατοπιπερώνουμε το ανοιχτό φύλλο χοιρινού. Πασπαλίζουμε με λίγο αποξηραμμένο σκόρδο και φρεσκια ρίγανη. Γεμίζουμε  το φύλλο χοιρινό με γραβιέρα ή χαλούμι κομμένο σε φέτες. Προσθέτουμε τα σωταρισμένα λαχανικά με το κυδώνι. Προσθέτουμε και λίγα έτοιμα βρασμένα κάστανα. Διπλώνουμε προσεκτικά το χοιρινό μας και το δένουμε καλά με σπάγκο. Στις δυο άκρες για ασφάλεια, ‘’μαντάρουμε’’ με μερικές βρεγμένες οδοντογλυφίδες. Αλατοπιπερώνουμε το ρολό, ρίχνουμε πάνω του 3 κουταλιές κονιάκ και το αλείφουμε με ένα πινελάκι με μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα. Από πάνω ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας μέλι. Περιχύνουμε ελαιόλαδο. Δίπλα προσθέτουμε τις πατάτες, αλατοπιπερωμένες και ένα λίτρο χυμό πορτοκαλιού (εδώ μπορείτε να ρίξετε μισό λίτρο χυμό, μισό νερό αν δε θέλετε τόσο έντονη γεύση). Προσθέτουμε και τον χυμό 2 λεμονιών. Προσθέτουμε στο ζουμί και ένα ξυλάκι κανέλας και μερικές σκελίδες σκόρδου.  Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 2 ώρες. Στη μία ώρα το τσεκάρουμε (ιδίως αν δεν το ψήνουμε σε γάστρα!) και αν έχει πάρει χρώμα, προσεκτικά το γυρίζουμε.  Λίγα λεπτά πριν το βγάλουμε, περιχύνουμε και πάλι με λίγο κονιάκ και αλείφουμε και πάλι λίγη μουστάρδα. Το αφήνουμε να τα ενσωματώσει. Το φαγητό πρέπει να έχει ζουμάκι, οι πατάτες να είναι ολόκληρες αλλά στην ουσία μαλακές σαν βούτυρο και το ρολό μας ξεροψημένο αλλά όχι στεγνό. Να του ρίχνετε κάθε τόσο ζουμί με το κουτάλι. Σερβίρεται ζεστό αλλά όχι καυτό για να κοπεί σωστά.












































Slow roasted pork roll with orange juice

Pork neck, enough for all your guests, flatten to fill it and roll it

Salt and pepper to taste
Oregano springs, just the leaves, chopped
1 sweet red bell pepper, cut in stripes
1 eggplant, cut in cubes
1 zucchini cut in cubes
1 cinnamon stick
1 quince, peeled, seeded and cut in thin slices
Some Cyprous haloumi cheese or any hard cheese
Garlic powder
100g vacuum-packed chestnuts
1 lt orange juice
2 lemons
6 tablespoons Cognac
2 tablespoons mustard
2 tablespoons honey
2-3 carrots
1 ½ kgr potatoes, French baby potatoes
3 garlic cloves

Ask your butcher to open a meat ''fyllo'', to fill it and roll it. In a non stick pan, sauté in olive oil the quinces, the peppers, the eggplant, the zucchini until tender and light brown. Season the meat fyllo with salt and pepper. Sprinkle some garlic powder on and some oregano. Put the sautéed veggies in the meat fyllo. Add the cheese cut in slices. Add the ready to cook chestnuts. Roll carefully the meat fullo to make a ‘’sausage’’ like looking shape. Use a kitchen string to tight it and some toothpicks to seal the edges. Put the salami in an oven pan (better with lid) and add the orange juice and the lemon juice (you can add 500gr orange juice and 500gr water if you prefer more light taste). Drizzle with olive oil on top. Brush the salami with mustard. Pour over the salami the honey. Season with some salt and pepper. Add 3 tablespoons Cognac. Throw in the potatoes, unpeeled, the garlic cloves, peeled. Add the cinnamon stick. Cook in pre heated oven at 170 C degrees for 2 hours. After the first hour, turn the salami and brush it with mustard. Pour over honey and another 3 tablespoons Cognac. Let it cook for 1 more hour until the potatoes are really tender and the meat roll is golden brown and juicy.

9 comments:

  1. Μόλις πέρασε στα must για τις φετινές γιορτές! Οσο σκέφτομαι τη σαλτσούλα του ...μμμ!!! Και πέρσυ γεμιστό λαιμό έκανα με δαμάσκηνα, μπέηκον και γραβιέρα και μουγκρίζανε όλοι, φέτος με αυτό....δεν σταματώ να το σκέφτομαι..χιχιχι! Να σαι καλά και ευχαριστούμε την κουμπάρα πολύ! Εφη

    ReplyDelete
  2. Και μόνο από τη φωτό το ερωτεύθηκα!!!

    ReplyDelete
  3. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Τέλειο! Αν και με πιανει ένα άγχος με τα ρολά (κόψιμο κλπ) λέω να το επιχειρήσω.

    Despina Kosta

    ReplyDelete
  5. pwpw mou trexoun ta salia blepontas thn fwtografia!poly wraia ylika , to meli, to portokali sigoura tha to kanoyn exairetiko!

    ReplyDelete
  6. Πολυ γιορτινό το ρολό καιη γέμιση πολύ ωραία.
    Οι πατατούλες φαίνονται τέλειες.
    Υπέροχη συνταγή !

    ReplyDelete
  7. φανταστικη συνταγη!!! εγω την εφτιαξα με κομματια χοιρινο σε γαστρα, ολοι ασχοληθηκαν με το πιατο αυτο!!! σε ευχαριστουμε πολυ για την συνταγη σου!!! κατοχηρωθηκε!!!!

    ReplyDelete
  8. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Πολύ χαίρομαι που κάποιοι το δοκίμασαν και τους άρεσε!!!!

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails