Don't you wanna lick the screen? Blame the chocolate glaze, not me.
Honey and hazelnut cake
ingredients
• 250g butter, plus extra for greasing
• 220g honey
• 4 eggs
• 150g ground hazelnuts
• 150g wholemeal self-raising flour, plus a little extra for the tin
• 1 tsp baking powder
Chocolate ganache
• 100g (70 per cent cocoa) chocolate, broken into small pieces
• 1 tsp butter
• 200ml single cream
Preheat the oven to 160C/gas 2–3. Grease and flour a 24cm springform cake tin and line the base with baking paper. Beat the butter till pale and creamy, add the honey and stir to combine. Add the eggs, one at a time, then add each dry ingredient until just combined, being careful not to overwork the mixture.
Spoon the mixture into the tin, level with a spoon, then bake in the centre of the oven for 45–50 minutes or till the cake is springy to touch. Cool a little in the tin then turn onto a wire rack to cool completely.
For the ganache, place the chocolate and butter in a heatproof bowl. Gently heat the cream in a saucepan. Just before the cream simmers, pour it over the chocolate and butter and stir until melted and smooth. Leave to cool slightly and thicken.
Brush off any crumbs, then spread a thin layer of ganache all over the cake to prevent remaining crumbs getting caught in the top layer. Spread over the remaining ganache with a spatula or palette knife. Serve with physalis and cream.
Αυτό το κέικ δεν είναι σαν τα άλλα. Είναι εντελώς διαφορετικό. Είναι άγλυκο. Είναι γλυκό. Είναι περίεργο. Είναι φοβερό! Είναι ζουμερό! Ειναι αφράτο. Είναι σοκολατένιο. Εϊναι περίεργο.
Αυτό που προσπαθώ να σας πω, είναι οτι θα αρέσει ακόμα και σε αυτούς που δεν τους αρέσουν τα γλυκά. Επίσης να σας πω, πως την επόμενη φορά, επειδή δε μας έφτασε που το λούσαμε με σοκολάτα, θα βάλω και σταγόνες σοκολάτας μέσα. Η επόμενη φορά, θα είναι σύντομα αφού πρόκειται να κάνω αυτό το κέικ, την φετινή μου ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ!
Είναι τέλειο για πρωϊνό. Τέλειο με τον καφέ. Τέλειο το βράδυ. Τέλειο και πολύ elegant. Ξεφεύγει απο τα συνηθισμένα με μια διακριτικότητα που σου μένει στην γεύση!
Χριστουγεννιάτικο κέικ με μέλι και φουντούκια
• 250g βούτυρο και λίγο ακόμα για την φόρμα
• 220g μέλι
• 4 αυγά
• 150g τριμμένα φουντούκια
• 150g αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, και λίγο ακόμα για την φόρμα
• 1 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
Γκανας Σοκολάτας
(γλάσο σοκολάτας)
• 100g (70% περιεκτικότητα σε κακάο αν βρείτε) σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομματάκια
• 1 κ.γ. βούτυρο
• 200ml κρέμα γάλακτος για γλυκά
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώστε καλά μια φόρμα κέικ ή ταψάκι. Πασπαλίστε με αλεύρι παντού για να μη σας κολλήσει. Χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει και προσθέστε το μέλι. Ανακατέψτε να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε τα αυγά, ένα ένα κάθε φορά. Ρίχνοντας το κάθε αυγό, ρίξτε και ένα από τα στερεά υλικά, χτυπώντας να ομογενοποιηθεί. Ρίξτε άλλο ένα αυγό, χτυπήστε ελαφρώς και ρίξτε και πάλι τα στερεά υλικά κλπ. Μην παραχτυπήσετε το μίγμα. Με ένα κουτάλι, ρίξτε το μίγμα στην αλευρωμένη και βουτυρωμένη θήκη για κέικ ή στο ταψάκι. Ψήστε στο κέντρο του φούρνου για 45-50 λεπτά ή μέχρι να σκληρύνει εξωτερικά και όταν το ακουμπάτε να μην βυθίζεται. Μην ανοίξετε τον φούρνο παρά μόνο στα τελευταία λεπτά.
Φτιάξτε την γκανας. Βάλτε την σπασμένη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα γυάλινο μπωλ. Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος, τόσο, όσο πριν προλάβει να πάρει βράση. Ρίξτε την πάνω από την σοκολάτα με το βούτυρο και με πολύ απαλές κινήσεις (δεν θέλουμε να μπει αέρας μέσα) ανακατέψτε με σπάτουλα να ομογενοποιηθεί σε γυαλιστερή και κρεμώδη γκανάς. Αφήστε το για λίγο να κρυώσει ελαφρώς και να πήξει. Με ένα πινελάκι ‘’σκουπίστε’’ τυχόν τρίμματα πάνω στο κέικ. Αλείψτε την γκανάς πάνω από το κέικ.
by Jamie Oliver's magazine
Είσαι σκέτη πρόκληση!!! Άμα τα φάω όλα όσα μ' αρέσουν θα γίνω οκτακόσια κιλά και δεν κάνει πονάει κι η μέση μου!!!'Φιλάκια πολλά και καλές γιορτές!!
ReplyDeleteΚαλή ιδέα για βασιλόπιτα!!!!
ReplyDeleteεξαιρετικό
Καλές γιορτές
Βρε κακούργα :) τη δεύτερη φωτογραφία με τη σοκολάτα να τρεεεεεέχει, τι την ήθελες;;;
ReplyDeleteΕξαιρετικό φαίνεται το κέικ σου και αν κρίνω από τα υλικά, πρέπει και να είναι!
Ωραία ιδέα για βασιλόπιτα! Φιλιά πολλά!
θελω να μπω μεσα στην φωτογραφια και να αρπαξω ενα μεγαλο κομματι!ειναι μεγαλος πειρασμος!
ReplyDeleteΟυάου, σοκολατοπειρασμός!!!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές εύχομαι, με υγεία!
Δεν παίζεσαι! Καλά, όλη μέρα μαγειρεύεις και τραβάς άπαιχτες φωτογραφίες!!! Πραγματικά όταν βλέπω ανάρτησή σου ξέρω ότι θα δώ πάντα κάτι πολύ πολύ ενδιαφέρον !! Να είσαι καλά και να συνεχίσεις έτσι και καλύτερα.... !
ReplyDeleteΚαταπληκτικό κεϊκ...κόλαση!!!!!!!Καλό βράδυ!!!!!
ReplyDeleteΠω πω ένα κέικ! Σκέτος πειρασμός είναι! Καλές γιορτές!
ReplyDeleteΦαίνεται τόσο-μα τόσο λαχταριστό!
ReplyDeleteΑχ να είχα λιγουλάκι! Υπέροχο, πολύ λαχταριστό!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές με υγεία και ευτυχία:)
Γιαμ-γιαμ-γιαμ-γιαμ-γιαμ-γιαμ-γιαμ! Θέλω!
ReplyDeleteΕυτυχώς που δεν παχαίνω με το να το κοιτάζω γιατί αν το φάω, που θα το έτρωγα χωρίς δεύτερη σκέψη αν το είχα μπροστά μου, θα πρέπει να αλλάξω και νούμερο παντελονιού! Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη!
ReplyDeleteΑχ βρε Φοίβη τι μου κάνεις .. μου τρέχουν τα σάλια !!!
ReplyDeleteΚαλά Χριστούγεννα !!
χρονια πολλα με υγεια,πολυ αγαπη με αμετρητη αισιοδοξια και δημιουργικοτητα!!!misirlou & maria
ReplyDeleteπωπω είναι τόσο λαχταριστό... καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος!!!!!με δημιουργίες ξεχωριστές,με υγεία και πολύ αγάπη!!!!!!!!!!!!! <3 <3 αν έχεις facebook και δεν ψήφισες ακόμη τον γατούλη μου τον Μπέμπη θα χαρώ πάρα πολύ να τον ψηφίσεις για να γίνει το Νιάου του μήνα!!!πολλά γατοφιλάκια!!!
ReplyDeletehttp://apps.facebook.com/purinaniaou/4173
Τι έπαθα Χριστουγεννιάτικα?! Δεν μου φτάνανε τα μελομακάρονα που τα τρώω δύο δύο για πρωινό, απογευματινό και βραδυνό, έκανα και αυτο το καταπληκτικό cake!!!! Πεντανόστιμο!!! Super!!! + 2 κιλά παραπάνω!!!
ReplyDeleteΦιλάκια
...And with this recipe my diet goes to the space !
ReplyDelete