This is an old fashioned sweet! It reminds me of my school years, where every day i used to buy jellies covered with sugar, and eat them ALL TOGETHER at once! This delicate, unbelievable delicious, so easy to make, awesome colored candy, uses NO GELATIN, no food colors, no flavour enchancers, just quinces, sugar and a bit of lemon juice. You HAVE TO make these ones! It is ridiculously easy to make; you just have to be patient. It is the most impressive gift, packed in nylon bags! It makes A LOT (and by a lot i mean around 40 cubes) with just 5 quinces!!! And did i mention how DELICIOUS they are??? Oh, yes i did... But they are!!!
Θυμάστε τα ζελεδάκια που τρώγαμε παλιά στο κυλικείο του σχολείου; Τυλιγμένα σε χάρτι, έπαιρνα δυο χούφτες κάθε μέρα και τα έτρωγα ΟΛΑ ΜΑΖΙ σε χρόνο dt. Ε, κάπως έτσι είναι και αυτά τα ζαχαρωτά, τα λουκουμάκια, τα ζελεδάκια, τα κυδωνοπαστάκια. Η συνταγή είναι η βασική του κυδωνόπαστου, μόνο που δεν ψήνεται. Πρόκειται για απίστευτα νόστιμο γλυκάκι, που η γεύση του είναι όπως το κυδώνι γλυκό σε πολύ πιο ελαφριά, φίνα εκδοχή. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΖΕΛΑΤΙΝΗ, δεν έχει ενισχυτικά γεύσης, δεν έχει χρώματα μαγειρικής, δεν θέλει πείρα, δεν έχει κόπο, φτιάχνεται ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ και είναι το τέλειο δωράκι για τις γιορτές!!! Με μόνο 5 κυδώνια, φτιαχνεις περίπου 40 λουκουμάκια!!! Το μόνο που χρειάζεσαι απαραιτήτως ειναι ζυγαριά. Και ζάχαρη. Και λίγο χυμό λεμονιού. Και μπόλικο ανακάτεμα. Αυτά!!! Ο κύριος Δρίσκας, όταν είχα πάει στον διαγωνισμό μαγειρικής, είπε οτι του άρεσαν πάρα πολύ και το ίδιο έγινε και με τους bloggers. Τα δοκίμασαν και φίλοι που σιχαίνονται το κυδώνι και παρόλα αυτά ξετρελάθηκαν! Μετράει πολύ η ποικιλία του κυδωνιού σίγουρα, αλλά νομίζω κυρίως επηρεάζει το χρώμα και τίποτα άλλο. Τα κυδώνια ήταν από τον κήπο του μπαμπά μου. Μαζεύτηκαν με αγάπη, μαγειρεύτηκαν με αγάπη και με αγάπη μοιράζομαι την συνταγή μαζί σας!
Sugar Quince cubes / Quince candy/ Quince squares recipe
You will need
Quinces (as many as you wish) peeled and seeded
sugar (?????)
2 tablespoons lemon juice
In a large saucepan, add water and when it starts boiling, put the quinces in. Let it cook until the quinces are tender. Strain the quinces, and weigh them. Put the quinces in a food processor and mash them. Put them back in the empty pan. Add the same amount of sugar, as the weight of the boiled quinces. Now, add the lemon juice. Start stirring over medium temperature. You will stop stirring, when you have a deep colored sugar/quince puree, sticky, thick, so thick that when you scratch the bottom of the pan with a wooden spoon it leaves a track behind. It took me 1 1/2 hours! Take the sweetened thick jelly puree off the heat, and pour it over a large oven pan COVERED with parchment paper, spreading it evenly. You don't want the mixture to be taller than 2-3 cm. Use a spatula to make a flat surface. Place another piece of parchment paper on top. Wear kitchen gloves and gently press and spread with your hands to make even flatter surfuce. Throw away the top parchment paper. Let the quince candy cool for 24 hours.
The next day, with a knife, cut the jelly quince in cubes. Use another piece of parchment paper and lay the cubes on it. For the next 3 days, turn them upside down, to help the cubes dry. After 3 days, deep them in sugar. Store them in an airtight tin or box. Quince candies last about 6 months!
Αυτή είμαι εγώ. Είναι εντελώς βίντατζ το γλυκάκι και είπα να το συνοδέψω με μια ανάμνηση από το παρελθόν. Τότε που έτρωγα ζαχαρωτά και ζελεδάκια και ήμουν τσίρος.
Ζαχαρωτά κυδώνια/ ζελεδάκια κυδωνιού
θα χρειαστείτε
Κυδώνια (ώριμα=κίτρινα), καθαρισμένα, ξεσποριασμένα (όσα θέλετε)
ζάχαρη (δες παρακάτω πόσο)
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Σε νερό που βράζει, ρίξτε τα καθαρισμένα και ξεσποριασμένα κυδώνια. Αφήστε τα να βράσουν μέχρι να γίνουν μαλακά. Σουρώστε το νερό. ΖΥΓΙΣΤΕ τα βρασμένα κυδώνια. Σημειώστε το βάρος τους. Βάλτε τα σε ένα μούλτι και κάντε τα πουρέ. Ρίξτε τα πίσω στην άδεια κατσαρόλα. Ρίξτε ζάχαρη, τόση όσο το βάρος των κυδωνιών όταν τα ζυγίσατε. Ρίξτε και τον χυμό στην κατσαρόλα. Σε μέτρια θερμοκρασία, με μια ξύλινη κουτάλα, αρχίστε να ανακατεύετε. Θα σταματήσετε, όταν το χρώμα θα έχει γίνει βαθύ, το μίγμα θα έχει πήξει και θα είναι κολλώδες και όταν με την άκρη της ξύλινης κουτάλας ''γδερνετε'' τον πάτο, αφήνει πίσω της καθαρό μονοπάτι (δεν κλείνει πίσω της με μίγμα). Ρίξτε το ζελέ κυδωνιού σε ταψί φούρνου (το κλασικό μεγάλο μαύρο του φούρνου) ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΚΑΛΥΨΕΙ με λαδόκολλα. Ρίξτε το μίγμα και απλώστε το. Θέλετε να έχει ύψος, όσο ένα κλασσικό λουκούμι, 2-3 εκ. Με μια σπάτουλα, ισιώστε την επιφάνεια όσο μπορείτε. Μετά κόψτε μια άλλη λαδόκολλα, κολλήστε την πάνω στην επιφάνεια, φορέστε γάντια κουζίνας γιατί ειναι ζεστό, και χαϊδέψτε το απαλά για να το ισιώσετε ακόμη περισσότερο. Αφαιρέστε την πάνω λαδόκολλα και αφήστε το να κρυώσει για 24 ώρες.
Την άλλη μέρα, με ένα μαχαιράκι, κόψτε σε κυβάκια. Βγάλτε τα απο την λαδόκολλα και ακουμπήστε τα σε νέα λαδόκολλα. Αφήστε τα εκεί για τρεις μέρες και φροντίστε να τα γυρνάτε συχνά πυκνά να στεγνώσουν από παντού και να μην κολλάνε τόσο. Μετά απο 3 μέρες, βουτήξτε τα στην ζάχαρη. Φυλάξτε τα σε μεταλλικό δοχείο μέχρι και 6 μήνες!
recipe via About.com
Τελεια μου φαινεται!!!Λατερυω τα κυδωνια θα την δοκιμασω!!!!
ReplyDeleteΑπιθανα!!!! Μα τι φανταστική ιδέα! Και τι ωραίες αναμνήσεις βρε Φοιβη!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Χε χε χε τα έφτιαξα προχτές και τα έχω στο στέγνωμα αν προλάβουν βασικά γιατί όπως σου έχω πει αρέσουν πολύ σε κάποιον κι όταν πάει κι έρχεται στην κουζίνα τρώει κι από ένα!!
ReplyDeleteΣυμφωνώ απόλυτα μαζί σου για την ποιότητα των κυδωνιών φέτος έχω δουλέψει με πολλές ποικιλίες και τα έχω δει όλα.
Καλημέρα και καλό Σ/Κ
Με το που άνοιξα το pc έπεσα πάνω τους...μου ψιλογύρισε το μάτι!!! Υπέροχα και πανεύκολα! Δυο εβδομάδες λέω να κάνω κυδωνόπαστο αλλά ακόμα...δεν....Καταπληκτικές οι φωτό! Καλό ΣΚ! Εφη
ReplyDeleteτελεια. μπραβο.
ReplyDeleteθα παρω κυδωνια να τα φιαξω. εαν ειχα βεβαια αυτα του μπαμπα σου ακομη καλυτερα.
ωραιες φωτο.
Αν και δεν πολυαγαπω τα κυδωνια, ειναι τοσο ομορφα αυτα τα κυβακια!
ReplyDeleteΜου αρέσουν τα κυδώνια!
ReplyDeleteΛοιπόν, αυτά τα γλυκά είναι ακριβώς τα γλυκά που μ' αρέσει να φτιάχνω: Μικρά και χαριτωμένα, με μια παλιακή (βλ. vintage) αίσθηση. Τέλεια! Όταν θα πέσουν στα χέρια μου κυδώνια (που θα πέσουν), θα τα κάνω τα ζελεδάκια. Τυλιγμένα σε χρωματιστά σελοφάν ή σε λαδόκολλα κομμένη μικρά κομματάκια, θα είναι τέλεια για δωράκι, τώρα τα Χριστούγεννα!
ReplyDeleteΜπράβο!
Υ.Γ.: Ωραίες φωτογραφίες και ωραίο banner.
Καλά, είναι απίστευτα όμορφα!!!
ReplyDeleteΞετρελάθηκα που τα είδα, αυτά τα κυδωνοζελεδάκια δεν μου γλιτώνουν με τίποτα!!!!
Και μου αρέσει το κυδώνι πολύ!!!
Φιλιά, καλό ΣΚ!
Ευχαριστώ πολύ για αυτή την πανέμορφη συνταγή (το κυδωνόπαστο μου θυμίζει τη γιαγιά μου...σκέτη γλύκα), θα την δοκιμάσω και θα την μοιραστώ με φίλους!!!
ReplyDeleteΤα έκανες υπέροχα.
ReplyDeleteΜπράβο σου για τις ωραίες σου ιδέες.
Εύκολο μοιάζει..για να δούμε.
ΦΙλιά
Τρελαίνομαι για ζελεδάκια! Τα έφτιαξες τέλεια Κατερινάκι!
ReplyDeleteΑγορασα κυδώνια σήμερα.. Την Δευτέρα στα γεννεθλια του γιου μου ο μπαμπάς μας θα κεράσει κυδονοκυβάκια στην δουλεια!
ReplyDeleteπω πωωω
ReplyDeleteξερογλύφομαι πριν καν τα δοκιμάσω
θα τα κάνω ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ
και άτιμη έβγαλες τόσο λαχταριστές φωτογραφίες
χιχι..
μερσίιι
can other fruits be used instead?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete@ Ash bash
ReplyDeleteI haven't try it but yes why not! It has to be a firm fruit so that it ends up puree after boiling. Make sure to choose a fruit with nice color! Take care
Awesome! ur recipes n pics alwys make me get back to ur blog :D
ReplyDeleteφανταστικές φωτογραφίες!!πόσο μου αρέσει να χαζεύω το μπλογκ σου...
ReplyDeleteteleies foto !!!!!!!!! kai g@mo ta post !!! bravo !
ReplyDeleteΜοιάζουν τέλεια! (και ναι... ήμουν και εγώ ζαχαρωτο-junkie εκείνα τα χρόνια!)
ReplyDelete@Ash Bash, try Pomelo instead. At least I think it's called "pomelo". (μια φίλη της μάνας μου τα είχε φτιάξει με φράπα και είχαμε μπουκωθεί με αυτά όλη μέρα - γράφω "όλη μέρα" γιατί δεν κράτησαν παραπάνω :P )
p.s. μόλις γράφτηκα στο blog σου και μου έχεις ήδη δώσει έμπνευση για κάποιες τεχνοτροπίες που θέλω να φτιάξω! ty! :)
Δεν παίζονται!!
ReplyDeleteΑπό που να το πιάσω και που να το αφήσω το θέμα??
Τι χρώματα, τι νοστιμιά, τι αναμνήσεις, τι food styling!!
Αλλά αυτό που με έκανε πραγματικά να ζηλέψω είναι ο τέλειος άγιος βασίλης που κρατάει αυτό το δοχείο στα χέρια του!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Λιωνω!!!!