Ακόμα κι αν δεν έχεις ξαναζυμώσει ποτέ, ήρθε η ώρα. Είναι τόσο εύκολη αυτή η φοκάτσια και τόσο νόστιμη όσο δεν πάει!
Chestnut and bacon focaccia recipe
ingredients
200g "tipo 00" flour, plus extra
100g corn flour, for bread
100g semolina flour
½ tsp sugar
6g fine sea salt
2 x 7g sachets dried yeast
325ml tepid water, about body heat
Olive oil
125g vacuum-packed chestnuts
A handful of small rosemary sprigs
50g thinly sliced pancetta, cut into 5cm lengths, or common bacon slices
100g semolina flour
½ tsp sugar
6g fine sea salt
2 x 7g sachets dried yeast
325ml tepid water, about body heat
Olive oil
125g vacuum-packed chestnuts
A handful of small rosemary sprigs
50g thinly sliced pancetta, cut into 5cm lengths, or common bacon slices
1. Pour the flours into a large bowl with the sugar, salt and yeast and mix well. Form a well in the centre and pour in the water, then mix the liquid around with your fingers, drawing flour in and gradually combining the ingredients to form a dough.
2. Transfer the dough to a floured surface; knead for 5 minutes, then put back in a clean bowl, cover with a warm, damp cloth and leave somewhere warmish to prove.
3. Preheat the oven to 200C/gas 6. Meanwhile, lightly oil a 20cm x 30cm baking tray. When the dough has doubled in size, which should take about 30 minutes, tip it back onto the floured work surface and knead again briefly, adding flour if it’s a little too sticky.
4. Rub a rolling pin with flour and roll the dough to form a 30cm x 20cm rectangle. Using the rolling pin, lift the dough and unroll it over the tray, dropping it neatly into place. Leave to prove for another 30 minutes.
5. When the focaccia has risen again slightly, push the chestnuts and rosemary springs into the dough. Lay the pancetta on top, so it can crisp up in the oven. Sprinkle with a little salt and drizzle with olive oil. Bake for 15–20 minutes, then remove and place on a cooling rack. Drizzle the focaccia generously with olive oil, and sprinkle with a little more sea salt.
2. Transfer the dough to a floured surface; knead for 5 minutes, then put back in a clean bowl, cover with a warm, damp cloth and leave somewhere warmish to prove.
3. Preheat the oven to 200C/gas 6. Meanwhile, lightly oil a 20cm x 30cm baking tray. When the dough has doubled in size, which should take about 30 minutes, tip it back onto the floured work surface and knead again briefly, adding flour if it’s a little too sticky.
4. Rub a rolling pin with flour and roll the dough to form a 30cm x 20cm rectangle. Using the rolling pin, lift the dough and unroll it over the tray, dropping it neatly into place. Leave to prove for another 30 minutes.
5. When the focaccia has risen again slightly, push the chestnuts and rosemary springs into the dough. Lay the pancetta on top, so it can crisp up in the oven. Sprinkle with a little salt and drizzle with olive oil. Bake for 15–20 minutes, then remove and place on a cooling rack. Drizzle the focaccia generously with olive oil, and sprinkle with a little more sea salt.
Focaccia με μπέικον και κάστανα
200g αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και λίγο ακόμη για πασπάλισμα
100g καλαμποκάλευρο
100g σιμιγδάλι χοντρό
100g σιμιγδάλι χοντρό
½ κ.γ. ζάχαρη
6g ανθός αλατιού, θαλασσινό χοντρό φίνο αλάτι για μαγειρική
2 x 7g σακουλάκια ξηρή μαγιά
6g ανθός αλατιού, θαλασσινό χοντρό φίνο αλάτι για μαγειρική
2 x 7g σακουλάκια ξηρή μαγιά
325ml χλιαρό νερό
Ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο
125g κάστανα, προβρασμένα σε σακουλάκι
μια χούφτα δεντρολίβανο, κατά προτίμηση φρέσκο, τα φυλλαράκια του
50g μπέικον σε φέτες και σε κομμάτια
μια χούφτα δεντρολίβανο, κατά προτίμηση φρέσκο, τα φυλλαράκια του
50g μπέικον σε φέτες και σε κομμάτια
Aνακατέψτε τα αλεύρια με την ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά. Ανοίξτε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίξτε το νερό. Ανακατέψτε απαλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μέχρι να φτιάξετε ένα ζυμαράκι.
- Μεταφέρετε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για 5 λεπτά. Βάλτε το σε καθαρό μπωλ και σκεπάστε το με μια νωπή πετσέτα και από πάνω ρίξτε μια κουβέρτα! Αφήστε το να φουσκώσει.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώστε καλά ένα ταψάκι 20Χ30 εκ. Όταν το ζυμάρι διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου μετά από μισή ώρα, ρίξτε το πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ξαναζυμώστε σύντομα για λίγο, προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν κολλάει υπερβολικά. Αλευρώστε έναν πλάστη και ανοίξτε το ζυμάρι να χωράει στο ταψί. Αφήστε το στο ταψί άλλα 30 λεπτά. Όταν η φοκάτσια έχει φουσκώσει ελαφρώς, αρχίστε να βάζετε μέσα και πάνω της, κάστανα, μπέικον και δεντρολίβανο. Πάνω πάνω βάλτε μπέικον να γίνει τραγανό στον φούρνο. Ψήστε για ένα τέταρτο με 20 λεπτά. Βάλτε το ταψάκι σε σχάρα να κρυώσει. Ρίξτε χοντρό αλάτι παντού και μπόλικο λαδάκι. Απολαύστε κάθε μπουκιά γιατί το αξίζει!
Based on Jamie Oliver's recipe
πόσο τέλειο είναι αυτό! ????
ReplyDeleteΚοριτσάκι θα μας τρελάνεις σήμερα!!!Όλα θέλω να τα φτιάξω αυτά που ανέβασες!!!Θα μας καταστρέψεις.
ReplyDeleteΠολλά φιλιά και καλές γιορτές!!!!
Τέλεια συνταγή!!! θα είναι σίγουρα κομμάτι του γιορτινού μας τραπεζιού το ΣΚ!!!!
ReplyDeleteΤι βλέπουν τα ματάκια μου? Κι αυτό το θέλωωωω!!!
ReplyDeleteΝα δω τι θα πρωτοκάνω... Εφη
Τη συνταγή την έχω από το περιοδικό του Oliver. Ερώτηση: αλεύρι από κάστανο βρήκες; Γιατί εγώ ακομα το ψάχνω!!!
ReplyDelete@ Ευγενία
ReplyDeleteΌχι αν και στο ΜΠΑΧΑΡ πολύ πιθανό να έχει. Προτίμησα το αγαπημένο μου καλαμποκάλευρο αντί για αλεύρι από κάστανο και το αποτέλεσμα ήταν ένα τέλειο κρατσανιστό ψωμάκι!
polu endiaferousa h prosthiki kastanou!fainetai oti soy egine pentanostio!
ReplyDeleteΤρελλαίνομαι για φοκάτσια, για κάστανα και για μπέικον... Επίσης τρελαίνομαι και για τις φωτογραφίες σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteThis is specatacular - goes to my list of faves !
ReplyDeleteΤο φτιάξαμε σήμερα!!!Υπέροχο!!!
ReplyDelete