Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Sunday, December 18, 2011

Mixed potatoes au gratin. 3 ειδών πατάτες ογκρατέν


This may be the perfect side dish for any Christmas main course. 3 type of potatoes, crunchy top, amazing in every bite and most important, so easy to make. 

Αυτό είναι ίσως το τέλειο συνοδευτικό για τα ψητά σας τα Χριστούγεννα. Είναι απίστευτο σε γεύση, εύκολο να ετοιμαστεί και πολύ χρυσαφένιο στην όψη! Τραγανή κρούστα από πάνω, μαλακιές σαν βούτυρο οι πατάτες μέσα, διακριτική αλλά τόσο ιδιαίτερη γεύση! Δοκιμάστε το!

  
Mixed potatoes au gratin 


For a 23 cm pan/serves 4-6


1 garlic glove, peeled cut in half
3 ½ tablespoons olive oil
5 medium potatoes, cut in disks
1 sweet potato cut in disks
2 white sweet potatoes cut in disks
2 tablespoons butter, melted
salt
Some fresh ground pepper
1 ½ cup milk
A pinch of nutmeg
1 slice of bread (may need some more)

 

Preheat the oven at 220 C degrees. Rub the pan with the garlic. Brush the pan with olive oil. Lay half of the potatoes, season, lay over them a new layer with mixed sweet potato disks,  pour butter all over them and season with salt and pepper. Repeat until you use all the potatoes. Boil the milk with the nutmeg. Pour it over the potato layers.  In a food processor, pulse the bread in crumbs. Add the olive oil in and stir to mix it. Lay the bread crumbs all over the potato layers.  Bake for 45-50 minutes. If more liquid needed, add some milk during the baking process. Let it cool for 5 minutes and then serve.


 
Πατάτες ογκρατέν


1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη,  κομμένη στη μέση
3μιση κουταλιές ελαιόλαδο
5  πατάτες, σε ροδέλες
1 γλυκοπατάτα, σε ροδέλες
2 γλυκοπατάτες άσπρες, σε ροδέλες
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
αλάτι
Λίγο φρεκοτριμμένο πιπέρι
1μιση φλυτζάνι γάλα
Λίγο μοσχοκάρυδο
1 φέτα ψωμί (ίσως και λίγο παραπάνω)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Τρίβουμε το ταψί με το σκόρδο.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Τοποθετούμε μισές φέτες κοινής πατάτας σε μια στρώση, και απο πάνω στρώνουμε γλυκοπατάτες. Περιχύνουμε με το μισό βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες. Βραζουμε ελαφρώς το γάλα με το μοσχοκάρυδο. Περιχύνουμε πάνω από τις πατάτες. Σε μπλέντερ, αλέθουμε το ψωμί να γίνει ψίχουλα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Σκορπίζουμε πάνω απο τις πατάτες. Ψήνουμε 45-50 λεπτά. Αν χρειαστεί υγρά, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα κατά την διάρκεια ψησίματος. Αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και σερβίρουμε.















































συνταγή από το περιοδικό vita


3 comments:

  1. Σπέσιαλ!!!!! το καταχωρώ να γίνει!!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  2. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΚΑΤ΄ ΑΡΧΗΝ!! ΕΥΓΕ! ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

    ReplyDelete
  3. Σούπερ ιδέα και απίθανος συνδυασμός!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails