Sunday, November 28, 2010
ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ. ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ! YUMMY CAULIFLOWER SOUP!
Ok i didn't invent the wheel! But i made a very very smooth, aromatic, tasty, yummy soup! A cauliflower soup! Ι was inspired by this recipe. The color is light-orange because of the 2 large carrots i added in. My donkey just can't live without carrots!!! Just give it a try. You won't regret it, even if you are not a ''cauliflower lover''. It is delicious!!!
Ingredients
1 medium cauliflower, washed, strained, cut in small bites (just the flowers)
2 big and fat carrots!
l leek
1 big red onion
1/3 of a teaspoon cumin powder
2 teaspoons grated nutmeg
1 tbls salt
some pepper
vegetable stock( 1 cube, or 250 ml of homemade veal stock)
100 gr butter
6 tbls all purpose flour
2 cups milk
some olive oil for frying
Dice carrots and onion. Cut the leek in thin slices and the cauliflower in small bites (just the flowers of the vegetable). Saute onion with the leek and after 2-3 min, add the carrots. Saute some more. Add the cauliflower and... saute some more! NOW... add the vegetable stock and some hot water just enough to cover the mixture. Let it simmer for 15 min. In a non stick sauce pan, at low temperature, add the butter. Until the butter melts, in a basin, combine milk with flour . It's ok if it crumbles a bit, because later it will be fine. When butter melts, add the flour-milk mixture in, and STIR FAST NON STOP with a whisk. It will get thick very fast. When the white sauce is ready and smooth enough, remove from heat. Go back to the soup, and strain the veggies from the vegetable stock. Put the stock back to the casserole, and melt the vegetables. If you want a very smooth result, use a special thick strainer. Add the mashed and strained vegetables into the vegetable stock. Stir a little bit, lower the temperature and pour in the white sauce. Stir well to combine. Add salt, pepper, nutmeg and cumin. Stir some more and let it simmer for 5 min. Turn off the heat, let it stand a bit. Serve while it is still warm.
*You may have your soup without the white sauce for more light result.
**You may use some cream instead of white sauce.
***You may use some soft cheese when you serve your soup.
ENJOY!!!!
(i decorated my soup with some fig-balsamic cream...!)
Ξέρω, ξέρω. Οι μισοί ακούτε κουνουπίδι και... σας έρχεται κάπως. Όπως πχ ο Λ. Μου είχε πει κάποτε πως του μύριζε το σπίτι (3 μέρες μετά αφού είχα φτιάξει κουνουπίδι βραστό σαλάτα). Εννοείτε πως ήταν στο μυαλό του. Δεν το αντέχει, δεν θέλει καν να υπάρχει. Οπότε, τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, περιμένω να δω, πως θα του φανεί η σούπα μόλις έρθει. Φυσικά δεν θα πω οτι είναι κουνουπίδι. To γεγονός οτι έχει μπεσαμέλ μέσα, δεν αφήνει το κουνουπίδι να ''βγαίνει'' στη γεύση... Πάω στοίχημα οτι θα αρχίσει τα ''μμμ... πολύ ωραίο... τί είναι;''. Λέω να του πω σούπα λαχανικών με καρότο (γιατί έβαλα δυο καροτάκια μέσα και έχει πάρει ένα ελαφρύ πορτοκαλί χρώμα), να δω αν θα το φάει όλο. Γιατί αν του το πω ενώ το τρώει είναι ικανός να το αφήσει στη μέση... χιχι!!! Είμαι σίγουρη οτι θα ζητήσει και δεύτερο πιάτο! Για να δούμε! Σταματάω για λίγο....
Όπως το φαντάστηκα... ήρθε πήρε πιάτο, έβαλε, έφαγε, άρχισε τα ''μμμμ!!! μμμμμμμμμμμμμμ~~~~!!!!'', ''τι τέλεια γεύση, τι ωραία σούπα.... τι έχει μέσα;'' (ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΕΙΧΕ ΦΑΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ) οπότε του είπα τι έχει σαν βασικό συστατικό.
Του είχαν μείνει 2 κουταλιές... Τις έτρωγε πιο αργά... '' το είχα καταλάβει...'' είπε και συνέχιζε να τρώει. Φυσικά και ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ. Το έφαγε όλο. Και συνέχισε τα καλά σχόλια και μετά την αποκάλυψη!
Για τη συνταγή βασίστηκα εδώ. Αλλά την άλλαξα, όχι μόνο στις αναλογίες, αλλά και στα μυρωδικά όπως και στον τρόπο μαγειρέματος και φυσικά στην υφή, αφού η δική μου είναι βελουτέ. Α! Και με την μπεσαμέλ μέσα, δεν την λες και διαίτης...:)
Υλικά
1 κουνουπίδι, μέτριο προς μεγαλο, πλυμμένο και κομμένο (μόνο τις φουντίτσες κομμένες μπουκίτσες)
2 καρότα μεγάλα και παχουλά
1 πράσσο
1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο
1/3 της κουταλιάς του γλυκού κύμινο (μια ιδέα δηλαδή)
2 κουταλάκια του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ζωμός λαχανικών, σπιτικός (ετοιματζίδικος, αλλά χωρίς συντηρητικά, αν έχετε homemade εννοείτε βάζετε τον δικό σας)
100 γρ βούτυρο
6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες γάλα
λίγο λάδι για το τσιγάρισμα των λαχανικών
Κόβουμε σε κυβάκια, το κρεμμύδι και τα καρότα. Σε λεπτές ροδελίτσες το μισό πράσο (απο το άσπρο μέχρι τη μέση περίπου). Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το πράσο και μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε τα καρότα. Μετά απο 2-3 λεπτά ρίχνουμε και το κουνουπίδι. Ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό. Μετά απο 2-3 λεπτά, ρίχνουμε τον ζωμό και βραστό νερό (ίσα ίσα να σκεπάσει τα λαχανικά μας, αν βάλουμε δικό μας ζωμό δεν χρειάζεται νερό). Το αφήνουμε με κλειστό καπάκι να σιγοβράζει για ένα τέταρτο.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ (βγαίνει λίγο πιο αραιή απο την κλασσική μπεσαμέλ).
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Μέχρι να λιώσει, ανακατεύουμε το γάλα με το αλεύρι. Εγώ το ανακάτεψα λίγο με ένα κουτάλι να λιώσει όσο γινόταν (δεν έλιωσε εντελώς, αλλά έλιωσε μετά οπότε νο προμπλέμα). Μόλις λιώσει το βούτυρο, αποσύρουμε για λίγο απο την φωτιά, ρίχνουμε το μίγμα αλεύρι-γάλα μέσα και με ένα σύρμα ανακατεύουμε ΓΡΗΓΟΡΑ. ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ. Μόλις γίνει ένα λείο μίγμα, επιστρέφουμε το κατσαρολάκι στο μάτι και συνεχίζουμε νον στοπ με το σύρμα να ανακατεύουμε τη σάλτσα. Σε λίγα λεπτά θα έχει πήξει. Αφαιρούμε το σκεύος απο την φωτιά. Σουρώνουμε τα λαχανικά και κρατάμε στην κατσαρόλα το ζωμό. Με ένα μπλέντερ, ή σίτα, ή μίνι πίμερ, λιώνουμε τα λαχανικά. Τα περνάμε και απο σίτα αν έχουμε, για καλύτερη υφή στην σούπα. Ρίχνουμε λοιπόν τα λιωμένα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα με το ζωμό μας και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο ελάχιστο. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ μέσα. Ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να πάρει μια βράση. Κλείνουμε το μάτι, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω, με κλειστό καπάκι. ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.
*ΑΝ τη θέλουμε πιο ελαφριά, δεν βάζουμε την μπεσαμέλ, αλλά συνεχίζουμε κανονικά το λιώσιμο των λαχανικών, και προσθέτουμε ή λίγη κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά ή ξινομυζήθρα (στο πιάτο, όχι στην κατσαρόλα).
Labels:
all recipes,
soup,
vegetable
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Μια ιδέα είναι όλα, το θέμα είναι πως ξεγελάς κάποιον να κάνει την αρχή.
ReplyDeleteΘα την προτιμήσω με ξυνομυζήθρα.
καλή εβδομάδα.
μα ρεσει πολυ η σουπα με κολοκυθι. εγω εχω μια συνταγη τησ πεθερασ και κανω και μαρεει ιδιατερα. Αλλα θα δοκιμασω σιγουρα και αυτην γιατι φαινεται σπεσιαλ!!
ReplyDeletewabini mou simera tha kano me kolokitha! pou einai i sintagi tis petheras????:)
ReplyDeleteΥπέροχη η σουπίτσα σου και δυστυχώς μου έχουν απαγορεύσει στο σπίτι να χρησιμοποιώ κουνουπίδι ή μπρόκολο γιατί δεν τους αρέσε η μυρουδιά. Το ρου(roux)είναι η βαση για πολλές σάλτσες (όπως η μπεσαμέλ)για να γίνει πιο πηχτή η σούπα, αλλά δεν είναι και απαραίτητο.
ReplyDeleteSimfono, Ivy mou... prosthetei kai thermides. Pantos ginetai... allo pragma!
ReplyDeleteΛατρεύω τις σούπες. Εγώ για να μη μυρίζει το σπίτι έχω ένα μάτι στη βεράντα και φτιάχνω εκεί μπρόκολα, λάχανα και κουνουπίδια. Φαίνεται νοστιμότατη!
ReplyDeleteθεϊκή!είστε μια γλυκιά πεινασμένη φατσούλα!καλώς σας βρηκα!
ReplyDeleteαυτές οι σουπίτσες μου αρέσουν πάρα πολύ!
ReplyDeleteI just prepared your cauliflower soup! It's really delicious! Thank you Foivi ;)
ReplyDeletehttp://www.tortadirose.it/salati/vellutata-di-cavolfiore