The previous weekend i went to my parents house. Was it the colors of the Fall? Was it the weather? Don't know... it was great. I really miss home...
Το σαββατοκύριακο που πέρασε πήγα στους γονείς μου. Είχα πολύ καιρό να τους δω και τους είχα αποθυμήσει. Ήταν το φθινόπωρο, ήταν ο καιρός; Δεν ξέρω... Με έπιασε μια μελαγχολία ένα κάτι... Πήρα τη φωτογραφική μηχανή και βγήκα στην αυλή. Δεν πρόλαβα να τραβήξω και πολλά. Με φώναξαν για φαγητό. Το καλύτερο φαγητό που υπάρχει! Της μαμάς :)
ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΣΤΙΦΑΔΟ (ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΤΗΣ FOIVI)
Υλικά για 4 άτομα
1,5 κιλόχταπόδι (ή δύο μικρά)
1,5 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο (ή άν δεν βρείτε ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα)
1 πουμαρό τύπου ψιλοκομμένο, ολόκληρο
1 κούπα λάδι
αλάτι, πιπέρι
4 φυλλα δάφνης
μισή κούπα ξύδι
2 ξυλάκια κανέλα
5 κόκκους μπαχάρι
2 κλαράκια δεντρολίβανο
2 κουταλιές πελτέ
3 σκελίδες σκόρδο
Πλένουμε το χταπόδι. Για ένα τέταρτο βράζουμε το χταπόδι ολόκληρο. Το στραγγίζουμε, το κόβουμε σε κομμάτια. Ρίχνουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το χταπόδι και τα σωτάρουμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέσα. Βάζουμε λίγο νερό ίσα να σκεπάσει το φαγητό. Μαγειρεύουμε για μιάμιση ώρα, σε χαμηλή φωτιά. Τσεκάρουμε συχνά πυκνά σε περίπτωση που χρειαστεί να προσθέσουμε νερό.
Το χταποδάκι στιφάδο μπορείτε να το φτιάξετε με πολλούς τρόπους. Εμένα μου αρέσει όπως το φτιάχνει η μαμά μου. Ούτε καν οπως το φτιάχνω εγώ! ;)
*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε φρέσκο είτε κατεψυγμένο χταπόδι.
*Να μη χρησιμοποιείσετε νερό στο πρώτο βράσιμο (το πρώτο τέταρτο). Να το βάλετε σε αντικολητική κατσαρόλα χωρίς νερό να πιει τα δικά του υγρά και μετά να συνεχίσετε κανονικά τη συνταγή.
*Να το σβήσετε με το ξύδι αφού σωταριστεί, να το αφήσετε να εξατμιστεί λίγο και μετά να προσθέσετε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
*Να προσθέσετε και ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί.
Ingredients for 4 persons
1,5 kg. frozen octopus (room temperature to cook)
1,5 kg red baby onions (ideal for stew) or regular red onions (cut in thick slices)
400gr canned chopped tomatoes or 500gr fresh chopped tomatoes
1 cup olive oil
salt and pepper to taste
4 bay leaves
half cup white vinegar
2 cinnamon sticks
5 allspice
2 rosemary twigs
2 tablespoon tomato puree
3 garlic cloves
Wash and strain the octopus. Boil it as it is for 15 min. Strain the water, cut octopus in pieces. Saute octopus with the onions. Add all the other ingredients. Add water to cover the octopus. Cook at low temperature for at least 1 1/2 hour. Check often. Add more water if needed.
This recipe is delicious. DELICIOUS. And there are many ways to make it. I love my mom's!!
*You can put your octopus with out any water for the first 15 min. Then continue the recipe.
*You can add the vinegar just after the saute process. Let it reduce, then add all the ingredients.
*You can also add half cup of red wine.
This is my parents house... Everything is blooming there... Look at this rose... Like it is in love with the tree and it leans on it...
Η αυλή του πατρικού μου έχει πολλά πολλά λουλούδια... Είναι τέλεια. Ηρεμώ τόσο πολύ όταν πάω. Μακάρι να έμενα μόνιμα.
Our famous fig tree... one of the many. The best fig tree in the village!
Η συκιά μας. Κάνει τα καλύτερα σύκα του χωριού.
My dad has a hobby. Planting. He is not a farmer, but he has his own vegetable and melon field! Look! Our baby olive tree!
Μια μικρή ελιά λίγο πιο πέρα απ' το πλατάνι μας... Στο βάθος δυο κυπαρρίσια. Ήταν τρια παλιά. Μικρή ήμουν βέβαιη οτι επρόκειτο για οικογένεια, μαμά, μπαμπάς και το παιδί.
And... my dear crazy dog. Figo! He is loca!!! No, he is such a goood boooy!!!!!
Ο σκυλάκος μου. Σπανίως με βλέπει. Να βλέπετε; Μου κρατάει μούτρα...
One of my paintings! No i didn't paint this one when i was a kid. I did the painting when i was a bit older....
Πως σας φαίνεται ο πίνακάς μου; Όχι δεν τον έφτιαξα στο σχολείο. Λίγο μετά. Λίγο ακόμη πιο μετά...
Foivi, geia sta xeria sas(h mama)...avrio enai Pareskevi ke thelo Xtapodi!
ReplyDeleteΠολύ όμορφες εικόνες. Ποιο είναι το χωριό σου? Το στιφάδο δείχνει μούρλια.
ReplyDeleteΜ αρεσει το χταποδι και τρελαινομαι γαι στοιφαδο!
ReplyDeleteΦιλια
Κι εγώ είχα πάει στο χωριό το περασμένο Σ/Κ, Φθινοπωρινός καιρός νοσταλγίες κι άλλα πολλά.
ReplyDeleteΌμως αυτή τη φορά λόγω πολλών σκοτούρων δεν είχα πάρει μαζί μου φωτογραφική μηχανή.
Το φαγητό της μαμάς εξαιρετικό!!
Love octopus stew. I have a recipe, I think it is from last year and haven't posted it yet. It's a lovely winter dish so I'll go and dig it out but then I still have soutzoukakia which I started the post, like ten times and can't finish this post. Blogging fatigue!! :)
ReplyDelete@Ivy
ReplyDeleteden exo ftiaksei POTE mou soutzoukakia. Ivy sou dino kinitro. anebase tin sintagi mpas kai stin egkainiaso!!!
@Ξανθή
mou leipei poly. Den tin simpatho tin Athina... na mazeftoume na figoume....
@Elpiniki
elpiniki mou pragmatika itan pentanostimo. H foto to adikei giati biazomoun na fao kai den me polyeniaze na prosekso to piato!!!
@katerina
Katerina mou einai poly konta stin Athina. Erythres legetai. Einai toso konta (1 ora) kai parola auta pao to poly mia fora to mina....:(
@Peter mou makari na isoun pio konta na sou ferna ena piataki!
Φοβερό το πιάτο. Δώσε μου την κατσαρόλα και την αδείαζω όλη.
ReplyDeleteΌμορφος ο σκύλος.
Ξέρεις όμως που θέλω να σταθώ; Στο τριαντάφυλλο. Τα τριαντάφυλλα είναι τα αγαπημένα μου λουλούδια. Μάλιστα από τον κήπο τα κόβω και τα αποξηραίνω. Λατρεύω αυτά που έχουν το μεθυστίκο άρωμα που σε υπνωτίζει και σε οδηγούν στα όρια της τρέλας. Αυτή τη στιγμή που σου γράδω έχω στο δωμάτιο μου κάποια τριαντάφυλλα με ακριβώς αυτό το μεθυστικό άρωμα.
Το συναίσθημα δεν περιγράφεται και η αξία ανεκτίμητη.
Καλή μου φίλη ας έχουμε ένα όμορφο ξημέρωμα.
Κατερινάκι το στιφάδο της μαμάς όνειρο και μελωμένο τέλεια! Αυτά είναι σταθερές αξίες στο χρόνο!
ReplyDeleteΤο πατρικό φαίνεται κουκλί, αν μπορούσα θα έφευγα αβλεπί από την Αθήνα και άς έχω μεγαλώσει εδώ, έχει γίνει ασφυκτική η ζωή πια εδώ...Ομορφες εικόνες μας χάρισες και πάλι, να είσαι καλά και καλή Σαρακοστή!