TOTAL GREEK!
Handmade corn bread, bean soup (Greek fasolada) plus... Feta cheese. No FASOLADA without Feta! Olives are a ''must'' also. It's a meal to die for...
Όταν είπα στον δάσκαλό μου στο Καράτε, ότι ''Έφτιαξα ψωμί, έχω φάει μισή φρατζόλα και ήρθα για προπόνηση...'' μου είπε ''Θα παντρευτείς σύντομα''.
Του λέω ''Γιατί'';
Μου λέει ''Όποιος φτιάχνει ψωμί παντρεύεται γρήγορα''.
Λέω ''Ξέρω να φτιάχνω ψωμί απο μικρή! Ακόμα ελεύθερη είμαι!''.
Μου λέει ''Ήξερες... αλλά δεν έφτιαχνες!''.
ΒΡΕ ΛΕΣ;
ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΟ (ΜΠΟΜΠΟΤΑ STYLE) ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ!
500 γρ καλαμποκάλευρο
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξερή μαγιά (στιγμής)
1/2 λίτ. ζεστό νερό (να το αντέχει το χέρι)
2 κουτ. γλ. αλάτι
1 γερή κουταλιά μέλι
Εκτέλεση
Κοσκινήστε τα αλεύρια. Bάλτε τα σε λεκάνη. Προσθέστε τη μαγιά και το αλάτι. Ανακατέψτε τα με το χέρι. Περιχύστε με ζεστό νερό. Κρατήστε λίγο νερό και λιώστε το μέλι. Ρίξτε το και αυτό μέσα στη λεκάνη. Ανακατέψτε να βραχεί όλο. Ζυμώστε το με τα χεράκια! Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και μαλακιά και ελάχιστα να κολλάει στο χέρι (οπότε αν θέλει λίγο ακόμα νεράκι ή αλεύρι βάλτε). Αν χρειάζεται αλεύρι για πασπάλισμα για να το ζυμώσετε ρίξτε λίγο. Σκεπάστε το μπολ με μια μεμβράνη (για να μην πιάσει κρούστα) και αφήστε τo να ξεκουραστεί σκεπασμένo, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Η γιαγιά μου έβαζε κουβέρτα απο πάνω! Όταν η ζύμη έχει γίνει διπλή σχεδόν, είναι έτοιμο. Θέλει καμια ώρα. Εγώ ίσως να την έβγαλα νωρίτερα γιατί δεν μπορούσα να περιμένω...! Ξαναζυμώστε ελαφρά. Λαδώστε καλά ένα ταψάκι. Λαδώστε ελάχιστα απο πάνω και το ζυμαράκι. Κάντε χαρακιές με το μαχαίρι απο πάνω και στα πλάγια (εμένα μου αρέσει πολύ η τραγανή κόρα και το τάραξα στις χαρακιές). Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180. Όταν έχει κάνει ροδοκόκκινη κόρα περάστε το με λίγο νεράκι (ελαφρά με ένα πινελάκι). Είναι έτοιμο όταν το χτυπάς και ακούγεται σαν κούφιο (στην βάση του), μυρίζει φρεσκοψημένο ψωμί και είναι τραγανό! Μην το βάλετε σε πλαστική σακούλα θα γίνει... νιανια... Μόνο σε χαρτί, και αφού κρυώσει το τυλίγετε σε μια πετσετούλα.
Όσο για την φασολάδα... ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
HOMEMADE GREEK CORN BREAD ''BOBOTA''
500gr corn flour (for bread)
500gr all purpose flour
30 gr dry yeast
1/2 lt warm water
2 teaspoons salt
1 generous tablespoon of honey
METHOD
Add both flours in a basin. Add the yeast. Add the salt. Stir them a bit. Add the water and save a cup. Melt the honey into the cup of warm water. Add the water-honey into the flour mixture. Start kneading! The dough must end up soft and a bit sticky. So if more water or flour needed, add some. Cover the dough with a plastic wrap to avoid crust. Cover the basin with a blanket! Let it rest until the dough becomes twice as big as it used to be. Spray some olive oil to an oven pan (make sure the olive oil has covered all the oven pan surface). Put the dough into the oven pan. Give it shape. Make some cuts on the surface of the dough with a sharp knife. Bake it at a preheated oven at 180 C degrees until it turns gold, smells heavenly, (when you knock the bottom of the bread it must sound like hollow) and it is crusty and delicious! 5 min before you take it off the heat, you may spray it with some water (it helps to make a crust to die for). You can use a cooking brush to add a pinch of water on the bread's surface if you don't have a cooking spray equipment. Let it cool on a rack, and don't wrap it with plastic. Use paper or towel, after it cools. Enjoy with gilt... and be generous with the Feta cheese!
About the AMAZING TRADITIONAL GREEK BEAN SOUP recipe (FASOLADA) click here
ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ! ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ! ΤΟ ΦΡΕΣΚΟΨΗΜΕΝΟ ΨΩΜΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ....!
love Greek food!
ReplyDeleteYum! That bread looks gorgeous and I must try that bean soup, they look and sound delicious!
ReplyDeleteYum...these look fabulous! Ax
ReplyDeleteso yummy! I want to give it a try
ReplyDeleteΘα το φτιάξω και το ταράξω στις χαρακιές!!!!!
ReplyDeleteΛες να έχουμε γάμους;;;;;;
Πρώτα από όλα τέλεια παρουσίαση και μετά εξαιρετική πρόταση!
ReplyDeleteΑντε με το καλο!
πωπω φαινεται τοσο λαχταριστο!λατρευω τις συνταγες για ψωμι!
ReplyDeleteΤέλειο το ψωμάκι και εύκολο.
ReplyDeleteΚαι με την φασολάδα ακόμα πιο ωραίο.
Τώρα εισαι έτοιμη να νοικοκυρευτείς :)
Φιλιά πολλά
yummy!!!...μην ανησυχεις,δεν ισχυει!εγω εμαθα να κανω ψωμι μετά απο 15 χρονια γαμου!(βρε λες να ξαναπαντρευτω??...lol)
ReplyDeleteΣωστός ο δάσκαλος, και ναι! Είμαι περηφανη για σένα. Άριστα έκανες και το ανακάτεψες με απλό αλεύρι, γιατί μόνο του είναι πολύ χοντρόκοκκο! Άντε βρε! Περιμένω πρόσκληση! ς ;-)
ReplyDeleteΚαλά ε!Αυτό το ψωμί μου λέει πάρα πολλά...Γεια στα χέρια σου...
ReplyDeleteΤου δωσες και κατάλαβε δηλαδή!
ReplyDeleteΚαι ψωμάκι απ τα χεράκια σου και νόστιμο φαγάκι, τυχερός ο γαμπρός δηλαδή!!
Συγχαρητήρια για το έργο σου..!
ReplyDeleteΘα το προσπαθήσω κι εγώ...