Γιάννης Μάργαρης. Τον ξέρετε. Ευγενικός, χαμηλών τόνων, γοητευτικός, ταλαντούχος στην κουζίνα. Όλοι οι παίκτες του Masterchef είχαν fans. Αλλά υπήρχε και μια ξεχωριστή κατηγορία. Οι θαυμάστριες του Άκη και οι θαυμάστριες του Γιάννη. Μεταξύ Άκη και Γιάννη ήταν κάτι σαν... Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός ένα πράγμα, ιδίως στις νεαρές ηλικίες! Όπως και να 'χει, ο Γιάννης είναι ένας εξαιρετικός μάγειρας, με ήθος και χαρακτήρα και μαζί με την υπόλοιπη παρέα, έγινε μέρος της... κουζίνας μας πέρσι! Ήρθε η σειρά του λοιπόν να μας πει δυο κουβέντες για τον ''Γιάννη'' και μια εύκολη και ερωτική συνταγή (με αφορμή τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου) ως
''Μάργαρης''.
Μια συνταγή που έχω επιχειρήσει να φτιάξω και δεν κατάφερα να την αποδώσω όπως η μητέρα μου, είναι το παραδοσιακό αυγολέμονο της.
2)Ήσουν πάντα τόσο δημιουργικός στη μαγειρική;
Αν και ασχολούμαι λίγα χρόνια με τη μαγειρική, πάντα πίστευα ότι είναι ένα πολύ δημιουργικό επάγγελμα και αναρωτιόμουν αν θα καταφέρω να ανταπεξέλθω σε αυτό. Τελικά, κατάφερα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δουλέψω σε πολύ καλά εστιατόρια (με ότι περιλαμβάνει αυτό).
3)Τι πιστεύεις ότι είναι πιο σημαντικό, να είναι σωστά μαγειρεμένο κάτι ή νόστιμο;
Πρέπει να είναι σωστά μαγειρεμένο ώστε να μην καταστραφούν οι θρεπτικές ουσίες του φαγητού, να είναι νόστιμο ώστε να προσφέρει απόλαυση, και τέλος και πολύ σημαντικό, το φαγητό πρέπει να είναι ωραία στημένο στο πιάτο, ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον για δοκιμή.
4)Τι πιστεύεις ότι μένει σε κάποιον που δοκιμάζει ένα πιάτο σου; Η τεχνική σου, η φαντασία σου, η νοστιμιά του ή η εμφάνισή του;
Και τα τέσσερα στοιχεία είναι εξίσου σημαντικά, ένα πιάτο για να θεωρηθεί κορυφαίο δεν πρέπει να υπολείπεται τίποτα από αυτά!
5)Πιστεύεις στην τύχη;
Ναι, σαφώς και πιστεύω στην τύχη και πρέπει να την κυνηγάμε!!!
6)Πως περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο (αν έχεις) όταν δεν ασχολείσαι με τη μαγειρική;
Όταν έχω ελεύθερο χρόνο (πράγμα σπάνιο) βγαίνω βόλτα με τους φίλους μου.
7)Σε τι θεωρείς τον εαυτό σου εξπέρ;
Θεωρώ τον εαυτό μου οργανωτικό και τακτικό. Όπως μου έχει πει ένας καλός μου φίλος και εξαιρετικός σεφ «το πιο εύκολο πράγμα σε μια κουζίνα είναι να μαγειρεύεις».
8)Τι αγαπάς και τι δεν αντέχεις στους ανθρώπους;
Αγαπώ τους ανθρώπους που είναι γνήσιοι, ειλικρινείς και ευχάριστοι. Δεν αντέχω την μιζέρια στους ανθρώπους.
9)Συγχωρείς εύκολα;
Θεωρώ ότι μια μεγάλη μου αδυναμία είναι ότι συγχωρώ πολύ εύκολα.
10)Θα έμπαινες στον κόπο να μαγειρέψεις ένα ωραίο και δύσκολο πιάτο μόνο για σένα; Όχι για να δοκιμάσεις την συνταγή, αλλά για να σου κάνεις το τραπέζι!
Όταν ένας μάγειρας μαγειρεύει μόνο για τον εαυτό του για να καλύψει την φυσική του ανάγκη, συνήθως φτιάχνει ό,τι πιο απλό υπάρχει.
11)Σε ποια χώρα από αυτές που έχεις ταξιδέψει έφαγες το πιο απίστευτο πιάτο;
Λόγο των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων δεν έχω καταφέρει ως τώρα να κάνω κάποιο γαστρονομικό ταξίδι, πράγμα που θα το ήθελα πολύ!!!
12)Θα μοιραστείς μαζί μας μια μαγειρική συμβουλή που να πιστεύεις ότι θα είναι πολύ χρήσιμη για την κάθε απλή μαγείρισσα;
Να μαγειρεύει με την καρδιά της και όχι μόνο από υποχρέωση.
13)Θα μας προτείνεις την απόλυτα ερωτική συνταγή για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;
ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡO ΦΟΝΤΥ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Υλικά
300 γραμμ. σοκολάτα Toblerone
500 γραμμ. κουβερτούρα
100 γραμμ. βούτυρο
400 γραμμ. κρέμα γάλακτος
Τα βάζουμε όλα μαζί σε μπεν μαρι σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσουν.
Σερβίρουμε σε σκεύος για φοντί και το συνοδεύουμε με φρέσκα φρούτα. Προτείνω φράουλες.
14)Τέλος, πες μας κάτι για σένα που αγνοούμε…
Είμαι τελειομανής και όταν κάτι δεν γίνεται όπως πρέπει, επηρεάζεται πολύ η ψυχολογία μου.
Is there a recipe that never works for you?
Ι've tried many times to make egg-lemon sauce. It's never as good as my mother's!
Were you always so creative in cooking?
Although i am new in the cooking field, i always believed that it is a very creative job and i was wondering if i could handle it. Finely within a short period of time, i managed to work in some good restaurants.
What do you thing is most important; the right way to cook a dish, or a tasty dish no matter how you've cooked it?
Definitely the right way to cook a dish, because otherwise the food will lose all its nutritious value. It must also be tasty, so that it will be a pleasure to eat and last but not least it must be presented in a way that it'll make you want to eat it asap.
What do you think someone would remember most after eating one of your meals? Your technique, your imagination, the taste or the presentation of your dish?
All of them are important. A good dish must have them all.
Do you believe in luck?
Of course i do. I am a strong believer!
How do you spend your personal time when you don't cook?
I usually spend time with my friends.
Are you an expert in anything?
I consider myself as a very organized person. And i think that this is very important in a kitchen. As a chef used to say: ''the most easy thing to do when in a kitchen, is to cook''.
What do you love and what do you hate about people?
I love originality, positivity and sincerity in people. I hate moody persons.
Do you forgive easily?
Unfortunately yes...
Would you cook a whole meal just for you? Not to test one recipe, but just to make a small feast for you?
When a cook usually cooks for himself, he eats the basic, just to stop his hunger.
In which country you've traveled, have you had the most amazing dish?
Unfortunately i didn't have much time to travel... especially for a gastronomic trip.
Would you share a tip that you think is useful for every cook?
Cook because you want to. Not because you have to. Cook with your heart.
Valentine's Day is on the way! Will you give us a recipe that you believe is one of the most seductive?
Ι've tried many times to make egg-lemon sauce. It's never as good as my mother's!
Were you always so creative in cooking?
Although i am new in the cooking field, i always believed that it is a very creative job and i was wondering if i could handle it. Finely within a short period of time, i managed to work in some good restaurants.
What do you thing is most important; the right way to cook a dish, or a tasty dish no matter how you've cooked it?
Definitely the right way to cook a dish, because otherwise the food will lose all its nutritious value. It must also be tasty, so that it will be a pleasure to eat and last but not least it must be presented in a way that it'll make you want to eat it asap.
What do you think someone would remember most after eating one of your meals? Your technique, your imagination, the taste or the presentation of your dish?
All of them are important. A good dish must have them all.
Do you believe in luck?
Of course i do. I am a strong believer!
How do you spend your personal time when you don't cook?
I usually spend time with my friends.
Are you an expert in anything?
I consider myself as a very organized person. And i think that this is very important in a kitchen. As a chef used to say: ''the most easy thing to do when in a kitchen, is to cook''.
What do you love and what do you hate about people?
I love originality, positivity and sincerity in people. I hate moody persons.
Do you forgive easily?
Unfortunately yes...
Would you cook a whole meal just for you? Not to test one recipe, but just to make a small feast for you?
When a cook usually cooks for himself, he eats the basic, just to stop his hunger.
In which country you've traveled, have you had the most amazing dish?
Unfortunately i didn't have much time to travel... especially for a gastronomic trip.
Would you share a tip that you think is useful for every cook?
Cook because you want to. Not because you have to. Cook with your heart.
Valentine's Day is on the way! Will you give us a recipe that you believe is one of the most seductive?
Ok... let's talk about chocolate!
QUICK AND EASY CHOCOLATE FONDUE
by Yiannis Margaris
Ingredients
300 gr Toblerone chocolate (or just your favorite)
500 gr couverture chocolate
100 gr butter
400 gr cream
Put them all in a bain marie saucepan at low temperature, and stir until they melt and combine. Serve it in a fondue equipment with some fresh fruits. Strawberries are the perfect match!
300 gr Toblerone chocolate (or just your favorite)
500 gr couverture chocolate
100 gr butter
400 gr cream
Put them all in a bain marie saucepan at low temperature, and stir until they melt and combine. Serve it in a fondue equipment with some fresh fruits. Strawberries are the perfect match!
And finally... tell us something about yourself that we don't already know!
I am a person who chases perfection in everything. I know this is not always so good for me...
Τρελαίνομαι για φοντύ σοκολάτας, είναι πραγματικά θανατηφόρο!
ReplyDelete