Hello! I am back...
Have you ever caught yourself in need to just DO NOTHING? That's what happened to me and this is why i stayed away from blogspheare the last couple of days.. BUT, i returned with a great recipe! An easy, delicious soup made of chestnuts!
Η σούπα από κάστανο, ενώ μπορεί να είναι κλάσικ πρώτο πιάτο στους Αμερικανούς και τους βορειοευρωπαίους, στην Ελλάδα δεν μπορείς να πεις οτι είναι και τόσο δημοφιλής ή διαδεδομένη. Και κατά κάποιο τρόπο το καταλαβαίνω. Αν έχεις πρόσβαση σε ένα κιλό ΚΑΛΑ κάστανα, η πρώτη επιλογή είναι να τα φας ψητά. Η δεύτερη βραστά. Η τρίτη στη γαλοπούλα. Από κει και ύστερα, αρχίζει και γίνεται αδιάφορο το πράγμα. Εγώ ας πούμε τρελαίνομαι να τα τρώω μέσα σε μια ανάμικτη σαλάτα (μαρουλολαχανοκαρότορόκα) με πετιμέζι. Ζηλεύω αφόρητα όσους μένουν Πήλιο (θα μου πεις μόνο για τα κάστανα τους ζηλεύεις; Όχι βέβαια...) και μου λείπουν οι χειμώνες στο χωριό μου, να ψήνω κάστανα στο τζάκι και έξω να έχει ένα μέτρο χιόνι. Ίσως λοιπόν, το κόλλημά μου να έχει να κάνει και με τις αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας. Όπως και να 'χει, τώρα πια απέκτησα και νέο κόλλημα. Με την καστανόσουπα... Ο Λ. δεν τρελαίνεται για τα κάστανα. Αλλά αυτό δεν με προβλημάτισε. Δυστυχώς στο ντουλάπι μου είχα μόνο έτοιμα προβρασμένα, συσκευασμένα. Τα χρησιμοποίησα. Έφτιαξα κανονικά 8 μερίδες σούπα τις οποίες τις έφαγα μόνη μου μέσα σε δύο 24ωρα. Νορμάλ έτσι;
CHESTNUT WITH CARAMELIZED BACON AND HAZELNUT CROUTONS recipe
Ingredients
250 gr boiled chestnuts or 250 gr baked (i used ready to eat/pre boiled chestnuts BUT if you have raw, bake them... the taste is by far better)
1 medium potato cut in slices
1 carrot, cut in slices
2 baby green zucchini (optional)
half cup of celery(or more if you like), cut in slices
1 leak, just the white part, cut in slices
1 cube vegetable stock (organic)
2 bay leaves
4 garlic cloves, peeled
olive oil (half a cup)
some nutmeg to taste
half a cup sour milk, or milk or cream
a good splash of a sweet white wine
salt and pepper to taste
some brown sugar
METHOD
If you use raw chestnuts just use a sharp knife to make an X on the chestnut's surface. Then bake them in a preheated oven until they are done. If you use ready to eat (pre-boiled) chestnuts, you just use them as they are.
for the hazelnuts and the bacon
Bake some hazelnuts into preheated oven at medium temperature until they turn a bit brown (when you smell baked hazelnuts it's time to take them off heat). Put some bacon slices on a non stick baking sheet and sprinkle them with some brown sugar. Bake them until they become a bit crunchy.
Saute the leak into olive oil, the celery and the carrot for about 2-3 min at medium/high temperature. Then, add the wine, and let it reduce. Add the potatoes in slices, the zucchini, the garlic cloves, the bay leaves and some warm water enough to cover. Add the vegetable stock. Let it cook for 2-3 min, then taste the liquid and add salt and pepper. Let it cook until the potatoes are soft and tender (careful, you need to have enough liquids, so if needed add some water again). Turn off the heat and let it rest a bit. Take off the bay leaves. Use a blender to make puree. Add some olive oil. Put some chestnuts into a blender and mash them. Keep some chunks. Pour both chunks and chestnut puree into the vegetable mixture. Add some nutmeg. Add the milk. Stir to combine. Serve with some baked hazelnut crumbs and 2 slices of caramelized bacon.
ΣΟΥΠΑ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΜΠΕΪΚΟΝ ΚΑΙ ΚΡΟΥΤΟΝ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
Υλικά
1 πατατα μετρια προς μεγάλη, καθαρισμένη και κομμένη σε φετες
1 καρότο, κομμένο σε φέτες
1 κολοκυθάκι, κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)
1/3 κούπας σέλερυ, πλυμμένο και κομμένο σε φέτες
1 πράσο, μόνο το άσπρο μέρος, κομμένο σε φέτες
1 κύβος ζωμός λαχανικών (βιολογικός)
2 φυλλα δάφνης
4 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες
μισή με μία κούπα λάδι
Λίγο μοσχοκάρυδο
Λίγο κρασί λευκό γλυκό (2-3 σφηνάκια)
μισή κούπα Αριάνι (ή γάλα ή λίγη κρέμα γάλακτος)
250γρ έτοιμα βρασμένα κάστανα (εννοείται αν έχετε ωμά, ψήστε τα, χαράζοντας ένα Χ με ένα μαχαίρι στην επιφάνειά τους. Είναι μακράν καλύτερα...)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο, το πράσο, το σέλερι, το καρότο και τις φέτες πατάτας, με την σειρά που τα ανέφερα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί και προσθέτουμε ζεστό νερό, αρκετό να βράσει η πατάτα μας. Προσθέτουμε τα σκόρδα, τα φύλλα δάφνης, το κολοκυθάκι, λίγο ελαιόλαδο και τον κύβο λαχανικών. Μετά απο 2-3 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας. Αφήνουμε να γίνουν, δηλαδή να μαλακώσουν.
Όσο βράζουν, βάζουμε λίγα φουντούκια σε ένα ταψάκι και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180, να καβουρδιστούν ελαφρώς. Τα βγάζουμε προσεκτικά και σε ένα γουδί τα κάνουμε κομματάκια. Τέλος με τα φουντούκια. Τώρα, παίρνουμε μερικές φέτες μπέικον και τις βάζουμε στο ταψί. Τις πασπαλίζουμε με λίγη μαύρη ζάχαρη, τις βάζουμε και φούρνο και μόλις γίνουν τραγανές τις βγάζουμε (θα μαυρίσουν απο τη ζάχαρη ανά τόπους, αλλά αυτό δεν μας πειράζει, αρκεί να μη μας καούν).
I love chestnuts and I think I will have to try this recipe. Although maybe more a soup for cold weather, I'm sure it will also taste nice in the heat! Hugs Vreni x
ReplyDeleteH απόλυτη χειμωνιάτικη σούπα! Εδώ βέβαια με 28 βαθμούς θερμοκρασία δεν είναι το καταλληλο μέρος για να την δοκιμάσω αλλά κατά τον Αύγουστο... θα είναι ότι πρέπει! Φιλάκια από Ν Αφρική
ReplyDeleteΕμένα γιατί δεν με φώναξες??????? Να παραπονεθώ στην Πρεσβεία μου??????
ReplyDeleteΚαταπληκτική παρουσίαση και μπορώ να φανταστώ την κολασμένη γεύση!
Τι να πρωτοθαυμάσω... την συνταγή ή τις υπέροχες φωτό;
ReplyDeleteΤα κάστανα τα λατρεύω, αλλά όπως λες, σε σούπα δεν θα σκεφτόμουν να τα δοκιμάσω...
ΥΓ: έμαθα ότι είμαστε γειτόνισσες; κι εγώ Νέα Σμύρνη μένω :)
Θέλω να πέσω μέσα στη μαρμίτα!
ReplyDeleteΑλλά....Αλλά λέω...8 μερίδες σούπας σε 2 μέρες μόνη σου;;;; Να μιλήσω ή να μη μιλήσω; ;-)
Καλό μήνα καροτάκι μου!
Καλό μήνα, πολύχρωμο κι ευωδιαστό σαν λουλούδι της Άνοιξης!!!
ReplyDeleteΜου αρέσουν πολύ τα κάστανα αλλά δεν θα τα φανταζόμουν ποτέ σε σούπα! Πολύ ωραία η πρόταση σου!
ReplyDeleteΚαλό μήνα:)
Εγώ με το που ακούω κάστανα, σκέφτομαι γλυκά... πολλά γλυκά....., ευχαρίστως όμως θα την δοκίμαζα την σούπα σου!!! Καλό μήνα
ReplyDelete