Όταν είχα πάει διακοπές στην Λευκάδα, είχα ψωνίσει διάφορα... Λουκάνικα Λευκάδος, μέλια, αμύγδαλα, ρίγανη και... λεβάντα. Ένα μάτσο ολόκληρο που μοσχοβολούσε. Συνήθως την λεβάντα ήξερα ότι την χρησιμοποιούμε σε γλυκά, να αρωματίσουμε κρέμες κλπ. Χρησιμοποιείται όμως και στο φαγητό. Του δίνει αυτό το κάτι, που μη το φανταστείτε έντονο (άλλωστε εγώ έβαλα περίπου 1μιση κουταλάκι του γλυκού) αλλά μαζί με τους χυμούς του πορτοκαλιού, του λεμονιού και του λάιμ, του μελιού στο τέλος... τι να σας πω. Πεντανόστιμο. Κατά κάποιο τρόπο μου θύμιζε το αγριογούρουνο που έφτιαξα τα Χριστούγεννα (δεν υπάρχουν λέξεις για αυτό το αγριογούρουνο... ήταν πέρα από κάθε φαντασία). Είναι πολύ νόστιμο κορίτσια και αγόρια. Αφήστε για λίγο το σκορδάκι στην άκρη (που εγώ δύσκολα το αποχωρίζομαι) και δοκιμάστε το αν σκοπεύετε να φτιάξετε κοτοπουλάκι.
I usually use lavender to protect my clothes in the closet. I've never used it before in food, although i know it's very common in pastry (for creams etc). This time i did. The result was superb! I don't know if it was the lavender, or the orange juice, the lemon juice, the lime juice or the honey but it was a sweet tender chicken, slightly scented with lavender and with juicy caramelized potatoes to party with. It ended up a dish so simple, so used in a way but yet so different. You should give it a try next time you have chicken on the menu!
*many say that any recipe calls for rosemary can be replaced by lavender!
JUICY CHICKEN WITH LAVENDER
5 Chicken mini drumsticks (small chicken legs), i removed the skin
the juice of two oranges
the juice of one lemon
the juice of one lime
2 tablespoons honey (choose one with flat taste, not too heavy taste)
a pinch of dried oregano
1 teaspoon dried culinary lavender (or a bit more, just the flowers)
1 red sweet pepper (i can't live without them!)
1 fennel, cut in thin slices
1 cup olive oil
Potatoes enough for all, cut in chunks (i don't remember how many i used... a lot!)
salt and pepper to taste
ΧΥΜΩΔΗ ΜΠΟΥΤΑΚΙΑ ΜΕ ΛΕΒΑΝΤΑ
(δε βάζω για πόσα άτομα... υπολογίστε εσείς πόσα μπουτάκια τρώτε... παραθέτω το ταψί μας που έφτασε... για δύο!)
5 μικρά μπουτάκια κοτόπουλο, χωρίς πέτσα (ή με ό,τι θέλετε)
χυμός απο 2 πορτοκάλια
χυμός απο 1 λεμόνι
χυμός απο 1 λάιμ
λίγη ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμμένα λουλουδάκια λεβάντας (ίσως και λίγο ακόμα... τα λουλουδάκια από ένα ματσάκι)
1 φινόκιο, σε λεπτές φετούλες
1 κόκκινη πιπεριά, σε λεπτές φετούλες (εγώ έχω αγαπήσει την Φλωρίνης)
Πατάτες αρκετές για όλους, τουλάχιστον για το ταψί, κομμένες σε μπουκιές
2 φουλαριστές κουταλιές της σούπας μέλι
Ελαιόλαδο, μια κούπα
Αλάτι και πιπέρι
Τα βάζετε όλα, πλυμμένα, κομμένα κλπ στο ταψί. Ρίχνετε τους χυμούς απο τα πορτοκάλια, το λεμόνι και το λάιμ. Αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε τη ρίγανη και τη λεβάντα (εγώ έβαλα λίγη τελικά γιατί ήταν η πρώτη φορά που τη δοκίμαζα και πήγαινα λίγο... συντηρητικά. Την επόμενη φορά θα βάλω παραπάνω, εσείς όσο νομίζετε). Ρίξτε και το λάδι, ανακατέψτε τα καλά να πάνε όλα παντού και ρίξτε και νεράκι τόσο όσο να καλύπτει μέχρι τα μισά της πατάτας στο ταψί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 (180-200). Ανακατεύετε συχνά και γυρνάτε συχνά τα κοτοπουλάκια και τις πατάτες να γίνουν τραγανά από παντού. Αν χρειαστεί παραπάνω νερό, ρίξτε λίγο. Όταν είναι έτοιμα (τραγανά απέξω, λιώμα μέσα) ρίξτε το μέλι να πάει παντού και ανακατέψτε άλλη μια τα υλικά του ταψιού. Αφήστε για μερικά λεπτά ακόμα στον φούρνο και σερβίρετε.
*λένε ότι σε όποια συνταγή μπαίνει δεντρολίβανο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λεβάντα για μια αναπάντεχα ωραία παραλλαγή!
Φοίβηηηη απλά καταπληκτικό!
ReplyDeleteέχω μία αδυναμία στην λεβάντα και πραγματικά κρίμα που νηστεύω γιατί αύριο κιόλας θα την δοκίμαζα!
Υπομονή λοιπόν... σε φιλώ!
This looks and sounds delicious. I was intrigued that you used fennel with the potatoes. I never knew what it was till I tried it at my in laws and they only used it as a raw vegetable. She served it with olives and cherry tomatoes. I will have to try cooking it. Thanks, ~Diane
ReplyDeleteΚαλημέρα! λίγο αργά είδα την πρόταση σου και δεν έχω όλα τα υλικά, σήμερα είναι προγραμματισμένα μπουτάκια, μια άλλη φορά θα το δοκιμάσω όμως.
ReplyDeleteΛαχταριστά τα μπουτάκια σου Κατερινάκι. Και η λεβάντα σίγουρα δίνει ένα διαφορετικό τόνο στο φαγητό! Ξερογλείφομαι.
ReplyDeleteΠεντανόστιμο!
ReplyDeleteΠρωτότυπο! Η λεβάντα του δίνει άλλο αέρα!
ReplyDeleteθα μαγειρευτεί οπωσδήποτε, λαχταριστό
ReplyDeleteΓιαμ! Φαίνονται πεντανόστιμα!
ReplyDeleteIm really hungry to see these pictures! oh girl, u make me drool :D
ReplyDelete