Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Saturday, March 19, 2011

JUICY CHICKEN WITH LAVENDER! ΧΥΜΩΔΗ ΜΠΟΥΤΑΚΙΑ ΜΕ ΛΕΒΑΝΤΑ

 























Όταν είχα πάει διακοπές στην Λευκάδα, είχα ψωνίσει διάφορα... Λουκάνικα Λευκάδος, μέλια, αμύγδαλα, ρίγανη και... λεβάντα. Ένα μάτσο ολόκληρο που μοσχοβολούσε. Συνήθως την λεβάντα ήξερα ότι την χρησιμοποιούμε σε γλυκά, να αρωματίσουμε κρέμες  κλπ. Χρησιμοποιείται όμως και στο φαγητό. Του δίνει αυτό το κάτι, που μη το φανταστείτε έντονο (άλλωστε εγώ έβαλα περίπου 1μιση κουταλάκι του γλυκού) αλλά μαζί με τους χυμούς του πορτοκαλιού, του λεμονιού και του λάιμ, του μελιού στο τέλος... τι να σας πω. Πεντανόστιμο. Κατά κάποιο τρόπο μου θύμιζε το αγριογούρουνο που έφτιαξα τα Χριστούγεννα (δεν υπάρχουν λέξεις για αυτό το αγριογούρουνο... ήταν πέρα από κάθε φαντασία). Είναι πολύ νόστιμο κορίτσια και αγόρια. Αφήστε για λίγο το σκορδάκι στην άκρη (που εγώ δύσκολα το αποχωρίζομαι) και δοκιμάστε το αν σκοπεύετε να φτιάξετε κοτοπουλάκι. 

I usually use lavender to protect my clothes in the closet. I've never used it before in food, although i know it's very common in pastry (for creams etc). This time i did. The result was superb! I don't know if it was the lavender, or the orange juice, the lemon juice, the lime juice or the honey but it was a sweet tender chicken, slightly scented with lavender and with juicy caramelized potatoes to party with. It ended up a dish so simple, so used in a way but yet so different. You should give it a try next time you have chicken on the menu!

*many say that any recipe calls for rosemary can be replaced by lavender!

























JUICY CHICKEN WITH LAVENDER

5 Chicken mini drumsticks (small chicken legs), i removed the skin
the juice of two oranges 
the juice of one lemon
the juice of one lime 
2 tablespoons honey (choose one with flat taste, not too heavy taste)
a pinch of dried oregano
1 teaspoon dried culinary lavender (or a bit more, just the flowers)
1 red sweet pepper (i can't live without them!)
1 fennel, cut in thin slices 
1 cup olive oil
Potatoes enough for all, cut in chunks (i don't remember how many i used... a lot!)
salt and pepper to taste

Clean, wash, rinse under water your chicken legs. Peel, rinse under water and cut the potatoes. Throw them both (chicken and potatoes) into an oven pan. Add the juices (orange, lime, lemon) all over them. Add the oregano and the lavender (as much as you want. I used the minimum because it was my first time cooking with lavender, so i was a bit scared to experiment... next time i may double it). Rinse the red pepper under water, cut in slices, add them in the oven pan. Add the fennel slices as well. Add salt and pepper, olive oil, give a good stir so that everything goes everywhere and some water (to cover the potatoes half way). Put the oven pan in a preheated oven at 200 C degrees and keep an eye on it (stir and turn chicken and potatoes so that all sides become crispy). If needed while cooking, add some more water. Let it cook until it is done (crispy on the outside and tender on the inside, both for chicken and the potatoes).When it's ready add the honey all over and stir to combine. Let it cook for some more minutes. Serve and enjoy!












































ΧΥΜΩΔΗ ΜΠΟΥΤΑΚΙΑ ΜΕ ΛΕΒΑΝΤΑ

(δε βάζω για πόσα άτομα... υπολογίστε εσείς πόσα μπουτάκια τρώτε... παραθέτω το ταψί μας που έφτασε... για δύο!)

5 μικρά μπουτάκια κοτόπουλο, χωρίς πέτσα (ή με ό,τι θέλετε)
χυμός απο 2 πορτοκάλια
χυμός απο 1 λεμόνι
χυμός απο 1 λάιμ
λίγη ρίγανη 
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμμένα λουλουδάκια λεβάντας (ίσως και λίγο ακόμα... τα λουλουδάκια από ένα ματσάκι)
1 φινόκιο, σε λεπτές φετούλες
1 κόκκινη πιπεριά, σε λεπτές φετούλες (εγώ έχω αγαπήσει την Φλωρίνης)
Πατάτες αρκετές για όλους, τουλάχιστον για το ταψί, κομμένες σε μπουκιές 
2 φουλαριστές κουταλιές της σούπας μέλι 
Ελαιόλαδο, μια κούπα 
Αλάτι και πιπέρι 


Τα βάζετε όλα, πλυμμένα, κομμένα κλπ στο ταψί. Ρίχνετε τους χυμούς απο τα πορτοκάλια, το λεμόνι και το λάιμ. Αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε τη ρίγανη και τη λεβάντα (εγώ έβαλα λίγη τελικά γιατί ήταν η πρώτη φορά που τη δοκίμαζα και πήγαινα λίγο... συντηρητικά. Την επόμενη φορά θα βάλω παραπάνω, εσείς όσο νομίζετε). Ρίξτε και το λάδι, ανακατέψτε τα καλά να πάνε όλα παντού και ρίξτε και νεράκι τόσο όσο να καλύπτει μέχρι τα μισά της πατάτας στο ταψί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 (180-200). Ανακατεύετε συχνά και γυρνάτε συχνά τα κοτοπουλάκια και τις πατάτες να γίνουν τραγανά από παντού. Αν χρειαστεί παραπάνω νερό, ρίξτε λίγο. Όταν είναι έτοιμα (τραγανά απέξω, λιώμα μέσα) ρίξτε το μέλι να πάει παντού και ανακατέψτε άλλη μια τα υλικά του ταψιού. Αφήστε για μερικά λεπτά ακόμα στον φούρνο και σερβίρετε.

*λένε ότι σε όποια συνταγή μπαίνει δεντρολίβανο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λεβάντα για μια αναπάντεχα ωραία παραλλαγή!

9 comments:

  1. Φοίβηηηη απλά καταπληκτικό!
    έχω μία αδυναμία στην λεβάντα και πραγματικά κρίμα που νηστεύω γιατί αύριο κιόλας θα την δοκίμαζα!
    Υπομονή λοιπόν... σε φιλώ!

    ReplyDelete
  2. This looks and sounds delicious. I was intrigued that you used fennel with the potatoes. I never knew what it was till I tried it at my in laws and they only used it as a raw vegetable. She served it with olives and cherry tomatoes. I will have to try cooking it. Thanks, ~Diane

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα! λίγο αργά είδα την πρόταση σου και δεν έχω όλα τα υλικά, σήμερα είναι προγραμματισμένα μπουτάκια, μια άλλη φορά θα το δοκιμάσω όμως.

    ReplyDelete
  4. Λαχταριστά τα μπουτάκια σου Κατερινάκι. Και η λεβάντα σίγουρα δίνει ένα διαφορετικό τόνο στο φαγητό! Ξερογλείφομαι.

    ReplyDelete
  5. Πρωτότυπο! Η λεβάντα του δίνει άλλο αέρα!

    ReplyDelete
  6. θα μαγειρευτεί οπωσδήποτε, λαχταριστό

    ReplyDelete
  7. Γιαμ! Φαίνονται πεντανόστιμα!

    ReplyDelete
  8. Im really hungry to see these pictures! oh girl, u make me drool :D

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails