Ταλιατέλες με γλυκιά λευκή σάλτσα
Αυτή η σαλτσούλα, είναι γλυκιά, διακριτική, φινετσάτη και περιέργως... ελαφριά. Ναι, όταν ακούμε κρέμα γάλακτος, μόνο ελαφρύ δεν φανταζόμαστε ένα φαγητό, αλλά η συγκεκριμένη συνταγή έχει αυτή την αίσθηση, παρότι έχει και μπέικον και τυριά και τα πάντα όλα... Και πάνω απ όλα έχει το φανταστικό, ευγενικό Σαμιώτικο γλυκό κρασί του Γιώργου... Είναι μια πολύ ωραία ιδέα, αν θέλετε να ξεφύγετε απο τα σπαγγέτι 4 τυριά ή την αγαπημένη alfredo με σκορδάκι ή ακόμα και την μία και μονάδικη the one and only καρμπονάρα...
Υλικά
(για 2 άτομα/ στην αρχή είχα γράψει για 2-4 επειδή με είχαν πάρει απο τα μούτρα οτι τρώω πολύ, οπότε λέω αυτό που εγώ θεωρώ λίγο, άλλοι το θεωρούν διπλή μερίδα. Εσείς αν θέλετε να φτάσει για ένα πακέτο μακαρόνια κάντε τη διπλή δόση. Δυστυχώς (ή ευτυχώς για εσάς που ακόμα δεν την φτιάξατε) οι διορθώσεις έγιναν αφού η συνταγή δοκιμάστηκε απο την peps και... δεν της έφτασε η ποσότητα της γυναίκας...)
Ταλιατέλες Αρκαδίας ή οποιοδήποτε ζυμαρικό προτιμάτε
200 ml κρέμα γάλακτος, light
50γρ blue cheese, τριμμένο ή σε κομματάκια
1 σακουλάκι φρέσκια μοτσαρέλα, 100-125 gr (περιέχει 1 μπαλίτσα σε άλμη), τριμμένη ή σε κομματάκια
1 ωμή πιπεριά φλωρίνης, κομμένη σε ροδέλες
μισό κουταλάκι του γλυκού, καπνιστή πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
2-3 φέτες μπέικον, κομμένες σε κομμάτια μπουκιάς
1 1/2 ποτήρι του κρασιού, λευκό γλυκό κρασί, εγώ χρησιμοποίησα Σάμου
Ελαιόλαδο
Λίγο αλατάκι και μπόλικο πιπεράκι
Βράζετε τα ζυμαρικά σας al dente (να κρατάνε δηλαδή λίγο για να τα τελειώσετε μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα) σε άφθονο αλατισμένο νερό. Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τσιγαρίζετε το μπέικον στο λίπος του. Το αφαιρείτε απο το τηγάνι και προσθέτετε ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κρεμμύδια, τις ψιλοκομμένες πιπεριές και τα τσιγαρίζετε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Τα σβήνετε με το κρασί, και το αφήνετε να εξατμιστεί ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και ρίχνετε τα μπαχαρικά (αυξομειώστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, δοκιμάστε και πάει λέγοντας) . Προσθέτετε τα τυριά τριμμένα ή έστω σε κομματάκια. Επειδή η μοτσαρέλα έχει την τάση να γίνεται ''λαστιχένια'' (γι αυτό άλλωστε είναι ιδανική για πίτσα, για αυτές τις λαχταριστές ''κλωστές'' λιωμένης μοτσαρέλας...!!!), ανακατέψτε με υπομονή και λιώστε και ομογενοποιήστε τα τυριά σας (αν είναι τριμμένα ακόμα καλύτερα, δε θα υπάρχει θέμα). Αφήστε τη σάλτσα για ένα λεπτό ακόμα. Ρίξτε το μπέικον και τα ζυμαρικά σας στο τηγάνι, και ανακατέψτε γρήγορα. Διαφορετικά, σερβίρετε τη σάλτσα πάνω απο την κάθε μερίδα.
This sauce is absolutely amazing. It is sweet and not ''heavy''. When you eat it you have the (wrong) feeling that it is light, but trust me it is not. It is delicious and so... elegant in a way! I didn't invent the wheel but i surely made a chic sauce! You should give it a try, if you don't want to eat Spaghetti a la Carbonara once again (which is the KING of the pasta sauce!) :).
Tagliatelle with sweet white sauce
Your favorite pasta, or tagliatelle
100-120 gr fresh mozzarella (1 ball grated)
50 gr blue cheese, grated
1 sweet long red pepper, cut in lines
2 red onions, cut in small cubes
2-3 bacon slices, cut in chunks
200gr light cream
1 1/2 cup of sweet white wine SAMOS (wine liqueur)
1 teaspoon grated nutmeg
half a teaspoon smoked paprika
salt and pepper to taste
Cook your favorite pasta the way you usually do, but keep it al dente. Saute bacon in it's own fat at medium/high temperature. Remove bacon from the pan. Add some olive oil into the frying pan. Saute onions with the peppers until the onions turn soft and tender. Add the wine and let it reduce for about 1-2 min. Add the cream and turn the temperature at medium/low. Add paprika, nutmeg, salt and pepper (quantities could change the way you like it. Taste, stir, add). After 1 min, add the grated cheeses. Stir fast and be patient because Mozzarella may look like threads. Stir to combine. Add the bacon and the pasta into the frying pan and stir until covered with sauce. Serve immediately.
Yum! This sounds fantastic! the pictures are making my mouth water!
ReplyDeleteΠολύ όμορφη συνταγή. Μου αρέσουν οι άτιμες ταλιατέλες.
ReplyDeleteΚι όπως πάντα φοβερές φωτογραφίες.
Πάω για ύπνο. Καληνύχτες.
Οι ταλιατέλες μου αρέσουν πολύ!Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, μου αρέσει που βάζεις καπνιστή πάπρικα και μοσχοκάρυδο. Θα την δοκιμάσω την μακαρονάδα σου και εννοείτε θα πιώ και το υπόλοιπο κρασάκι που θα μείνει γιατί μου αρέσει πολύ το λευκό γλυκό κρασί!
ReplyDeleteΤις ζήλεψα τις ταλιατέλες έτσι όπως τις βλέπω.
ReplyDeleteΠολύ ωραία σάλτσα και όπως το λες μια αλλαγή στη γεύση.
Φιλιά
Φεύγω γρήγορα γιατί θα ενδώσω! Πειρασμός!
ReplyDeleteΞεσαγονιάστηκα Φοίβη!!!!!!!!!!!!
ReplyDeletemmm!!
ReplyDeleteΠείνασα πρωί πρωί!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!!
Μμμμμ μούρλια φαίνεται!
ReplyDeleteΠω πω, τα υλικά σου είναι ένα και ένα! Είναι σίγουρο πως είναι πεντανόστιμη! Την αντιγράφω αμέσως!
ReplyDeleteΤέλεια όλα!!!!
ReplyDeleteΥπέροχη συνταγή, "φανταστική - ευγενική - γλυκιά" αναφορά στο SAMOS DOUX και σε μένα και καταπληκτικές φωτογραφίες!!
Ένα ευχαριστώ είναι λίγο, γι αυτό θα πω πολλά :)
Φιλί
Καλό απόγευμα
ελαφρια σαλτσα...οταν τρως ενα πιατο!!!!
ReplyDeleteμολις την καταβροχθησαμε... αλλα μαλλον επρεπε να ειχα βαλει περισσοτερο τυρι και κρεμα γαλακτος για 1 πακετο μακαρονια και δυστυχως δεν βρηκα καπνιστη παπρικα.
το πιπερι της παει πολυ!!!
πολυ νοστιμη και γλυκια ...η ιδεα σου!!!!
παει το κοτοπουλο με τη σαλατα....αυριο...
Super οι ταλιατέλες σου Κατερινάκι! Η συνταγή σου έχει όλες τις προυποθέσεις για να καταβροχθιστεί από την οικογένεια1
ReplyDelete