My vacation at Lefkada Island, was amazing... The beaches are the best in Greece... Ok it's not Santorini or Mykonos, but the beaches are beyond imagination... So after hours and hours at the beach, me and L. were soooo hungry.. We went to many tavernas and fish tavernas to eat, but NIKHTAS FISH TAVERN was the best... They have a fishing boat, so they fish their own fish... Every dish was delicious, so each day we tasted another and another etc...But tuna balls were in our everyday lunch! I asked Anna (the owner) to tell me the recipe... and sweet Anna told me how to make them... I was surprised that she didn't use the common flour to fry the tuna balls... Instead she uses the one we use for CAKES! So... i am gonna share Anna's recipe BUT i am sure that it will never taste the way it tasted by the sea... Sometime, a good meal needs a certain background to spread the flavors... :)
Στον Άγιο Νικήτα, στην Λευκάδα, στην ταβέρνα ΝΙΚΗΤΑΣ, τρώγαμε σχεδόν κάθε μέρα στις διακοπές. Οι ιδιοκτήτες, ψαράδες, κάθε μέρα μας πρότειναν και ένα διαφορετικό πιάτο, που μύριζε θάλασσα... Ό,τι και αν φάγαμε ήταν εξαιρετικό, αλλά ένα ορεκτικό ήταν αυτό που έκλεβε την παράσταση ακόμα και απο μια βασιλική αστακομακαρονάδα:
Μιλάμε για τον απόλυτο τονοκεφτέ.
Ό,τι και αν τρώγαμε στις διακοπές, οι τονοκεφτέδες ήταν στο πρόγραμμα! Με λίγη φρυγανιά και τόνο, το πιο γευστικό ορεκτικό ήταν ελαφρύ, μαλακό, νόστιμο χωρίς να είναι πνιγμένο στα μπαχαρικά και χωρίς ίχνος λαδίλας, σαν να μην πέρασε ποτέ απο τηγάνι.
Ζήτησα απο την γλυκιά Άννα, την ιδιοκτήτρια της ταβέρνας να μας πει την συνταγή και χωρίς δεύτερη σκέψη (ή καχυποψία όπως συνηθίζεται...) έφερε χαρτί και στιλό και μας την έγραψε. Βέβαια, κάποια πιάτα, χρειάζονται το κατάληλο background για να βγάλουν όλη την γεύση τους... Δυστυχώς απο το σπίτι μου, δεν βλέπω την καταγάλανη θάλασσα της Λευκάδας, αλλά σίγουρα κάθε μπουκιά απο τον τονοκεφτέ της Αννούλας θα με ταξιδεύει για λίγο εκεί!
Μιλάμε για τον απόλυτο τονοκεφτέ.
Ό,τι και αν τρώγαμε στις διακοπές, οι τονοκεφτέδες ήταν στο πρόγραμμα! Με λίγη φρυγανιά και τόνο, το πιο γευστικό ορεκτικό ήταν ελαφρύ, μαλακό, νόστιμο χωρίς να είναι πνιγμένο στα μπαχαρικά και χωρίς ίχνος λαδίλας, σαν να μην πέρασε ποτέ απο τηγάνι.
Ζήτησα απο την γλυκιά Άννα, την ιδιοκτήτρια της ταβέρνας να μας πει την συνταγή και χωρίς δεύτερη σκέψη (ή καχυποψία όπως συνηθίζεται...) έφερε χαρτί και στιλό και μας την έγραψε. Βέβαια, κάποια πιάτα, χρειάζονται το κατάληλο background για να βγάλουν όλη την γεύση τους... Δυστυχώς απο το σπίτι μου, δεν βλέπω την καταγάλανη θάλασσα της Λευκάδας, αλλά σίγουρα κάθε μπουκιά απο τον τονοκεφτέ της Αννούλας θα με ταξιδεύει για λίγο εκεί!
TUNA FISH BALLS RECIPE by Anna Fetsi,
Nikitas Tavern, Agios Nikitas village, Lefkada Island
Nikitas Tavern, Agios Nikitas village, Lefkada Island
serves 4- 6 people
You will need;
400-500 gr fresh tuna (or canned tuna in water, strained)
1 1/2 red large onions, finely chopped
2 garlic cloves, finely chopped
Some bread crumbs
sun oil for frying and 1 more cup
Baking flour
Some fresh parsley, finely chopped ( 1-2 tbls)
Salt and pepper to taste (careful with salt, tuna is already a bit salty)
METHOD
In boiling water add tuna, without flesh or bone. Boil for 20 min.
(IF you use canned tuna, no need for boil, just strain it)
Strain boiled tuna, melt it with your hands, put it in a bowl, cover it with sun oil and let it for 20 min (this way oil smooths the fish smell, no need to do this step for canned tuna)
Mix all the other ingredients, except flour and oil. Add strained (from oil) tuna. Make balls (now you can add the bread crumbs or some flour, just enough to help the tuna become a ball). Roll each ball through the baking flour. Fry balls in high temperature until they turn gold. Put them on absorbent paper. Bon appetit!!!
Note; You can add some salt in baking flour.
ΤΟΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ από την Άννα Φέτση,
Ταβέρνα ΝΙΚΗΤΑΣ, Αγ. Νικήτας Λευκάδα
Σερβίρει 4 - 6 άτομα (χιχι!!! Στο δικό μου σπίτι φτάνουν για 2 άτομα!)
Υλικά
400-500 γρ φρέσκο τόνο (ή κονσέρβας σε νερό)
1 1/2 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
λίγη φρυγανιά για το πλάσιμο
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα, και μια κούπα επιπλέον
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (1 κούπα)
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ( 1-2 κ.σ.)
Αλάτι και πιπέρι (προσοχή με το αλάτι, ο τόνος έχει έντονη γεύση από μόνος του)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε νερό που βράζει προσθέστε τα κομμάτια τόνου (χωρίς κόκκαλα ή πέτσα).
Βράστε για 20 λεπτά (αν χρησιμοποιείτε κονσέρβα, απλώς σουρώστε τον τόνο).
Σουρώστε καλά τον τόνο, τρίψτε τον με τα χέρια σας να γίνει μια μάζα, βάλτε τον σε μπόλ, καλύψτε τον με ηλιέλαιο και αφήστε τον για 20 λεπτά στην άκρη (έτσι δεν θα μυρίζει έντονα ο τόνος, φυσικά αν μιλάμε για κονσέρβα δεν χρειάζεται να το κάνετε).
Αναμίξτε όλα τα υλικά εκτός απο το αλεύρι και το λάδι. Στραγγίξτε τον τόνο και προσθέστε τον και αυτόν μέσα. Πλάστε κεφτεδάκια (σε αυτό το σημείο προσθέστε την φρυγανιά ή και λίγο αλευράκι ίσα ίσα να το βοήθησετε να πλαστεί οχι να γίνει πέτρα). Περάστε τα απο το αλεύρι (αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλατάκι στο αλεύρι). Τηγανίστε σε δυνατή φωτιά. Μόλις χρυσίσουν βγάλτε τα και τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί. Έτοιμα!
Εδώ η Άννα που παίρνει παραγγελία. Τονοκεφτέδες πες τους να πάρουν!!!!
Να και ο αστακός που λέγαμε... Ολόφρεσκος, πεντανόστιμος, υπέροχος... Είχαμε πασαλειφτεί ολόκληροι, αλλά 2 άτομα την καταφέραμε την πιατέλα...
Lobster was... perfect... BUT. I' ll never cook it at home... NEVER. I just can't cook something... that is alive. So... no recipe for lobster...
And remember... if you ever visit beautiful Lefkada Island... go to Agios Nikitas village and search for this sign...
Άντε... καλό χειμώνα....................... (σνιφ, κλαψ..)
Υπέροχο...έτσι απλά!!!
ReplyDeleteΚαλό Χειμώνα θα έχουμε με τις μαγειρικές σου...
Φιλιά πολλά!
αχ... και τα κιλα του χειμωνα τα εχω ήδη βάλει!!!!
ReplyDeletedonkey, ζήλεψα τους τονοκεφτέδες, θυμήθηκα τον Άγιο Νικήτα, γνώρισα την ταβέρνα και ταξίδεψα με όλα!
ReplyDeleteΚαλό Φθινόπωρο
* Θα δοκιμάσω κάποια στιγμή τους κεφτέδες και σκέφτόμαι να τους κάνω φουρνιστούς αντί τηγανιτούς...Θα γίνεται άραγες;
pos de ginetai! den tous exo kanei alla exo mia fili pou kanei ta panta sto fourno... ta panta. kai einai mia xara... an tous kaneis pes mou pos bgikan!!! filia pollaaa!!!
ReplyDeleteεγω τους βαζω και ενα αυγουλακιιιιιι... και τα ψηνω στην ψηστιεραααααα- τοστιερα - γκριλιερα ολα μαζιιιιιι...... αγαπημενη λευκαδαααα....
ReplyDeleteThis looks delicious again. I love tuna, fresh or from the tin, so I will try it! Vreni xx
ReplyDeleteΧαίρομαι που ανακάλυψα το blog σου, θα το επισκέπτομαι συχνά!
ReplyDeleteΌσο για τον τίτλο και το όλο concept με το καρότο, ίσως ο καθένας μας να ακολουθεί το δικό του και σημασία έχει όπως λες, να μένουμε συγκεντρωμένοι σ' αυτό!
Happy carrot bites λοιπόν :)
Στην Λευκάδα έχω περάσει τις πιο ωραίες καλοκαιρινές διακοπές. έχω φάει εκεί....... και θα ξαναφάω ....... Καλό βράδυ
ReplyDelete...και την επόμενη φορά ριγανάδα με φέτα και σαρδέλα στον Αλέξαντρο...:)
ReplyDeleteyep!!! Na eimaste kala na ksanapame... ligo itan poly ligo kai fetos...
ReplyDeleteapla na se eyxaristisw. foveri sintagi. tous eftiaksa kai prolava na faw mono enan, tous eksafanisan ta ornia tis oikogeneias pou petagan giro giro apo tin kouzina otan osfristikan tin evodia tous.
ReplyDeletealitheia??? Poly xairomai Fani!!!!!:)
ReplyDeleteI will go to Agios Nikitas In June and I promise to taste the tuna fish balls! ;) Thanks and all the best!
ReplyDelete