''LEMON... see through in the sunlight... ''
(U2 song LEMON)
Remember the cookie monster? I was obsessed with that character! I couldn't wait to see it eating the cookie! When i grew up i became a cookie monster myself. So, that is why i am always on diet, but who really cares right??? THESE cookies... these cookies are DIVINE. They are fragile like a feather, crumbly like the sea sand, sweet and slightly tangy, buttery and elegant in a very balanced way. Did i mention that these cookies are the best shortbread cookies i have ever tasted? They are. Should i say they are easy to make? They are. But.... ONLY IF YOU REMEMBER THIS: freeze the dough first. Otherwise you are going to curse me for ever and ever. It just does not stick out of the fingers if you don't do that. So don't!
♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺
Τι θέλει ο κόσμος από ένα μπισκότο; Να νιώσει αγάπη. Αυτό θέλει. Να νιώσει παιδί ξανά. Να νιώσει την απόλαυση. Την ευτυχία της πρώτης δαγκωνιάς. Που τρώς, κλείνεις τα μάτια σου, χαμογελάς, πνίγεσαι επειδή το καταπίνεις αμάσητο, και παίρνεις πέντε πέντε τα επόμενα μπισκότα. Χωρίς τύψεις. Ξεχάστε τις τύψεις. Δεν έχουν νόημα όταν πρόκειται για τέτοια νοστιμιά. Είναι βουτυράτα, θρυμματίζονται με ένα απλό άγγιγμα, λιώνουν στο στόμα και σου αφήνουν μια σπιρτάδα λεμονιού, τόση όση. Είναι τα λεγόμενα shortbreads και συγκεκριμένα είναι αυτά τα μπισκοτάκια που θυμίζουν μανούλα, είτε τα κάνετε σκέτα βουτύρου, είτε με λεμόνι όπως εγώ. Θα με θυμηθείτε! Είναι σας λέω υπέροχα! Και δεν έχουν καμια ιδιαίτερη δυσκολία. Μόνο ένα σημείο πρέπει να προσέξετε: ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟ αφού εχετε περάσει το κουπάτ πάνω από την ζύμη. Διαφορετικά δεν ξεκολάνε. Με τίποτα. Οκ;
Τι θέλει ο κόσμος από ένα μπισκότο; Να νιώσει αγάπη. Αυτό θέλει. Να νιώσει παιδί ξανά. Να νιώσει την απόλαυση. Την ευτυχία της πρώτης δαγκωνιάς. Που τρώς, κλείνεις τα μάτια σου, χαμογελάς, πνίγεσαι επειδή το καταπίνεις αμάσητο, και παίρνεις πέντε πέντε τα επόμενα μπισκότα. Χωρίς τύψεις. Ξεχάστε τις τύψεις. Δεν έχουν νόημα όταν πρόκειται για τέτοια νοστιμιά. Είναι βουτυράτα, θρυμματίζονται με ένα απλό άγγιγμα, λιώνουν στο στόμα και σου αφήνουν μια σπιρτάδα λεμονιού, τόση όση. Είναι τα λεγόμενα shortbreads και συγκεκριμένα είναι αυτά τα μπισκοτάκια που θυμίζουν μανούλα, είτε τα κάνετε σκέτα βουτύρου, είτε με λεμόνι όπως εγώ. Θα με θυμηθείτε! Είναι σας λέω υπέροχα! Και δεν έχουν καμια ιδιαίτερη δυσκολία. Μόνο ένα σημείο πρέπει να προσέξετε: ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟ αφού εχετε περάσει το κουπάτ πάνω από την ζύμη. Διαφορετικά δεν ξεκολάνε. Με τίποτα. Οκ;
Θεϊκά μπισκότα λεμονιού (που λιώνουν στο στόμα)
Πρόκειται για μοναδικής υφής και γεύσης μπισκότα. Για όσους έχουν δοκιμάσει τα βουτυράτα και εθιστικά WALKER’S είναι έτσι και καλύτερα. Αυτή η εκδοχή με το λεμόνι, την τραγανή εξωτερική στοιβάδα και το εσωτερικό που θρυμματίζεται σαν άμμος στο στόμα, πιστεύω ότι θα γίνει η αγαπημένη σας!
Σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξεις:
- Το βούτυρο να είναι πρώτης ποιότητος και μάλιστα όχι ιδιαίτερα έντονο στην γεύση.
- Το ξύσμα να είναι λεπτοτριμμένο
- Οπωσδήποτε να παγώσεις την απλωμένη ζύμη με τα μπισκότα πριν επιχειρήσεις να τα μεταφέρεις στο ταψί.
Υλικά
1 2/3 κούπας αλεύρι για όλες της χρήσεις
1/3 κούπας κορν φλάουρ
1/4 κ.γ. αλάτι
1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
½ κούπα ζάχαρη χτυπημένη στο μούλτι να γίνει πολύ λεπτή
1 κ.γ. βανίλια (καλύτερα εννοείται βανίλια καρπό, το εσωτερικό της, διαφορετικά βανιλίνη …)
1 κ.γ. βανίλια (καλύτερα εννοείται βανίλια καρπό, το εσωτερικό της, διαφορετικά βανιλίνη …)
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (ή και λίγο παραπάνω δεν βλάπτει!)
ΜΕΘΟΔΟΣ
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180.
- Αναμίξτε μαζί το αλεύρι, το κόρν φλάουρ και το αλάτι, πάνω σε μια λαδόκολλα. Αφήστε στην άκρη.
- Βγάλτε ξύσμα από δύο μεγάλα λεμόνια. Αφήστε στην άκρη.
- Χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να γίνει λείο και μαλακό (περίπου ένα λεπτό)
- Προσθέστε τη ζάχαρη και ξαναχτυπήστε να ομογενοποιηθεί και να γίνει λείο το μίγμα (1 1/2 - 2 λεπτά).
- Ρίξτε μέσα, ενώ χτυπάτε, την βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού να ομογενοποιηθούν καλά.
- Με το μίξερ στην χαμηλή ταχύτητα, αρχίστε να ρίχνετε σιγά σιγά το μίγμα με το αλεύρι μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά.
- Βγάλτε το ζυμάρι από το μίξερ και αν κολλάει πολύ ρίξτε μέσα λίγο αλεύρι και ζυμώστε ελαφρώς.
- Πιέστε την μπάλα ζύμης σε φλατ δίσκο, τυλίξτε με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για μία ώρα.
- Σε αλευρωμένη λαδόκολλα (μέγεθος που να χωράει στο ψυγείο και σε ένα ταψί σας), βγάλτε το παγωμένο ζυμάρι και ανοίξτε φύλλο λεπτό (μισό εκατοστό περίπου) πάνω .
- Πιέστε το κουπάτ στην επιφάνεια για σχήματα ή ένα ποτήρι για στρογγυλό σχήμα. Πριν τραβήξετε τα περισσεύματα για να σας μείνουν τα σχήματα του κουπάτ, ξαναβάλτε για λίγο στο ψυγείο (15 λεπτά) την λαδόκολλα. Τραβήξτε τα περισσεύματα και έχετε μια λαδόκολλα με μπισκότα σε σχήματα έτοιμα να ψηθούν.
- Ψήστε για 12-15 λεπτά (μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα).
- Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα για ένα λεπτό πριν τα βγάλετε από το ταψί μη σας σπάσουν.
- Αφήστε τα σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
- Βάλτε τα σε αεροστεγές δοχείο ή φάτε ένα ταψάκι στην καθισιά!
♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺♥☺
LEMON SHORTBREAD COOKIES
by ''Today's Nest''
The ingredients:
1 2/3 cup flour
1/3 cup corn starch
1/4 teaspoon salt
1 cup butter at room temperature
1/2 cup confectioners sugar
1 teaspoon vanilla
1 tablespoon lemon zest (or more to taste)
The method:
- Preheat oven to 350 degrees.
- Sift together flour, cornstarch, and salt on parchment sheet. Set aside.
- Zest 2 large lemons. Set aside
- Beat butter until smooth (about 1 minute).
- Add sugar and beat again until smooth (1 1/2 - 2 minutes).
- Beat in vanilla extract and lemon zest just until combined.
- With mixer on lowest speed, add flour gradually and mix just until combined.
- Remove dough from mixer bowl (if it is still too sticky, knead in a little flour).
- Form dough into a flattened disk shape, wrap in plastic wrap, and refrigerate for 1 hour.
- On a lightly floured surface roll dough out to 1/4 inch.
- Cut out shapes with cutter of your choice.
- Place on parchment lined sheets at least 1 inch apart (stamp at this point, if desired).
- Refrigerate for 15 minutes before baking
- Bake 12-15 minutes (cookies should be very lightly browned).
- Allow cooling on sheet for 1 minute.
- Move to wire rack to cool completely.
- Store in an airtight container.
Καιρό είχες να βάλεις συνταγή!
ReplyDeleteΠολύ καλή επέλεξες για come back!
Η φωτογράφιση σκίζει!
Το κινέζικο τσαγερό φοβερό!
Υπέροχα μπισκοτάκια, πολύ όμορφη φωτογράφηση! Η τσαγιέρα σου πανέμορφη!
ReplyDeleteΦιλιά Κατερίνα, να έχεις ένα πολύ όμορφο ΣΚ!
Με τόσα που διάβασα, και με την αδυναμία που έχω σε οτιδήποτε λεμονογλυκάκι, δεν τα βλέπω να μου γλιτώνουν!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!!!!!
I love lemon cookies; actually I love lemons full stop! I must give these a try. Have a great weekend. Sending lots of love from sunny Switzerland. xx
ReplyDeleteΤέλεια θεϊκα μπισκότα... Η φωτογραφίες τέλειες!!!
ReplyDeleteΚαλό Σαβ/κο!!!!!!!!!!!!
Φιλιά!!!
Αυτά με την κορδέλα νομίζω είναι για μένα!!
ReplyDeleteΚαλησπέρα!!
Απίθανα μπισκοτάκια τα λατρεύω!
ReplyDeleteΑμα βλέπω μπισκοτάκια με λεμόνι δεν μπορώ να αντισταθώ.
ReplyDeleteΥπέροχες φωτο
Φιλιά
Τί νόστιμα μπισκοτάκια?με λεμόνι?πρέπει να είναι πολύ μυρωδάτα?έτσι τα φαντάζομαι..παρέα με καφεδάκι είναι ΜΟΥΡΛΙΑ!!!
ReplyDeleteΌτι έχει λεμόνι είναι αδυναμία μου...LEMON COOKIE MONSTER...I ADMIT IT!
ReplyDeleteΕυχαριστώ πολυ για την συνταγη σου!!! Τα έκανα με την βοηθεια του γιου μου ( τριων χρόνων ) και δεν έμεινε τίποτα!!!!
ReplyDelete@Sylvia
ReplyDeleteΧαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσαν!!! Φιλιά στον Junior Masterchef!