Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Sunday, March 21, 2010

RED RED WINE!



Why each wine must be served in a specific glass? (roll down for the article)

Ένα ενδιαφέρον άρθρο (απο τον Ανέστη Χαϊτίδη Οινολόγο – Τεχνολόγο Ποτών) που βρήκα και μου έλυσε διάφορες απορίες σχετικά με το κρασί και γιατί το κάθε κρασί θέλει... το ποτήρι του.


Το κρασί απολάμβανε ανέκαθεν μια ιδιαίτερη περιποίηση σε ότι αφορά τον τρόπο παρουσίασης και το δοχείο πόσης του. Οι κύλικες της αρχαιότητας σαφώς δεν θα είχαν την ίδια καλλιτεχνική και αισθητική αξία, αν δεν προορίζονταν για την πόση του κρασιού, αλλά ακόμη και σήμερα, το καλό μας ποτήρι στο σπίτι, είναι το κολονάτο ποτήρι του κρασιού. Γιατί όμως πρέπει το ποτήρι του κρασιού να είναι διαφορετικό και πως πρέπει τελικά να είναι το ποτήρι του κρασιού;

Αν θα θέλαμε έναν γενικό κανόνα, τον οποίο μπορείτε να απαιτήσετε να τηρεί ακόμη και η ταβέρνα της γειτονιάς, είναι:
• Το ποτήρι πρέπει να είναι κολονάτο για να μην λερώνουμε την «καμπάνα» του ποτηριού, αλλά και για να μην επηρεάζουμε το άρωμα του κρασιού,
• Να έχει αρκετό όγκο ώστε το κρασί να έχει χώρο να ξεδιπλώσει τις αρωματικές του αρετές.
• Το χείλος του να κλείνει αρκετά προς τα μέσα, ώστε να συγκεντρώνονται τα αρώματα του κρασιού, ακριβώς εκεί που μπορεί να φθάσει η μύτη μας, δηλαδή στην κορυφή του ποτηριού.

Αυτά βέβαια είναι τα χαρακτηριστικά ενός Unisex, βασικού ποτηριού, το οποίο πρέπει να σας ικανοποιεί μόνο στην πιο απλή μορφή εστίασης και ίσως στο καθημερινό σας τραπέζι στο σπίτι. Από εκεί και πάνω πρέπει να γινόμαστε πραγματικά απαιτητικοί. Είναι απαράδεκτο να πληρώνουμε στα εστιατόρια 20€ για μια φιάλη κρασιού των 5€ και να μας το προσφέρουν σε διαφημιστικό ποτήρι ή σε χοντροκομμένο ποτήρι του 1€.

Το λευκό κρασί πρέπει να έχει το δικό του ποτήρι, το οποίο πέρα από τους παραπάνω κανόνες, πρέπει να είναι σχετικά μικρό, ώστε το κρασί να μην προλαβαίνει να ζεσταθεί. Ακόμη το λευκό κρασί έχει συνήθως απλά φρουτώδη ή λουλουδάτα αρώματα, τα οποία θέλουμε να κάνουμε μέσω του ποτηριού πιο έντονα. Σε αυτό μας βοηθούν ποτήρια με ακόμη πιο κλειστό χείλος.

Το ερυθρό κρασί απεναντίας έχει συνήθως πολύπλοκα και πολλά αρώματα, τα οποία για να ξεδιπλωθούν θέλουν χώρο. Έτσι το ποτήρι του κόκκινου κρασιού είναι πιο ογκώδες και λιγότερο κλειστό στο χείλος του.

Αυτά βέβαια είναι χοντρικά τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουμε.

Ωστόσο η σχέση ποτηριού-κρασιού είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι όγκου, σχήματος και αρωμάτων, όπου κάθε αλλαγή στο σχήμα, το μέγεθος αλλά και το υλικό του ποτηριού επηρεάζει την αίσθηση (αντικειμενική ή υποκειμενική) που αποκομίζουμε από το κρασί. Μπορούμε να απαξιώσουμε πλήρως ένα εξαιρετικό κρασί όταν το προσφέρουμε στο λάθος ποτήρι, αλλά και να αναδείξουμε ένα μέτριο κρασί απολαμβάνοντάς το σε ένα εξαιρετικό ποτήρι.

Έτσι ένα φρέσκο λευκό κρασί, το οποίο είναι φρουτώδες και με αρκετή οξύτητα, απολαμβάνοντας το από ένα ποτήρι σχήματος τουλίπας, αλλά με ανοιχτό προς τα έξω χείλος, αποκτά περισσότερο όγκο και πιο γεμάτη γεύση, αφού το σχήμα αυτό του χείλους οδηγεί το κρασί στο μπροστά μέρος της γλώσσας μας, όπου αντιλαμβανόμαστε πιο έντονα την γλυκιά γεύση, η οποία εξισορροπεί την όξινη του φρέσκου κρασιού.

Αυτά και πολλά άλλα ακόμη μικρά μυστικά του ποτηριού εκμεταλλεύονται πλέον πολλοί sommelier (οινοχόοι) στον κόσμο, για να αναδεικνύουν τα κρασιά που προσφέρουν.

Το υλικό του ποτηριού και η ποιότητα του μπορούν να αναδείξουν το χρώμα του κρασιού. Ένα κρυστάλλινο, τελείως διάφανο και ομοιόμορφο ποτήρι είναι η καλύτερη επιλογή.

Το σχήμα του ποτηριού είναι αυτό που μπορεί να καθορίσει την ένταση και να μας επιτρέψει να απολαύσουμε όλες τις πτυχές του αρώματος ή του μπουκέτου (το σύνθετο άρωμα των παλαιωμένων οίνων) του κρασιού. Συγχρόνως το σχήμα είναι υπεύθυνο για τον τρόπο με τον οποίο το κρασί θα κυλήσει στο στόμα μας. Ένα πιο πλατύ στόμιο δίνει όγκο και σώμα στο κρασί, ένα πιο κλειστό-στενό στόμιο του δίνει λεπτότητα, ενώ το ανοιχτό χείλος, όπως προανέφερα, τονίζει την γλυκύτητα οδηγώντας το κρασί στο εμπρόσθιο μέρος της γλώσσας μας. Αυτό εξάλλου συμβαίνει διότι η πιο βασική και έντονη εντύπωση που αποκτούμε για το κρασί είναι η πρώτη επαφή, η οποία διεγείρει και τις υπόλοιπες αισθήσεις μας, επηρεάζοντας συνολικά την γεύση αλλά και την επίγευση του κρασιού.

Η σχέση του ποτηριού με το κρασί είναι ιδιαίτερη. Δεν είναι μόνο λόγοι πρακτικοί ή αισθητικοί όπως είναι για παράδειγμα η σχέση του πιάτου με το φαγητό. Εκεί η επιρροή του πιάτου στα οργανολυπτικά χαρακτηριστικά του φαγητού είναι ελάχιστη. Αντίθετα το ποτήρι του κρασιού επηρεάζει άμεσα και σε μεγάλο βαθμό όλα τα χαρακτηριστικά του.


I found an interesting article about that. It's not only an aesthetic issue, but it's much more than that.

It effects the taste of the wine. For example, a fruity white wine, is usually very intense with high acuity, so if we put it in a tulip glass but with open cup, we taste it first in the frond part of our tongue, where sweetness is sensed. That balances the acuity of the wine and becomes richer in taste. Also a small narrow glass helps the white wine not to get warm. So it depends on the wine glass, to be tasted in it's best version.

A red wine, very rich and complicate in aromas, needs space, so is best to be served in a large round cup glass, to let the aroma go out, and not to be so intense.

A good wine in the wrong glass can be a disaster. And an average wine in the appropriate glass can fool us. So... enjoy your expensive wine, in appropriate glasses!

(sorry for my greeklish!)

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Related Posts with Thumbnails