Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Thursday, March 11, 2010

Greetings from Crete! Meat you soon! ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ!!!




Photo credits: elais.gr, xrisi-zymi.gr


Χανιώτικη Κρεατότουρτα!

Επειδή οτιδήποτε Κρητικό είναι απλώς απερίγραπτο σε γεύση...

Υλικά

1 κιλό αρνί

1 κιλό μυζήθρα μαλακή γλυκιά

Κανέλα τριμμένη

Λίγο σουσάμι

Αλάτι-πιπέρι

150 γρ βούτυρο

Λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

2 χοντρά φύλλα (σφολιάτα)

Εκτέλεση

Βράζετε καλά το κρέας. Αφαιρείτε τις πέτσες και τα κόκκαλα και το κόβετε σε πολύ μικρά κομματάκια. Προσθέτετε πιπέρι, αλάτι, κανέλα, και μικρά κομματάκια βούτυρου. Απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί το ένα φύλλο. Βάζετε πάνω τη μισή μυζήθρα λιωμένη με πηρούνι, λίγο πιπέρι και λίγη κανέλα. Καλύπτετε τη μυζήθρα με το κρέας. Συνεχίζετε με μια ακόμη στρώση μυζήθρας με πιπέρι και κανέλα. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο, το οοίο αλείφετε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε την κρεατόπιτα σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου.



Meat Cake? No... Meat Pie!

Greek recipe from the magical island Crete! Unbelievably tasty pie! Usually we Greeks use mizithra, a soft and sweet Greek cheese. But, you can use soft FETA instead.

Ingredients

1 kg Lamp

1 kg soft sweet Greek cheese Mezethra , or soft FETA cheese

Cinnamon powder

Some sesame

Salt and pepper

150 gr butter

Some soft butter for the pastry sheets

2 thick pastry sheets

Method

Boil meat . Remove bones and skin and cut it in small pieces. Add pepper, salt, cinnamon powder, and small cubes of butter. Butter one sheet of pastry in a buttered oven pan.

Use a fork to mush the cheese in small pieces. Add 1/3 of the cheese on the buttered pastry sheet, add pepper and some cinnamon powder. Cover cheese with the half of the meat. Apply half of the rest of the cheese, add pepper and some cinnamon again. Cover it once more with the rest of the meat. Lay on the rest of the cheese with pepper and cinnamon. Cover it with the second pastry sheet. Scramble the egg, and apply it over the pastry sheet.

Put some sesame over the pie.

Bake it in medium temperature, for about an hour.

Enjoy!!!

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Related Posts with Thumbnails