Την Παρασκευή το βράδυ, αποφάσισα να φτιάξω γιουβαρλάκια. Είχα ένα κιλό κιμά. Τον χώρισα στα δύο και έφτιαξα τα γιουβαρλάκια που βλέπετε και μπιφτέκια. Τόσο τα μπιφτέκια όσο και τα γιουβαρλάκια βγήκαν απίθανα. Για εσάς που ακόμη δεν έχετε πειραματιστεί με το κλασσικό φαγητό της μαμάς αλλά και της γιαγιάς, για εσένα που σπουδάζεις και σου λείπει το σπιτικό φαγητό αλλά και για τους ξένους φίλους followers, μια δοκιμή νομίζω θα σας πείσει!
Have you ever heard about a Greek delicacy called Giouvarlakia? Meat and rice balls, boiled in water or chicken broth and then covered by the famous Greek creamy sauce AVGOLEMONO (egg and lemon sauce!). Is it a thick meatball soup? Is it a creamy sauce with meatballs? It's your choice! It is easier than you think and more delicious than you can imagine!
Γενικώς στα φαγητά μου, χρησιμοποιώ με την πρώτη ευκαιρία ντομάτα. Έβαλα λοιπόν και στα γιουβαρλάκια μου (μη φανταστείτε πολύ, 2 μικρά πομοντόρια, ίσα ίσα για το χρώμα αλλά και επειδή δεν τρώω ωμή ντομάτα, οπότε προσπαθώ να την τρώω μέσα σε μαγειρεμένο γεύμα) παρόλο που η κλασσική συνταγή δεν χρησιμοποιεί ντομάτα. Τα πομοντόρια, δεν έχουν ούτε πολλά υγρά ούτε πολλά σποράκια, οπότε αν θέλετε να βάλετε 2 ντοματάκια μη φοβηθείτε. Αν πάλι όχι, κάντε την συνταγή χωρίς να βάλετε ντομάτα. Το γευστικό απότελεσμα είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο (πολύ νόστιμο!). Επίσης, εγώ έβαλα δύο λεμόνια στο αυγολέμονο γιατί μ' αρέσει να είναι τούρμπο σε λεμόνι. Εσείς, μπορείτε να βάλετε ένα (η πιο νορμάλ εκδοχή) ή και μισό.
The original '' Giouvarlakia avgolemono '' recipe doesn't use tomatoes in the meat/rice balls. I did use 2 mini pomodori tomatoes. The result is almost the same, plus, you eat some tomato (which is good, especially for me, since i don't eat raw tomatoes). So it's up to you if you want to use tomato or not. If not, skip it. I also used 2 lemons because i like my Giouvarlakia extra lemony! But, you can try it with one lemon or even half.
Giouvarlakia with egg-lemon sauce
you will need
1/2 kg ground veal
1/3 cup rice
2 yellow onions, minced
3 full tablespoons parsley, finely chopped
1 full tablespoon mint, finely chopped
2 firm pomodori tomatoes, cut in cubes
1 egg white
salt and pepper to taste
olive oil (half cup)
hot water, or chicken broth (1 Lt)
for the egg-lemon sauce (makes everything creamy!)
1 egg, white and yolk divided
the juice of 2 lemons (you may also try it with the juice of one lemon or even half)
BEFORE YOU START you must decide if you want to eat it is as a soup or as meatballs with sauce (as a main dish) or with some basmati rice on the side. If you want to make it as a soup, it must end up with lots of food liquids. I made meatballs with sauce as a main dish.
In a basin, mix together all the ingredients and make ping pong size and shape meat/rice balls. In a heavy bottom bot, add the olive oil and when it gets warm (not hot) add the balls, to cover the whole bottom. Repeat with a second layer (every meatball, side by side with the other). Add hot water (not all over the balls, in the side of the casserole) to cover the meatballs 3-4 cm over the last layer. Let it cook at least for 30 minutes. It must end up with lots of food liquids if it is going to be cooked as a soup, or just enough food liquids to make a sauce...oh! and well cooked meat rice balls! After 30-40 min. take them off the heat.
Beat the egg white until foamy. Add the egg yolk while constantly beating. Add the juice of the lemons (don't stop the beating!). Take a large tablespoon of hot food liquids and add it slowly in the egg/lemon sauce while you're constantly beating the mixture (you might need a second hand in this point!). Pour the egg-lemon sauce into the casserole. Don't stir it. Just shake the casserole for some seconds. Now, you have a creamy meatball soup (or sauce)! You can eat it just the way it is like i did, or, serve the meatballs with lots of sauce over some well cooked basmati rice!
*for extra thick result (if you are making soup), you may add 2 tablespoons of rice into the casserole after you add the hot water,or you may roll your meatballs over flour before you put them into the casserole. In this case you add more water while still cooking, so that it will end up with lots of food liquids.
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Θα χρειαστείτε
μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο (ή και παραπάνω αν είστε πολλοί)
1/3 κούπας ρύζι
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα, σε κυβάκια
Μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό (3 κουταλιές της σούπας)
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
2 σφιχτά πομοντόρια σε κυβάκια
1 ασπράδι αυγού
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο (να γεμίσει καλά ο πάτος της κατσαρόλας/μισή κούπα)
1 λίτρο (περίπου) ΚΑΥΤΟ νερό ή ζωμό κότας
για το αυγολέμονο
1 αυγό
2 λεμόνια (ο χυμός τους)/ μπορείτε και με μισό ή με ένα λεμόνι, εμένα μου αρέσει να είναι πολύ λεμονάτο!
Ανακατέψτε σε μια λεκανίτσα, τον κιμά, το κρεμμύδι, τον δυόσμο και τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, το ασπράδι του αυγού. Ζυμώστε καλά. Προσθέστε το ρύζι. Ξαναζυμώστε να ομογενοποιηθούν και πλάστε μπαλάκια. Βάλτε το λάδι στην κατσαρόλα. Πρίν κάψει πολύ, τοποθετήστε τα μπαλάκια το ένα δίπλα στο άλλο (κολλητά) και επαναλάβατε από πάνω. Ρίξτε στην ακρούλα της κατσαρόλας (όχι απευθείας πάνω στο γιουβαρλάκι) καυτό νερό μέχρι να τα σκεπάσει (2-3 δάχτυλα επιπλέον πάνω από τα γιουβαρλάκια). Αφήστε τα να μαγειρευτούν τουλάχιστον μισή ώρα. Αν χρειαστεί επιπλέον νερό, προσθέστε λίγο από την ακρούλα. Πρέπει να το πιεί το νερό του το φαγητό, αλλά να έχει ζουμάκι για να γίνει σάλτσα (υπολογίστε 4-5 πόντους ζουμί). Αν το πάτε για σούπα, αφήστε παραπάνω υγρά στο φαγητό.
Χτυπήστε το ασπράδι ενός αυγού, μέχρι να αφρίσει. Προσθέστε τον κρόκο και συνεχίστε το χτύπημα. Προσθέστε τα λεμόνια (τον χυμό) και συνεχίστε το χτύπημα. Πάρτε ζουμί από το φαγητό (μια κουτάλα) και προσθέστε σιγά σιγά στο αυγό/λεμόνι ενώ χτυπάτε (δεν σταματάτε να χτυπάτε). Όλο μαζί ρίξτε το στην κατσαρόλα. Κουνήστε καλά την κατσαρόλα και αφήστε την μακριά απο την φωτιά. Σερβίρετε!
*Μπορείτε να προσθέσετε ένα σφηνάκι ρύζι στο ζουμί του φαγητού ενώ βράζει (για σούπα).
**Μπορείτε να περάσετε τα γιουβαρλάκια σας από αλεύρι πριν τα βάλετε στην κατσαρόλα (για εξτρα χύλωμα).
***Μπορείτε να τα συνοδέψετε με χιονάτο κουπάτο ρύζι.
αχ! αχ! αχ! τι μας κάνεις!!!
ReplyDeleteωραία φώτο! φιλιά :)
αχ! να ειχα λιγα τωρα!!
ReplyDeleteωραια τα πιατα.
Πολύ ωραία φαίνονται. Εγώ μπορώ να πω ότι τα φτιάχνω πολύ συχνά και ειδικά σούπα!
ReplyDeleteαξεπέραστη γεύση σε ποίημα φωτογραφηση...κοινώς μου έτρεξαν τα σαλια!
ReplyDeleteΦαίνονται φανταστικά !!!! Αλλά κυρίως ξετρελάθηκα με το στήσιμο του τραπεζιού όπως και το σερβίτσιο για να μην μιλήσω για το κηροπήγιο!!!!!!
ReplyDeleteΕγώ θα έφτιαχνα αυτή την συνταγή αν έτρωγα κρέας όμως θα αντικαταστήσω το κρέας με φακές και θα κάνω την ωραία σου συνταγή ...αλλιώς !!!!Εκείνο πάντως που κάνει την διαφορά στα γιουβαρλάκια είναι ο δυόσμος!
ΦΙΛΑΚΙΑ !!!
Λι εμένα τούρμπο στο λεμόνι μου αρέσουν τα γιουβαρλάκια, βάζω και εστραγκόν, τους πάει πάρα πολύ!
ReplyDeleteΔεν μπορώ να μην θαυμάσω και το υπέροχο σερβίτσιο σου όμως!
Φιλάκια!
Αγαπημένο χειμωνιάτικο φαγητό !!!!!
ReplyDeleteΤο χτεσινό μας φαγητό!! Εγώ βάζω τριμμένο καρότο στη σάλτσα και χτες πρόσθεσα και λίγο κάρυ, τους έδωσε μια άλλη γεύση.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Καλημέρα φανταστικέ φωτογράφε :)...Όλγα
ReplyDeleteΠολύ νόστιμο φαγητό κι αγαπημένο. Εγώ βάζω τριμμένη ντομάτα στο μείγμα και στη σάλτσα τριμμένο καρότο και κολοκύθι, γίνονται τέλεια πάντως με όλους τους τρόπους και απολαυστικά.
ReplyDeleteΚαλημέρα
ειναι εξαιρετικο φαγητο και να φανταστεις ξεχναω να το φτιαξω!θα δοκιμασω την στνταγη σου φαινεται εξαιρετικη. Μου αρεσουν πολυ και τα σερβιτσια , ειναι εκπληκτικα!
ReplyDeleteΠολύ όμορφη παρουσίαση για ένα από τα πιο κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας!!
ReplyDeleteWonderful! Thanks for the tips. My favorite soup ever!!
ReplyDeleteWonderful! Best flavors EVER!
ReplyDelete