Hello dear friends! It is Friday today and i couldn't be more happy about it. The sky today is amazing. A blinding sunshine with the most blue sky i have ever seen! Yesterday it was a crucial day for Greece. A lot of bad things happened downtown and a lot more are happening everyday for quite some time now. Strikes is our everyday routine. Fear is our everyday routine. Fear of what tommorow will bring. And it usually brings HUGE taxes and bad news.
My country is actually in war. An economical and political war. That's a fact. Anyway, me, as the rest of the Greeks, are trying not to lose hope, not to lose our passion and most importantly, ourselves. I am trying to find happiness in the little things. I always do that. But nowdays, it seems more necessary than ever.
So the day before yesterday, i found myself looking at a puff pastry phyllo. I wanted to make something REALLY QUICK and delicious (isn't that what we all want? (QUICK+DELICIOUS?).
So i made this simple apple and blue cheese puff pastry pie. Ok i can assure you that this will be the next best thing after chocolate.
Σκέφτηκα να το θέσω ώς κουίζ. Τύπου τί ειναι αυτό; Μετά συνειδητοποιώ οτι το μήλο είναι φάτσα κάρτα και προδίδει. Για να μην τα πολυλογώ, αυτή εδώ η συνταγή, φτιάχνεται... μόνη της, είναι ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ, γρήγορη, ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ, και έχει μια ''γκουρμεδιάρικη'' που-λέει-ο-λόγος πινελιά που είναι το μπλέ τυρί και μηλόπιτα την λες επειδή έχει μήλα. Είναι ένα ορεκτικογλυκάκι στην πραγματικότητα που φτιάχνεται για πλάκα και είναι.... πολύ νόστιμο! Η γεύση είναι τέλεια σας λέω. Και δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα! Μόνο να καθαρίσετε το μήλο και να ξεπαγώσετε την σφολιάτα! Μπορείτε να κάνετε μικρά ατομικά μηλοπιτάκια, κόβοντας απλώς την σφολιάτα σε ατομικά μεγέθη. Διαφορετικά, μπορείτε να κάνετε και τα δύο φύλλα σφολιάτας που υπάρχουν στο κουτί (για σφολιάτα εμπορίου μιλάω). Θα βγούν ποσότητες για δυο άτομα ή και τέσσερα. Δύο αν πρόκειται για το δικό μου σπίτι, τέσσερα αν πρόκειται για νορμάλ ανθρώπους.
η ''πίτα'' της φωτογραφίας είναι με ένα φύλλο σφολιάτας του εμπορίου, τετραγωνισμένο
APPLE AND BLUE CHEESE PUFF PASTRY PIE recipe
You will need for 2 mini pies (4 people)
2 puff pastry phyllo, room temperature
4-6 apples, peeled and cut in chunks
4 tablespoons sugar
2 full tablespoons honey
2 full tablespoons maple syrup
cannele powder
sugar to sprinkle the puff pastry
2 (or more) tablespoons blue cheese in crumbs
Put 2 peeled and cut apples in the center of each phyllo. Add the maple syrop quantity equally in each pie. Add the honey quantity equally in each pie. Sprinkle with cinnamon. Add the sugar equally in each pie. Fold each side of phyllo, as if you were trying to create a frame. Sprinkle the ''frame'' with sugar. Fork the phyllo frame and also fork the apple base puff pastry a bit more gently. Bake in a preheated oven at 200C/400F until golden brown and crispy. In case it starts puffing, open the oven and fork gently to release the air. It will puff anyway, but who cares? After baking, the moment you take the pies off the oven, sprinkle with blue cheese (you can add more if you want). It is delicious!
Η ΓΚΟΥΡΜΕ ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΑΣ
για 4 άτομα, 2 φύλλα
Η συγκεκριμένη συνταγή δεν είναι τίγκα στα μήλα. Μπορείτε σίγουρα να προσθέσετε παρά πάνω, αλλά εγώ την προτιμώ με μπόλικη σφολιάτα. Αν σας φαίνονται λίγα, απλώς προσθέστε παρά πάνω μήλα.
2 φύλλα σφολιάτας, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένα τετράγωνα
(κόψτε τη μια άκρη της κάθε σφολιάτας για να την ''τετραγωνίσετε'' )
4 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια (2 για κάθε φύλλο)
2 κουταλιές της σούπας, μπλέ τυρί (τριμμένο) (1 για κάθε φύλλο)
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (2 για κάθε φύλλο)
2 κουταλιές της σούπας, φουλαριστές, μέλι (1 για κάθε φύλλο)
2 κουταλιές της σούπας, φουλαριστές, σιρόπι σφένδαμου (1 για κάθε φύλλο)
κανέλλα σε σκόνη για πασπάλισμα
ζάχαρη επιπλέον για πασπάλισμα της ζύμης
Σε κάθε φύλλο ρίξτε στο κέντρο τα μήλα. Διπλώστε τις άκρες της κάθε σφολιάτας γύρω γύρω, σαν να θέλετε να κάνετε κορνίζα με τα μήλα σε πρώτο πλάνο. Ρίξτε μέσα μέλι, σιρόπι, κανέλλα, ζάχαρη. Πασπαλίστε με ζάχαρη και την ''κορνίζα'' της σφολιάτας. Με ένα πιρούνι, τρυπήστε γύρω γύρω τη σφολιάτα (στην κορνίζα) και κάντε το ίδιο και στο κέντρο, εκεί που είναι τα μήλα, με προσοχή μην ανοίξετε τρύπες και φύγουν τα σιρόπια. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να χρυσίσει η ζύμη και να γίνουν τα μήλα. Χαμηλώστε λίγο την θερμοκρασία αν βλέπετε οτι τα μήλα σας θέλουν κι άλλη ώρα. Αν σας φουσκώνει περίεργα, ανοίξτε το φούρνο και με ένα πιρουνάκι καρφώστε τα σημεία που φουσκώνουν ασύστολα. Βγάλτε τις πιτούλες από το φούρνο και πασπαλίστε αμέσως με μπλέ τυρί. Ο συνδιασμός είναι απίθανος! Κανονικά θα πρέπει να έχει υγρό ''σιροπάκι''η πίτα και να μη σας έχει στεγνώσει.
The moment i stopped taking pictures, i attacked the pie! We litteraly ate the pie in a few seconds.
Με το που σταμάτησε η φωτογράφηση για τη συνταγή, όρμηξα κυριολεκτικά στη μηλόπιτα. Δεν έμεινε φύλλο! Οκ... έμειναν κάποια ψίχουλα.
kale bale k kanena karydaki gia tin oreksi.....:P
ReplyDeleteΔεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι γευστικά ο συνδυασμός μήλου με μπλε τυρί! Μάλλον πρέπει να φτιάξω την πίτα σου για να αποκτήσω άποψη! Στανταράκι ο συζυγούλης θα τη λατρέψει!
ReplyDeleteΠολύ δελεαστική η φώτο που την κόβεις! Φαίνεται πολύ μελωμένη! Φιλιά
Φαίνεται πολύ εύκολη και γρήγορη!Απορία:
ReplyDeleteΤο ταψί που έψησες την πίτα τι διαστάσεις έχει και από που το πήρες?...Όλγα
Οι φωτό σου είναι άπαιχτες!
Ε, τι 'ν τούτο; Αν και δεν μου αρέσει το μπλε τυρί -το μοναδικό τυρί που δεν τρώω- μου φαίνεται πολύ, μα πάρα πολύ ενδιαφέρον! Το δοκιμάζω!
ReplyDeleteΈλενα με ό,τι θες το γεμιζουμε! Όρεξη να έχουμε και την ζυγαριά με το μερος μας!χιχι!
ReplyDeleteΌλγα μου, την έψησα σε λαμαρινα φούρνου, την κλασσικη που έχει ο κάθε φούρνος. Φαντάσου οτι είναι μικρούλα. Αυτή που βλέπεις στην φωτό, είναι από ένα φύλλο τετραγωνισμένο (λείπει δηλαδή η μια λωρίδα της κλασσικης σφολιάτας΄). Το έχω ακουμπήσει πάνω σε τσίγκινο που είναι για τις πίτσες (οχι ταψι, για να τις ακουμπας ειναι αυτο), μια μεσαια πιτσα φαντασου ειναι το μέγεθος του. Άρα η πίτα είναι μικρή. Την ψήνεις όπου θες, σε ότι ταψί θες
Αρτεμις αν δεν τρως μπλε τυρι, μη βαλεις καθόλου ή δοκίμασε με καμια γραβιέρα. Κρίμα ειναι να το φτιάξεις και να μην το φας. Όχι οτι θα εχεις παιδευτει ιδιαιτέρως αλλά λέμε τώρα!!
ReplyDeleteΕρμιόνη, αν τρώτε μπλε τυρί θα σου αρέσει πολύ! Εγώ δεν έβαλα πολλά μήλα, ούτε πολύ τυρί. Είναι όλα... διακριτικά. Έβαλα βέβαια μπόλικα σιρόπια! Και με ένα μήλο μπορείς, ατομικό!
ReplyDeleteI am following happenings in your country an am not quite sure while Greece is a target.maybe Germany can repay you long overdue war damages(from worldwar II).Also Italy's debt is 6 times higher than the one of Greece.Something is rotten in olde Europe.
ReplyDeleteLucky your tart is rocking:))
Dear Dzoli,
ReplyDeletethank you so much for your comment. I wish my English were better so i can tell you more about it. We are target for many reasons (the weak spot of Europe, the oil deposits in the Aegean sea, and a million more reasons). We cannot demand the war damages from Germany.... because our goverment is afraid to do that!!! My English are terrible i know!!! Anyway, i send you many many kisses and hugs... Let's hope better days will come soon. Until then we can always eat some pie :)
Αν αυτό το είχα δει πριν μια ώρα θα άλλαζα σχέδια.
ReplyDeleteΤώρα κάτι ψήνεται. Το κρατάω για την επόμενη εβδομάδα μιας και θα φύγω για λίγες μέρες.
λεω να αρκεστω στα ψυχουλα αφου αργησα!!!!
ReplyDeleteΔελεαστικότατη και μόνο απο τις φωτογραφίες ...
ReplyDeleteΦοίβη μου, εμένα που δεν μου αρέσουν τα "μπλε" τυριά, με τι να το αντικαταστήσω ? Για ρίξε καμμία ιδέα !!
Φιλιά πολλά.
Και μόνο που είδα το μπλε τυρί, την λάτρεψα την μηλόπιτά σου!!!!
ReplyDeleteΑπίθανοι οι συνδυασμοί, αν είχα ξεπαγωμένη σφολιάτα θα την έκανε τώρα αμέσως!
Φιλιά!
Αφού λες εσύ πως με το μπλε τυρι έχει πολύ ωραία γεύση..σε πιστεύω. :)
ReplyDeleteΩραία πρόταση. :))
ΤΙ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΒΛΕΠΑ ΤΕΤΟΙΑ ΩΡΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΤΗ;;;;;;;;;;;;;;
ReplyDeleteΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΟΙ ΜΗΛΟΠΙΤΕΣ , ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ!!!!!!!!!!!!!
ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ;
ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΩ ΜΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ!!!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!
Κάνω ότι δεν βλέπω το μπλε τυρί (...από τα ελάχιστα που δεν..) και σκέφτομαι τη γλύκα του μελωμένου μήλου μέσα στη σφολιάτα....!!!
ReplyDeleteΚαλό ΣΚ! Εφη
Πιστεύω πως γραβιέρα Νάξου θα του πήγαινε. Δοκιμάστε το με μια αγαπημένη σας γραβιέρα όσοι δεν τρώτε το μπλε τυρί! Υπάρχει και η κλασσική μηλόπιτα στο Donkey. Αυτή εδώ είναι για πιτς φυτίλι κατάσταση!
ReplyDeleteΠατήστε και εδώ για την κλασσική (κάντε copy to link)
http://donkeyandthecarrot.blogspot.com/2010/12/striped-apple-pie.html
λατρευω την σφολιατα, ιδιως οταν ειναι ζεστη μπορω να φαω μεγαλες ποσοτητες!ειμαι σιγουρη οτι με τα μηλα δενει καταπληκτικα...το μπλε τυρι μας δίχασε λιγο!βεβαια λογω εγκυμοσυνης δεν τρωω μπλε τυρι οποτε θα δοκιμασω ενα άλλο ίσως μια γραβιέρα!
ReplyDeleteΛατρεύουμε το blue cheese και τα μήλα επίσης αλλά συνδυασμένα δεν τα σκεφτήκαμε ποτέ! Πάμε να τη φτιάξουμε λοιπόν για να δούμε το αποτέλεσμα. Φιλιά!
ReplyDeleteπες πως εγινε κιολας!!!!
ReplyDeleteΜ αρεσουν οι γρηγορες και απλες συνταγες αυτο το καιρο!φιλια Χ2
Πολύ πρωτότυπος συνδυασμός! Gourmet και ενδιαφέρων.
ReplyDeleteΈνα ωραίο λευκό ανθότυρο ή μια κούπα ξυνομυζήθρας νομίζω πως θα ήταν πιο κατάλληλα για μια τέτοια μηλόπιτα παρέα με μπόλικη κανέλα και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο αγαπητή Φοίβη.
ReplyDeleteWhy not cut the brie up into portions first, and wrapping each piece up in pastry or Puff & Pie? I have a wedge of Camembert in the fridge, and enough rough puff pastry trimming in the fridge to try this tonight. Great idea.
ReplyDeleteHow do you think about Mealy crust is more like what you are describing, and it is very close to what Germans use in their baking as pastry dough for things like cheesecake. The butter there is worked into the dough until it is smooth and evenly mixed. That one gives you a texture like crumbly cookies. Puff & Pie.
ReplyDelete