It's official it's summer...!!! And every Greek taverna cook the ultimate summer dish;
Fresh Octopus! Cooked in every possible way you can imagine (dried, cooked with wine, with vinegar, with tomatoe sauce, baked, fried etc) it's one of the most delicious dishes, always served with a unique fresh Greek salad and french fries...oh!!! I almost forgot; And a glass of Ouzo!!!
Χταποδάκι, ουζάκι, άμμο στα πόδια, σημάδια απο το μαγιό την πλάτη, αλάτι στις βλεφαρίδες και ένα χαλαρό χαμόγελο μονίμως στο πρόσωπο... Αλλιώς δεν είναι διακοπές. Σωστά;
Χταποδάκι με λιαστές ντομάτες και ούζο
μια συνταγή - λιχουδιά από τον σεφ Βαγγέλη Δρίσκα
1 μέτριο χταπόδι
1/2 φλιτζάνι ούζο
3 αστεροειδείς γλυκάνισους
1 ξύλο κανέλας
10 κόκκους μπαχάρι
6 λιαστές ντομάτες
2 κουτ. της σούπας κάππαρη
ελαιόλαδο
ξίδι μπαλσάμικο
1 ματσάκι ρόκα
4 φέτες χωριάτικο ψωμί
Βάζετε το χταπόδι στην κατσαρόλα με τα μπαχαρικά και το ούζο, σκεπάζετε και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζετε και το κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.
Αλείφετε τις φέτες του ψωμιού με ελαιόλαδο, τις ψήνετε στη σχάρα ή στο φούρνο και τις κόβετε σε τέταρτα.
Βάζετε στο μπλέντερ ή στο πολυμίξερ τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 3 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο. Πολτοποιείτε και αλείφετε με το μείγμα αυτό τις φέτες του ψωμιού.
Βάζετε λίγη ρόκα επάνω και ακουμπάτε τα κομμάτια του χταποδιού.
Octopus with sun-dried tomatoes and Ouzo
recipe from top Greek chef Vaggelis Driskas
1 medium octopus
½ cup ouzo
3 star anise seeds
1 cinnamon stick
10 all spice berries
6 sun dried tomatoes
2 tbsp capers
olive oil
balsamic
vinegar
1 bunch rocket (arugula)
4 slices of village style bread
Put the octopus in a pot, together with the spices and the ouzo, cover and cook over a low heat for 1 hour until it is soft. Strain it and cut it into smaller pieces.
Drizzle the slices of bread with olive oil, grill them and then cut them into fourths.
Place the sun-dried tomatoes, capers, 3 tablespoons of oil and three tablespoons of balsamic vinegar in a blender or food processor. Puree the mixture and spread on the bread.
Place some rocket leaves on top and cover with pieces of octopus.
OMG! The octopus looks scary, but I'll give anything a try. Greece looks so beautiful in the summer! I hope to visit someday.
ReplyDelete