Is it me, or is the smell of a fresh clementine the most refreshing thing ever? I LOOOOVE clementines! Sweet and cute fruits with an amazing taste! Every drop is precious and the juice of it...? It's like drinking a field of blossom tangerine trees... This time i decided to make a smooth curd. Ideal for breakfast, and as a cream when it is chilled enough. My favorite curd was this one, and then this one!, but now, clementine curd is standing next to them with pride!
Σε περιόδους που εγώ κάνω καιρό να ανεβάσω συνταγή στο Donkey, κάτι ''ύφοφτο'' συμβαίνει!
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει οτι δε μαγειρεύω. Ή, οτι δεν φωτογραφίζω. Ή οτι δεν αρχίζω τα '''μμμμ γιέα μπέιμπι!!!'' κάθε φορά που ανακαλύπτω έναν απροσδόκητο συνδιασμό γεύσεων (βέβαια λίγοι γείτονες ξέρουν πως το σπίτι μου είναι το σπίτι του Donkey, πιθανόν να φαντάζονται διάφορα).
Τέλος πάντων στο θέμα μας. Από πριν τα Χριστούγεννα μέχρι και τώρα, όχι μόνο μαγείρευα, αλλά μαγείρευα για έναν λόχο. Έτρωγα για έναν λόχο. Η ζυγαριά με εκδικήθηκε. Τουλάχιστον έτσι νομίζει. Αλλά ακόμα είναι χειμώνας. Έχουμε μπόλικο καιρό να επιδοθούμε σε πειρασμούς, σε νηστείες και σε δίαιτες. Εγώ κράτησα τον λόγο μου και δεν μοιράστηκα μαζί σας αμαρτιές μετά του Αη Γιαννιού. Αλλά νομίζω πως τώρα ήρθε η ώρα σιγά σιγά να μοιραστώ μαζί σας αγαπημένες και εύκολες συνταγές που απόλαυσα και ελπίζω να ευχαριστηθείτε και εσείς! Ξεκινάμε;
Silky texture, intense smell and bright color. Everything is exactly as it should. Just perfect!
At first i thought that the quantity of the eggs was too much, because while the mixture was still hot i could smell and ''taste'' the eggs. I was soooo disappointed. But i followed the instructions and put the mixture in the refrigerator for some hours. When i tasted it, it was incredible! So... why don't you give it a try. It's super easy to do it yourself! Jamie can guarantee the result!
Στην αρχή που δοκίμασα το μίγμα ενώ ακόμη ήταν ζεστό, έφαγα μια φρίκη, διότι μου μύριζε πολύ έντονα αυγό. Και ενώ ήμουν έτοιμη να το πετάξω, τσαντισμένη για τα μανταρινάκια που ξεζουμίστηκαν τσάμπα, αποφάσισα να το βάλω στο ψυγείο όπως προβλέπονταν. Όταν ξαναδοκίμασα, ενώ ήταν παγωμένο, το μόνο που ένιωθες και μύριζες, ήταν μανταρίνι. Και αυτό είναι καλό. Πολύ καλό! Παρόλα αυτά, αν θέλετε να μειώσετε την ποσότητα των αυγών κάντε το. Ένας κρόκος λιγότερος δε θα σας λείψει!
It is perfect as a spread, perfect as a filling for a sweet clementine tart and perfect as it is, i mean as a cream that can be eaten with a spoon.
Μπορεί να φαγωθεί ως μαρμελάδα σε ψωμάκι. Με το κουτάλι ως κρέμα και φυσικά να γίνει η τέλεια γέμιση για μια τάρτα μανταρινιού!
Γιαμ γιαμ! Πάμε στην συνταγή;
OΚ enough mumbling... Scroll down for the recipe!
ingredients
• 6 clementines
• 2 lemons
• 350g caster sugar
• 4 eggs, beaten
• 2 egg yolks, beaten
• 100g unsalted butter, diced
Grate in the fruit zest and squeeze the juice into a saucepan with the sugar, eggs and yolks, and mix to combine. Add the butter and place over very low heat. Cook, constantly stirring (you don’t want your eggs to scramble), until the curd is thick and coats the back of the spoon. Pour into sterilized jars, seal and refrigerate. Use within two weeks.
Μαρμελάδα Μανταρίνι (κρέμα μανταρίνι)
2 λεμόνια, ξύσμα και χυμό
350g λεπτή άσπρη ζάχαρη (υπάρχει στα σουπερ μαρκετ ή βάλτε την για λίγο στο μούλτι. Χτυπήστε να γίνει μικρόκοκκη αλλά όχι άχνη)
4 αυγά χτυπημένα
2 κρόκους
100g βούτυρο σε κύβους
Ρίξτε σε μια κατσαρολίτσα τα ξύσματα και τους χυμούς. Προσθέστε ζάχαρη και τα αυγά και με έναν αυγοδάρτη ανακατέψτε να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε και το βούτυρο σε κυβάκια και βάλτε τα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς (διαφορετικά τα αυγά θα γίνουν τηγανητά) μέχρι να έχετε μια παχιά πηχτή κρέμα που αν βυθίσετε μέσα ένα κουτάλι και το βγάλετε θα έχει μείνει καλυμμένο το πίσω μέρος του κουταλιού. Ρίξτε το σε αποστειρωμένα βαζάκια με καπάκι. Βάλτε τα στο ψυγείο. Διατηρούνται έως και 2 εβδομάδες!
Αν βάλω 1 αβγό και 1 κρόκο ή καθόλου κρόκο λες να μην πετύχει???
ReplyDeleteThelo na to dokimaso alla giati allakses ta ayga sthn metafrasi?
ReplyDelete@Dream on the wave
ReplyDeleteΟ δαιμων του τυπογραφείου...! Σε ευχαριστώ για την επισήμανση!!!
@ Anonymous
ReplyDeleteΔεν το δοκίμασα έτσι. Πάντως άν θες να τα μειώσεις, μείωσε τα σε 2 αυγά και έναν κρόκο. Το ένα και ένα δεν ξέρω πως θα βγει.... Τσέκαρε ξανά την συνταγή διότι δυστυχώς είχε λάθος... στα αυγά!!! Όπως κι αν το δοκιμάσεις πάντως, ενημέρωσέ με πως βγήκε και αν σου άρεσε!
Γειά σου donkey!
ReplyDeleteΤο lemon curd μου αρέσει πολύ, φαντάζομαι πως θα γίνεται κι αυτό από το μανταρίνι!
Μου αρέσουν αυτές οι κρέμες αλλά κι εγώ είχα πρόβλημα γιατί μου μύριζε το αβγό. Όταν δοκίμασα να κάνω παρόμοια κρέμα σε μπεν μαρί κι όχι σε κατσαρολάκι κατευθείαν πάνω στη φωτιά, μου φάνηκε ότι το αβγό μύριζε λιγότερο!
Μπορεί να είναι κι η ιδέα μου, είπα να το γράψω μήπως και βοηθήσει!
@the Dark Chef
ReplyDeleteΤην επόμενη φορά θα το δοκιμάσω έτσι! Φιλιά πολλά!
πολυ ωραια ιδεα!!! λιγο το αβγο μ προβληματιζει!!!
ReplyDeleteΠαρακαλώ πολύ μπορώ να έχω ένα βαζάκι για το πρωινό μου!!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά
Με παρόμοιο σχεδόν τρόπο φτιάχνω lemon curd, μιαν αδυναμία στο λεμονάκι την έχω ομολογώ!
ReplyDeleteΑλλά και με τα μανταρίνια, φαίνεται απίθανη η κρέμα!
Εχω μπόλικες κλημεντίνες, θα το δοκιμάσω σίγουρα!
Φιλιά!
lemon curd σκεφτηκα κι εγω!την εχω κανει και με μανταρινι και με πορτοκαλι και με λεμονι...τη μανταρινατη την εβαλα σε τουρτα μανταρινι με αερινη σαντιγυ απο πανω...οϊμε,σκοτωστε τη ζυγαρια μου...
ReplyDeleteΕγινε πολύ ωραία..από χρώμα είναι σουπερ.
ReplyDeleteΚαι από υφή από ότι βλέπω στις φωτο.
Ωραία συνταγη Φοιβη :))
Τέλεια η μαρμελάδα σου!!!!!Καλό βράδυ!!!
ReplyDeleteΤη ζηλεψα τοσο!!!!
ReplyDeleteΛατρευω το μανταρινι! Θα το κανω σιγουρα!
Α, πολύ ωραία ιδέα. Δοκίμασα κι εγώ lemon curd μεσα στις γιορτές! Αλλά αυτή μου ακούγεται πιο ενδιαφέρουσα!
ReplyDeleteΕγώ πάντως που θέλω να κάνω μαρεγκάκια και αντί για κρέμα λεμονιού θέλω κάτι εναλλάκτικό θα βάλω τη δική σου αγαπημένη Φοίβη. Την έκανα μάλιστα και πρόταση εδώ στο μπλογκ μας http://laviestsuperbe.blogspot.gr/2012/12/santa-baby-u-have-to-cook-tonight.html
ReplyDelete