Yeah yeah i know. I promised no more food. But i can't. I just can't live without dreaming of, thinking of, eating, cooking food. This is my favorite dessert. My mom's specialty. This is the cake that EVERYONE LOVES. Simple, delicious, and beautiful. Oh gosh, i wish i had one piece right now...
Καλημέρες σε όλους και όλες! Τις πιο γλυκές ευχές μου σας στέλνω διαδικτυακά, διότι βλέπω οτι οι περισσότεροι επιστρέψαμε σωστά;;; Ναι ξέρω. Υποσχέθηκα όχι άλλο φαγητό. Υποσχέθηκα δίαιτα. Αλλά ξέχασα οτι οι γιορτές ακόμη δεν τελείωσαν και έχουμε και τα Φώτα και του Άη Γιαννιού και τον κορμό της μαμάς μου, που σε πολλούς φίλους του facebook το 'χα τάξει εδώ και πολύ καιρό. Οπότε ήμουν αναγκασμένη να αμαρτήσω καταλάβατε; Δίαιτα μετά τις γιορτές. Προς το παρόν μοιράζομαι μαζί σας το αγαπημένο μου γλυκό, που το έφτιαξε η μαμά μου, ταξίδεψε από το χωριό μου μέχρι την Αθήνα για να φωτογραφηθεί και να φαγωθει και τώρα να βρει μια θέση στο Donkey και ελπίζω σύντομα στο ψυγείο σας! Είναι υπέροχο, τέλειο, πεντανόστιμο...μμμμ!!!!Τραστ μι!
Κορμός σοκολάτας
Για το παντεσπάνι:
8 αυγά (χωρισμένοι κρόκοι και ασπράδι)
1 ½ κούπα ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι σταρένιο
4 κουταλιές της σούπας κακάο
2 βανίλιες
1 baking powder
1 σφηνάκι κονιάκ
Για την επικάλυψη:
2 κουβερτούρες (360γρ), κομμένες σε κομματάκια
1 σακουλάκι τρούφα
1 σαντιγί (έτοιμη ή δική σας χτυπώντας κρέμα γάλακτος με λίγη ζάχαρη άχνη)
Παντεσπάνι
Χτυπάμε την μαρέγκα και την βάζουμε στο ψυγείο.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Ανακατεύουμε απαλά την μαρέγκα μέσα στους κρόκους με την ζάχαρη.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μίγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε το κακάο.
Ρίχνουμε τις βανίλιες.
Ρίχνουμε και ένα σφηνάκι κονιάκ.
Προθερμαίνουμε στους 180 και μετά χαμηλώνουμε στους 160. Το ψήνουμε σε πολύ καλά βουτυρωμένη λαδόκολλα για 25 περίπου λεπτά χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο.
Το βγάζουμε από την λαδόκολλα. To αφήνουμε λίγο να κρυώσει, άλλα όχι εντελώς. Απλώνουμε πάνω του την σαντιγί. Προσεκτικά το ρολάρουμε να γίνει κορμός. Το τοποθετούμε σε δισκάκι.
Επικάλυψη
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα. Ρίχνουμε πάνω από τον κορμό και πασπαλίζουμε με τρούφα.
The decadent chocolate cake roll recipe
For the sponge cake
8 eggs (yolks and whites divided)
1 ½ cup confectioner sugar
6 tablespoons wheat flour
4 tablespoons cocoa powder
2 vanilla extract
1 baking powder
1 cognac shot
For the glaze:
360 gr bittersweet chocolate, chopped
1 pack chocolate flakes
1 ready to use Chantilly
Make the sponge cake
In a clean, totally dry bowl, beat the egg whites until you have nice peaks and a firm meringue (try to turn the bowl upside down. The meringue must not fall. That’s the right time to stop. Don’t over beat it otherwise it will become grainy). Put the meringue in the refrigerator.
In another bowl, beat together egg yolks with sugar until pale creamy. Mix the meringue gently into the yolk mixture, using the folding technique (Put a spatula into the mixture and gently ‘’fold’’ the mixture from the bottom to the top).
Mix together flour with baking powder and put it into the meringue mixture. Add the cocoa powder. Stir gently to combine. Add the vanilla and then the cognac. Mix it all together. Pour the mixture in a well buttered baking paper. Preheat oven at 180 C degrees. Low the temperature at 160 C, and bake the sponge cake mixture for 25 minutes. Don’t open the oven door while baking. Put the tin with the sponge cake on a rack to cool enough to handle (don’t let it get totally cold).
Lay the Chantilly over the sponge cake. Roll the sponge cake gently to make a roll cake.
Make the glaze
In a bain marie equipment, melt the chocolate. Pour it over the rolled sponge cake. Sprinkle some chocolate flakes. Put the cake into the refrigerator for at least 2 hours or overnight.
Θα δοκίμαζα ευχαρίστως κομματάκι κι ας αναβάλω τη δίαιτα μετά τις γιορτές!!Καλέ δεν τελειώνουν μετά έχει κι άλλες μέχρι το τέλος του μήνα!!χαχαχα
ReplyDeleteΦιλάκια
Κολασηηηηηηηηη!!!!!!!! Θα το φτιαξω.. και οι τυψεις πανω σου καροτακι**
ReplyDeleteΣμουααααατς
τι ωραιο γλυκο!το ρολο ειναι ενα γλυκο που μου θυμιζει μανουλα..
ReplyDeleteμου αρεσει που ειναι σοκολατενιο το παντεσπανι κ η τρουφα το κανει πολυ οορφο!μπραβο στην μαμα σου!
Πες μας λοιπόν ότι είναι γονιδιακό το θέμα! Με τόσο χρυσοχέρα μαμά, το μήλο κάτω από τη μηλιά έπεσε!
ReplyDeleteΚόλαση!!!!!!!!!!!!!!!! Δεν έχω λόγια παρά μόνο ότι θα το φτιάξω άμεσα!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΠωπώ..τρελαίνομαι για κορμό σοκολάτας και αυτός φαίνεται.........τέλειος!!!!!!!!!!!!!!Φιλιά!!!
ReplyDeleteΜε σκοτώνεις!!!!! Είπα να ξεκινήσω να τηρώ την δίαιτά μου το 2012 αλλά με αυτά που βάζεις.... γιάμι!!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο! Συγχαρητήρια στη μαμάκα!
ReplyDeleteΚαλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία:)
Καλή Χρονιά Φοίβη.
ReplyDeleteΟντως μας μείναν λίγες μέρες κραιπάλης ακόμα πριν ξεκινήσουμε το ράψιμο του στόματος !!! χιχιιχ
Φιλιά πολλά
Συγχαρητήρια στη μανούλα σου! εμείς θα το τιμήσουμε και θα αρχίσουμε δίαιτα από βδομάδα!
ReplyDelete