Μου πήρε καιρό να επιστρέψω στην κουζίνα. Όχι οτι δεν μαγείρευα, αλλά ουσιαστικά δεν προλάβαινα να ανεβάσω την συνταγή. Είχα ίσως το πιο περίεργο, απρόβλεπτο, έντονο καλοκαίρι ever... Επιστρέφω λοιπόν στην κουζίνα του Donkey με κάτι ελαφρύ, νόστιμο και υγειϊνό. Πήρατε μια γεύση από τα λαχανικά. Από τις τομάτες ουσιαστικά! Μίνι πομοντόρια, πομοντόρια, βιολογικές τοματούλες δύο ειδών, κρεμμυδάκι, κόκκινη πιπεριά, κέρατο πιπεριά και μια παχουλή σκελίδα σκόρδο. Όλα μαζί σε ένα ταψί, λίγο λαδάκι και στο φούρνο στους 140 για 40 λεπτά ή σε υψηλότερη θερμοκρασία για λιγότερο χρόνο αν βιάζεστε!
Αν πάλι θέλετε στο καπάκι μια δροσερή τοματόσουπα, απλώς μην ψήσετε τα λαχανικά σας και βάλτε τα όλα μαζί στο μπλέντερ. Προσθέστε αλατοπιπεράκι, ξύδι, λάιμ και ψιλοκομμένο αγγουράκι στο τέλος. Τρώγεται με το κουτάλι και με παξιμάδι ή κρουτόν! Αλλά αναλυτικά θα δείτε την συνταγή και πιο κάτω!
There is nothing better to welcome Fall, than a tasty, refreshing and nutritious tomato soup. You can roast the veggies, like i did, but if you want something more easy, quick to make and full of vitamins, try to chop them all, put them in a blender and then season the soup with salt, pepper and herbs.
Βελουτέ τοματόσουπα
Συστατικά
10 μίνι πομοντόρια ή τσέρι τοματίνια, κομμένα στην μέση
2-3 πομοντόρια, κομμένα στην μέση
4-5 μέτριες τοματούλες (πολύ ώριμες) κομμένες στη μέση ή στην περίπτωση που δεν είναι τόσο ώριμες, κομμένες σε φέτες
Μια κόκκινη πιπεριά, ξεσποριασμένη
Μια πιπεριά κέρατο
Ένα ξερό κρεμμύδι κομμένο στα δύο ή στα τέσσερα
1 παχουλή σκελίδα σκόρδο ή δύο κανονικές
Ελαιόλαδο, για το ψήσιμο αλλά και για μετά
Ξύδι από κόκκινο κρασί (τύπου ''Τοπ'') (περίπου 2-3 κ.σ., αναλόγως πως σας αρέσει)
Χυμός από ένα λάιμ ή λεμόνι (η ποσότητα ανάλογα με τα γούστα)
Αλάτι και πιπέρι
Βασιλικός και μαϊντανός, ψιλοκομμένα
Πλένετε και κόβετε τα λαχανικά. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψάκι. Τα περιχύνετε με ελαιόλαδο και τα ψήνετε για 40 λεπτά περίπου στους 140 (μέχρι να μαραθούν). Σε ένα μπλέντερ ή μούλτι, βάζετε τα λαχανικά και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ξύδι, και λάιμ ή χυμό λεμονιού. Την γεύση και την σπιρτάδα την καθορίζετε εσείς. Τέλος ψιλοκόβετε μαϊντανό και βασιλικό και προσθέτετε.
*Αν θέλετε βελούδινη υφή, περάστε το μίγμα από την σίτα μαγειρικής πριν βάλετε τον βασιλικό και το μαϊντανό.
**Μπορείτε να κάνετε την ίδια σούπα, χωρίς να ψήσετε τα λαχανικά, απλώς χτυπώντας τα στο μπλέντερ.
***Μπορείτε να κάνετε την ίδια σούπα, χωρίς να ψήσετε τα λαχανικά, απλώς χτυπώντας τα στο μπλέντερ και μετά τα σιγοβράζετε σε μια κατσαρολίτσα.
**** Βάλτε λίγο ζαχαρίτσα στις τοματούλες, αν φοβάστε μη σας βγει ξυνούτσικη η σούπα!
Σερβίρετε με ψιλοκομμένο αγγουράκι, κρουτόν, παξιμάδι ή και φλύδες παρμεζάνας.
Roasted tomato soup
10 baby pomodori tomatoes, or cherry tomatoes, cut in half
4-5 medium ripe tomatoes cut in half, or in slices in case your tomatoes aren't that ripe
One red bell pepper, seeded
One seeded green jalapeno style pepper (sweet or hot, it's up to you)
One red or yellow onion cut in half
1-2 garlic cloves
Olive oil for roasting (Reserve some for later)
Vinegar, 2-3 Tbls or more if you prefer (try vinegar from red wine)
Juice of one lime or lemon (how much depends on how you like it)
Salt and pepper to taste
Basil and parsley, finely minced and some for garnish
Croutons, dry bread or some shaved Parmesan
Wash and cut the vegetables. Put them in an oven pan. Sprinkle with some olive oil (come on put some more!). Bake for 40 min at medium/low temperature or until they look like the first photo.
Take them off the pan and carefully put the veggies into a blender or a common food processor. Beat them until creamy. Now, if you want an extra smooth result, use a special thick strainer. Season with salt, pepper, add lot's of olive oil, vinegar (as much as you wish/ but better try a little bit each time and then add some more), lime juice or lemon juice, basil and parsley.
*If you want to skip roasting the veggies, cutt them and beat them in a blender. Then season with herbs, add the juices etc.
**You can skip roasting by using just the blender as i told you before and them simmer in a pot.
***You can add some sugar, a pinch, just to make sure your tomato soup is not sour.
Serve with crouton, maybe some Parmesan on top or whatever you like!
Inspired by Gwyneth Paltrow and Steamy Kitchen!
το μεσημεριανό μου!!!! :)
ReplyDeleteΤέλεια η ντοματόσουπα! Φθινοπωρινή σπέσιαλ!
ReplyDeleteΔεν έχω κάνει ποτέ τοματόσουπα, μήπως ήρθε η ώρα;;
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
ο,τι χρειαζεται με αυτο τον καιρο. ειμαστε στα μεσα του σεπτεμβρη και κανει ζεστη οπως τον αυγουστο!!!!
ReplyDelete