Θεϊκό. -
DONKEY'S PARTY: ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ από την Funky Εύα!
Η original συνταγή είναι από το Μπουκιά και Συγχώριο του Ηλία Μαμαλάκη, με μερικές μικρές παρεμβάσεις της Εύας που το έκαναν.... ΑΠΙΘΑΝΟ!!! Η Εύα μείωσε τα αβγά και πρόσθεσε... λιμοντσέλο! Δείτε περισσότερες απίθανες συνταγές της Εύας στο -FUNKY COOK!!!
για το παντεσπάνι
17 αυγά
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι φαρίνα
15 κουταλιές σιμιγδάλι
20 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/2 φλυτζανι νερό
1 κουταλιά της σούπας υγρή βανίλια
ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
για το σιρόπι
1000 ml. νερό
900 gr. ζάχαρη
3/4 φλυτζανιου limoncello
Φλούδα λεμονιού
Η Εύα γράφει και το Donkey αντιγράφει!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
το παντεσπάνι
Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθετουμε στο μείγμα την βανίλια, το ξύσμα και το νερό.
Χτυπάτε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.
Σε ένα μεγάλο μπωλ μεταφέρουμε το μείγμα με τους κρόκους και την ζάχαρη, σταδιακά και εναλλάξ προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το σιμιγδάλι και την μαρέγκα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά σε ένα μείγμα ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
Αλείφετε το ταψί με το βούτυρο και ρίχνετε το μείγμα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά.
το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5' λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από το ψυγείο σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.
Μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, το βάζουμε μερικές ώρες στο ψυγείο.Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθετουμε στο μείγμα την βανίλια, το ξύσμα και το νερό.
Χτυπάτε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.
Σε ένα μεγάλο μπωλ μεταφέρουμε το μείγμα με τους κρόκους και την ζάχαρη, σταδιακά και εναλλάξ προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το σιμιγδάλι και την μαρέγκα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά σε ένα μείγμα ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
Αλείφετε το ταψί με το βούτυρο και ρίχνετε το μείγμα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά.
το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5' λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από το ψυγείο σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.
Σερβίρουμε άν θέλουμε με παγωτό, γλυκό του κουτσαλιού ή πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Τα Tips της Εύας:
- Επειδή τα αυγά είναι πολλά φροντίστε να προμηθευτέίτε αυγά βιολογικά, φρέσκα και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου κατά την εκτέλεση! Το γλυκό παρόλαυτά δεν μυρίζει καθόλου!
- Άν δεν έχετε υγρή βανίλια προσθέστε 2 - 4 βανίλιες.
- Μπορείτε να κάνετε παραλλαγές με μυρωδικά π.χ. μαστίχα, πικραμύγδαλο, με το λικέρ ή να βάλετε ξύσμα κάποιου άλλου εσπεριδοειδούς.
- Φροντίστε να έχετε ένα μεγάλο μπώλ γιατί το μείγμα είναι πολύ και θα ξεχυλίσει με την προσθήκη των υπόλοιπων υλικών στο ταψί .
- Χρησιμοποιήστε το κλασικό ταψί της κουζίνας, όταν θα μεταφέρετε το μείγμα το ταψί θα γεμίσει ως πάνω, μην ανησυχείτε το παντεσπάνι θα φουσκώσει ελάχιστα.
- Το παντεσπάνι εκτός από εκπληκτικό γλύκισμα είναι ιδανικό για τούρτες!
DONKEY'S PARTY MENU: PANTESPANI FROM LEFKADA ISLAND, by food blogger Eva - Funkycook
Ingredients
for the sponge cake
17 eggs
3 tablespoon self rise flour
15 tablespoons semolina
20 tablespoon sugar
1/2 cup of water
1 tablespoon pure vanilla exctract (liquid)
Zest of one big lemon
1/4 of a teaspoon salt
1 tablespoon butter
for the syrup
1000 ml. water
900 gr. sugar
3/4 of a cup limoncello
Skin of one lemon
METHOD
for the sponge cake
In a mixer machine beat at high speed the egg yolks with the sugar until fluffy and pale white.
Add the vanila, the lemon zest and the water.
In another bowl, use a mixer to beat the egg whites with the salt in a very thick meringue.
Mix together the self rise flour with the semolina.
Mix together the self rise flour with the semolina.
In a big bowl, pure the egg yolk mixture. A little bit at a time and a tablespoon of flour/semolina and then a tablespoon of meringue. Repeat the same proceedure until all the ingredients are well combined. Stir gently and fold the mixture with a plastic spatula.
Butter a parallelogram oven pan and pour in the mixture.
Bake in well preheated oven at 180 C degrees for 40 minutes.
MAKE THE SYRUP
MAKE THE SYRUP
In a large sauce pan, mix all the syrup ingredients together and boli for 5 minutes.
When the sponge cake is totaly cool (you may put it in the refrigerator for some hours) pour syrup all over it.
When it gets at room temperature, cut in square pieces and put them in the refrigerator for some hours.
Serve it as it is, or with some ice cream on top, some spoon sweet or sprinkle some cinnamon on. I ate it JUST THE WAY IT IS, with nothing on top and it was DIVINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
EVA'S Tips:
- Make sure to buy some goodf fresh eggs and use then on room temperature! There is no egg smell in the dessert!
- Use any kind of vanilla exctract.It's ok!
- You can try this recipe with any kind of taste you want... orange etc.
- Make sure you have a large bowl before you start to make it, because the mixture is a lot!!!! Don't worry if the mixture is too much. It will not rise much, just a little bit.
- You can use this sponge cake as a base for any cake!
Όταν λέμε "μείωσε τα αυγά" τι εννοούμε οοεεεο??? Πόσα αυγά είχε η αρχική συνταγή??? Αιματολογικές αμέσως!!
ReplyDeleteδειχνει τελειο.
ReplyDeleteωραιες φωτο.
μπραβο!
Πολλά αυγά πράγματι ,εγώ έχω μια παρόμοια συνταγή που κυρίως έχει λιγότερα αυγά από τούρκικο παντεσπάνι και πράγματι είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ !Κυρίως σερβιρισμένο με παγωτό μαστίχα!
ReplyDeleteΦΙΛΙΑ !!!
Οσάν Λευκαδίτισσα και μάλιστα βέρα θα το παινέψω το σπίτι μας. Θυμάμαι γιαγιάδες και θειάδες που το έφτιαχναν αυτό το γλυκό σε κάθε καλή περίσταση. Και ναι, ναι είναι φανταστικό και θεϊκό κι απ' όλα! Και οι παρεμβάσεις μου φαίνονται πολύ τσαχπίνικες!!!!
ReplyDelete