Μαγειρεμένα από την Μαίρη Ωνάσογλου και τον γιό της για το πάρτυ του Donkey!
Πατατοκροκέτες της Χαρίκλειας από την Άνδρο
1 κιλό πατάτες
3 αβγά
2κ.σ. ματζουράνα
1 κ.σ. δυόσμο
1 τυρί Βολάκι Ανδριώτικο τριμμένο ή 100 γρ κεφαλοτύρι
αλεύρι
λάδι
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό. Bράζουμε τις πατάτες μας. Όταν έχουν μαλακώσει εντελώς, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα να μην κρατήσουν τα νερά. Τις περνάμε από τον μύλο λαχανικών στις χοντρές τρύπες, έτσι καυτές όπως είναι. Αφού λιώσουν οι πατάτες ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα στο μπωλ με τις πατάτες εκτός από το λάδι και το αλεύρι. Ζυμώνουμε ελαφρώς να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει πάρα πολύ καλά. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους περνάμε από το αλεύρι. Τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσουν, λίγους λίγους να μην κολλήσουν. Μετά με τρυπητή τους βγάζουμε και τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε ζεστούς.
Patato fritters from Andros Island
1 kgr potatoes, peeled and washed
3 eggs
2 tablespoons majoran
1 tablespoon mint
100 gr Kefalotiri cheese or any white dry and hard spicy cheese, grated
Sun oil for frying (A LOT)
some salt (the cheese is salty so be careful)
some pepper to taste
Boil the potatoes until soft. Take them off the water and try to strain as much water as you can. Melt the potatoes while they are still hot. Add all the ingredients into the potato puree except sun oil and flour. Knead a bit to combine all the ingredients. Make ball shapes from potato mixture. Roll each ball over flour. Fry the potato balls into HOT oil, and try to fry a small amound of potato balls each time. Fry them until they turn golden brown. Take them off and lay them over an absorbent papper. Serve while the potato fritters are still hot!
Κεφτέδες με ούζο και κύμινο από τη Μυτιλήνη
Υλικά για 6 άτομα
600 γραμ κιμά
½ φραντζόλα του ½ κιλού μπαγιάτικο ψωμί
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 αβγά
1 κουτ γλυκού τριμμένο κύμινο
1 ½ κουτ γλυκού ρίγανη
1 ποτήρι του λικέρ ούζο
αλεύρι για το αλεύρωμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
600 γραμ κιμά
½ φραντζόλα του ½ κιλού μπαγιάτικο ψωμί
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 αβγά
1 κουτ γλυκού τριμμένο κύμινο
1 ½ κουτ γλυκού ρίγανη
1 ποτήρι του λικέρ ούζο
αλεύρι για το αλεύρωμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη κόρα από το μπαγιάτικο ψωμί. Μουλιάζουμε τη ψίχα σε νερό. Αφού τραβήξει όσο νερό χρειάζεται τη βγάζουμε τη στύβουμε ελαφρά και τη θρυμματίζουμε .
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και τη ψίχα και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι και ζυμώνουμε.
Ρίχνουμε τα αβγά , το κύμινο, τη ρίγανη, το ούζο, το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε καλά για μια τελευταία φορά. Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.
Πλάθουμε κεφτεδάκια στρογγυλά, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε ζεστό ελαιόλαδο. Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα. Συνοδεύτε τα με άσπρο πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.
*αν θέλετε μέσα στο μίγμα του κιμά μπορείτε να βάλετε και 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη.
Meatballs with ouzo and cumin from Lesvos Island
Ingredients for 6 persons
600 gr minced meat
250gr bread (2, 3 days old)
1 big onion, grated
600 gr minced meat
250gr bread (2, 3 days old)
1 big onion, grated
2 eggs
1 teaspoon cumin powder
1 ½ teaspoon oregano
4-5 shots ouzo
1 ½ teaspoon oregano
4-5 shots ouzo
All purpose flour for the frying
Olive oil for frying
Salt and pepper
Take off the hard part of the bread. Put the soft part into water. When it gets wet enough, strain and squeeze it. Make crumbs with your hands.
In a large bowl, add minced meat, the bread crumbs and start kneading, until all ingredients are well combined. Add the grated onion and knead some more. Add the eggs, the cumin powder, the oregano, the ouzo, some salt and pepper to taste and knead for the last time! Let the mixture rest in the refrigerator for one hour. Make balls, roll them well over flour and fry the balls into hot olive oil. When the meatballs turn golden brown , take them off and put them on absorbent paper. They are perfect hot or cold!
*You can also add some garlic in the mixture before you make balls. 2 minced garlic cloves are the perfect quantity!
Οι συνταγές είναι από την εκπομπή ''Μπουκιά και Συγχώριο'' του Ηλία Μαμαλάκη.
Looks good!
ReplyDeleteEvery time I read your blob I get so hungry that I have to go and eat something! Your fault if I put on 10 kg....
ReplyDeletekai exo mia peinaaaaaaaaaaa!!!
ReplyDeleteΜε κάθε συνταγή που ανεβάζεις από το πάρτυ, με κάνεις να ζηλεύω......
ReplyDeleteHello there stranger,
ReplyDeleteits shaheen, you may remember me as mangocheeks - long time no see :0) I hope you are well, I really like the potato fritters and the unknown version of pastitsio in a pie - i may need to share that with my readers.
Anyway, kind wishes.