Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Friday, July 22, 2011

2 RECIPES IN ONE POST! TRADITIONAL RECIPES FROM GREEK ISLANDS! CRETE ISLAND! SFAKIANOPITES AND WET MIZITHROPITES! ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ: ΚΡΗΤΗ! ΣΦΑΚΙΑΝΟΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΕΣ ΝΕΡΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!













































ΣΦΑΚΙΑΝΟΠΙΤΕΣ
φτιαγμένες από την Λένα Αντωνακάκη για το party του Donkey and the Carrot!

Υλικά
(για 10 Σφακιανόπιτες) 

1/2 κιλό αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές της σούπας τσικουδιά,
1 ποτήρι νερό, (ή 1/2 ποτήρι νερό και 1/2 γάλα)
10 κουταλιές της σούπας μυζήθρα μαλακιά Χανιώτικη ξυνομυζήθρα ή αλλιώς γαλλομυζήθρα καλά στραγγισμένη
Θυμαρίσιο μέλι

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε το αλεύρι με το λάδι, το αλάτι, τη τσικουδιά και το νερό και κάνουμε μιά ζύμη μαλακή.
Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια, (όσες και οι πίτες ου θα κάνουμε) και ανοίγουμε φύλλα διαμέτρου 6-7 εκατοστών.
Πλάθουμε τη μυζήθρα σε 10 μπαλάκια στο μέγεθος μεγάλου αυγού.
Τοποθετούμε τη μυζήθρα (τα μπαλάκια που κάναμε), στο κέντρο του φύλλου.
Τραβάμε γύρω-γύρω για να σκεπαστεί η μυζήθρα.
Έτσι θα σχηματιστούν 10 μικρές μπάλες.
Τις πιέζουμε ανοίγοντάς τις με τον πλάστη για να πάρουν το σχήμα μεγέθους ενός μικρού πιάτου, (15 εκ.).
Τις ψήνουμε στο τηγάνι με λάδι, γυρίζοντάς τις συχνά για να μην καούν.
Τις σερβίρουμε περιχυμένες με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι!

Σημείωση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ξυνομυζήθρα ή γλυκιά μυζήθρα αλλά πρέπει να είναι καλά στραγγισμένη
Η μυζήθρα πρέπει να είναι καλά στραγγισμένη διαφορετικά το φύλλο τρυπά.



THIS MAYBE THE BEST BREAKFAST EVER!!!!


SFAKIANOPITES
Famous cheese pies from Crete Island

1/2 kg all purpose flour
3 Tbls Greek Olive oil κουταλιές ελαιόλαδο
1 teaspon salt
3 Tbls tsikoudia
Half glass water, and half glass fresh milk
10 Tbls Crete mizithra , strained
Greek honey

Method 
Mix together flour with olive oil, salt, tsikoudia and water to create a soft dough. Devide the dough in 10 parts (for 10 mini pies) and make from each part a 6-7 cm circle diameter phyllo. Make 10 mizithra balls the size of a big egg. Place each mizithra ball, in the middle of each phyllo. Cover mizithra balls with phyllo (stretch the edges of the phyllo). So now you have a mizithra/phyllo ball. Press with a pastry pin to make a flat circle shape the size of a small plate (15 cm diameter). Put some olive oil into a non stick flying pan and cook each pie, both sides. Turn the pie again and again to prevent from burning. Do the same when it is done with the next mini pie. Put each pie on absorbent paper for some seconds, then serve immediately with lots of good quality Greek honey on top.  


ΜΥΖHΘΡΟΠΙΤΕΣ ΝΕΡΑΤΕΣ
φτιαγμένες από την Μαρία Κορνάρου για το πάρτυ του Donkey and the Carrot

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη
 1 κιλό αλεύρι
 ½ ποτήρι λάδι
 αλάτι

Για τη γέμιση:
 1 κιλό ξινή μυζήθρα (τριμμένη)


ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1.
  Ανακατεύουμε υλικά για τη ζύμη και προσέχουμε ώστε το ζυμάρι να είναι πολύ μαλακό.
2. Το αφήνουμε να φουσκώσει.
3. Τηγανίζουμε το ζυμάρι σε λίγο λάδι και σε αντικολλητικό τηγάνι:  βουτάμε τα χέρια μας στο νερό, το κόβουμε σε μέγεθος μικρής μπάλας, ανοίγουμε λάκκο στο κέντρο και βάζουμε μια κουταλιά μυζήθρα.
4. Κλείνουμε τη μυζήθρα μέσα στη ζύμη και σχηματίζουμε πάλι μια μικρή μπάλα.
5. Το βάζουμε στο τηγάνι και με βρεγμένα  τα χέρια το πιέζουμε από το κέντρο προς τα έξω απλώνοντας το στο τηγάνι.
6. Γυρίζουμε την πίτα και από την άλλη πλευρά και όταν ροδίσει τη βγάζουμε, συνεχίζουμε και με την υπόλοιπη ζύμη.
7. Την νεράτη τη σερβίρουμε με μέλι και κανέλα.

TRADITIONAL GREEK  '' WET '' MIZITHRA  PIES


INGREDIENTS 

FOR THE DOUGH
 1 kgr all purpose flour, sifted
 ½ cup olive oil
 salt (a teaspoon)

FOR THE FILLING: 1 kgr xinomizithra (sour Greek mizithra cheese, or any soft sour white cheese)

METHOD

1.  Make a VERY SOFT dough by mixing all the dough ingredients together.
2. Cover it with a towel and let it become double in size (let it rise).
3.  Deep your hands into water, then cut a piece of dough to make a dough ball the size of a small ball (tennis ball). Make a flat circle and put in the center of each circle a tablespoon of xinomizithra (cheese). Fold the edges of the flat circle dough around the cheese and make a new ball (filled with cheese this time!).
In a non stick frying pan put one tablespoon olive oil and put the ball in. Deep your hands into water again, and then press with your hands the ball while it is in the frying pan. This way you will make a flat circle mini cheese pie in the frying pan. Fry both size until it turns golden brown. Take it off and continue with the rest dough/cheese. Serve hot or cold with a lot of good quality honey (Greek honey!!) and sprinkle over some cinnamon. 

recipe via

photos by Donkey and the Carrot

1 comment:

  1. Εφαγα κάτι ανάλογο σε κρητική ταβέρνα πριν ένα μήνα...αλλά χωρίς μέλι, σαν τηγανητή πιτούλα!
    Απίστευτη νοστιμιά...μπορεί και να ήταν το ίδιο...μου το είπαν τυροκουλούρα...αλλά κόβω το κεφάλι μου ότι το βάφτισαν εκεί μέσα έτσι και είναι η σφακιανόπιτα....τέλεια γεύση!!!

    Εφη

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails