ΣΦΑΚΙΑΝΟΠΙΤΕΣ
φτιαγμένες από την Λένα Αντωνακάκη για το party του Donkey and the Carrot!
Υλικά
(για 10 Σφακιανόπιτες)
1/2 κιλό αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές της σούπας τσικουδιά,
1 ποτήρι νερό, (ή 1/2 ποτήρι νερό και 1/2 γάλα)
10 κουταλιές της σούπας μυζήθρα μαλακιά Χανιώτικη ξυνομυζήθρα ή αλλιώς γαλλομυζήθρα καλά στραγγισμένη
1/2 κιλό αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές της σούπας τσικουδιά,
1 ποτήρι νερό, (ή 1/2 ποτήρι νερό και 1/2 γάλα)
10 κουταλιές της σούπας μυζήθρα μαλακιά Χανιώτικη ξυνομυζήθρα ή αλλιώς γαλλομυζήθρα καλά στραγγισμένη
Θυμαρίσιο μέλι
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το λάδι, το αλάτι, τη τσικουδιά και το νερό και κάνουμε μιά ζύμη μαλακή.
Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια, (όσες και οι πίτες ου θα κάνουμε) και ανοίγουμε φύλλα διαμέτρου 6-7 εκατοστών.
Πλάθουμε τη μυζήθρα σε 10 μπαλάκια στο μέγεθος μεγάλου αυγού.
Τοποθετούμε τη μυζήθρα (τα μπαλάκια που κάναμε), στο κέντρο του φύλλου.
Τραβάμε γύρω-γύρω για να σκεπαστεί η μυζήθρα.
Έτσι θα σχηματιστούν 10 μικρές μπάλες.
Τις πιέζουμε ανοίγοντάς τις με τον πλάστη για να πάρουν το σχήμα μεγέθους ενός μικρού πιάτου, (15 εκ.).
Τις ψήνουμε στο τηγάνι με λάδι, γυρίζοντάς τις συχνά για να μην καούν.
Τις σερβίρουμε περιχυμένες με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι!
Σημείωση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ξυνομυζήθρα ή γλυκιά μυζήθρα αλλά πρέπει να είναι καλά στραγγισμένη
Η μυζήθρα πρέπει να είναι καλά στραγγισμένη διαφορετικά το φύλλο τρυπά.
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το λάδι, το αλάτι, τη τσικουδιά και το νερό και κάνουμε μιά ζύμη μαλακή.
Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια, (όσες και οι πίτες ου θα κάνουμε) και ανοίγουμε φύλλα διαμέτρου 6-7 εκατοστών.
Πλάθουμε τη μυζήθρα σε 10 μπαλάκια στο μέγεθος μεγάλου αυγού.
Τοποθετούμε τη μυζήθρα (τα μπαλάκια που κάναμε), στο κέντρο του φύλλου.
Τραβάμε γύρω-γύρω για να σκεπαστεί η μυζήθρα.
Έτσι θα σχηματιστούν 10 μικρές μπάλες.
Τις πιέζουμε ανοίγοντάς τις με τον πλάστη για να πάρουν το σχήμα μεγέθους ενός μικρού πιάτου, (15 εκ.).
Τις ψήνουμε στο τηγάνι με λάδι, γυρίζοντάς τις συχνά για να μην καούν.
Τις σερβίρουμε περιχυμένες με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι!
Σημείωση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ξυνομυζήθρα ή γλυκιά μυζήθρα αλλά πρέπει να είναι καλά στραγγισμένη
Η μυζήθρα πρέπει να είναι καλά στραγγισμένη διαφορετικά το φύλλο τρυπά.
Famous cheese pies from Crete Island
1/2 kg all purpose flour
3 Tbls Greek Olive oil κουταλιές ελαιόλαδο
1 teaspon salt
1 teaspon salt
Greek honey
Method
Mix together flour with olive oil, salt, tsikoudia and water to create a soft dough. Devide the dough in 10 parts (for 10 mini pies) and make from each part a 6-7 cm circle diameter phyllo. Make 10 mizithra balls the size of a big egg. Place each mizithra ball, in the middle of each phyllo. Cover mizithra balls with phyllo (stretch the edges of the phyllo). So now you have a mizithra/phyllo ball. Press with a pastry pin to make a flat circle shape the size of a small plate (15 cm diameter). Put some olive oil into a non stick flying pan and cook each pie, both sides. Turn the pie again and again to prevent from burning. Do the same when it is done with the next mini pie. Put each pie on absorbent paper for some seconds, then serve immediately with lots of good quality Greek honey on top.
Mix together flour with olive oil, salt, tsikoudia and water to create a soft dough. Devide the dough in 10 parts (for 10 mini pies) and make from each part a 6-7 cm circle diameter phyllo. Make 10 mizithra balls the size of a big egg. Place each mizithra ball, in the middle of each phyllo. Cover mizithra balls with phyllo (stretch the edges of the phyllo). So now you have a mizithra/phyllo ball. Press with a pastry pin to make a flat circle shape the size of a small plate (15 cm diameter). Put some olive oil into a non stick flying pan and cook each pie, both sides. Turn the pie again and again to prevent from burning. Do the same when it is done with the next mini pie. Put each pie on absorbent paper for some seconds, then serve immediately with lots of good quality Greek honey on top.
ΜΥΖHΘΡΟΠΙΤΕΣ ΝΕΡΑΤΕΣ
φτιαγμένες από την Μαρία Κορνάρου για το πάρτυ του Donkey and the Carrot
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
• 1 κιλό αλεύρι
• ½ ποτήρι λάδι
• αλάτι
• 1 κιλό αλεύρι
• ½ ποτήρι λάδι
• αλάτι
Για τη γέμιση:
• 1 κιλό ξινή μυζήθρα (τριμμένη)
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1. Ανακατεύουμε υλικά για τη ζύμη και προσέχουμε ώστε το ζυμάρι να είναι πολύ μαλακό.
2. Το αφήνουμε να φουσκώσει.
3. Τηγανίζουμε το ζυμάρι σε λίγο λάδι και σε αντικολλητικό τηγάνι: βουτάμε τα χέρια μας στο νερό, το κόβουμε σε μέγεθος μικρής μπάλας, ανοίγουμε λάκκο στο κέντρο και βάζουμε μια κουταλιά μυζήθρα.
4. Κλείνουμε τη μυζήθρα μέσα στη ζύμη και σχηματίζουμε πάλι μια μικρή μπάλα.
5. Το βάζουμε στο τηγάνι και με βρεγμένα τα χέρια το πιέζουμε από το κέντρο προς τα έξω απλώνοντας το στο τηγάνι.
6. Γυρίζουμε την πίτα και από την άλλη πλευρά και όταν ροδίσει τη βγάζουμε, συνεχίζουμε και με την υπόλοιπη ζύμη.
7. Την νεράτη τη σερβίρουμε με μέλι και κανέλα.
1. Ανακατεύουμε υλικά για τη ζύμη και προσέχουμε ώστε το ζυμάρι να είναι πολύ μαλακό.
2. Το αφήνουμε να φουσκώσει.
3. Τηγανίζουμε το ζυμάρι σε λίγο λάδι και σε αντικολλητικό τηγάνι: βουτάμε τα χέρια μας στο νερό, το κόβουμε σε μέγεθος μικρής μπάλας, ανοίγουμε λάκκο στο κέντρο και βάζουμε μια κουταλιά μυζήθρα.
4. Κλείνουμε τη μυζήθρα μέσα στη ζύμη και σχηματίζουμε πάλι μια μικρή μπάλα.
5. Το βάζουμε στο τηγάνι και με βρεγμένα τα χέρια το πιέζουμε από το κέντρο προς τα έξω απλώνοντας το στο τηγάνι.
6. Γυρίζουμε την πίτα και από την άλλη πλευρά και όταν ροδίσει τη βγάζουμε, συνεχίζουμε και με την υπόλοιπη ζύμη.
7. Την νεράτη τη σερβίρουμε με μέλι και κανέλα.
TRADITIONAL GREEK '' WET '' MIZITHRA PIES
from Crete Island
INGREDIENTS
FOR THE DOUGH
• 1 kgr all purpose flour, sifted
• ½ cup olive oil
• salt (a teaspoon)
METHOD
1. Make a VERY SOFT dough by mixing all the dough ingredients together.
2. Cover it with a towel and let it become double in size (let it rise).
3. Deep your hands into water, then cut a piece of dough to make a dough ball the size of a small ball (tennis ball). Make a flat circle and put in the center of each circle a tablespoon of xinomizithra (cheese). Fold the edges of the flat circle dough around the cheese and make a new ball (filled with cheese this time!).
3. Deep your hands into water, then cut a piece of dough to make a dough ball the size of a small ball (tennis ball). Make a flat circle and put in the center of each circle a tablespoon of xinomizithra (cheese). Fold the edges of the flat circle dough around the cheese and make a new ball (filled with cheese this time!).
In a non stick frying pan put one tablespoon olive oil and put the ball in. Deep your hands into water again, and then press with your hands the ball while it is in the frying pan. This way you will make a flat circle mini cheese pie in the frying pan. Fry both size until it turns golden brown. Take it off and continue with the rest dough/cheese. Serve hot or cold with a lot of good quality honey (Greek honey!!) and sprinkle over some cinnamon.
recipe via
photos by Donkey and the Carrot
Εφαγα κάτι ανάλογο σε κρητική ταβέρνα πριν ένα μήνα...αλλά χωρίς μέλι, σαν τηγανητή πιτούλα!
ReplyDeleteΑπίστευτη νοστιμιά...μπορεί και να ήταν το ίδιο...μου το είπαν τυροκουλούρα...αλλά κόβω το κεφάλι μου ότι το βάφτισαν εκεί μέσα έτσι και είναι η σφακιανόπιτα....τέλεια γεύση!!!
Εφη