Broccoli pesto sauce. Yep. Broccoli pesto sauce. It doesn't sound very Italian... I don't know how it sounds, but i know how it tastes. D e l i c i o u s!!!!
Πες το... κι έγινε!
Broccoli pesto pasta recipe
(inspired by BBC good food)
Your favorite pasta, cooked as you prefer
1 broccoli head, medium size, washed and cut (just the bouquets)
Zest of one lemon and juice of half a lemon
4-5 tablespoons, lightly baked pine nuts
2 teaspoons salt
1 teaspoon chilly flakes
3 tablespoons grated Parmesan cheese
2 tablespoons grated Pecorino Romano cheese
5-6 tablespoons olive oil
2 basil leaves
1 garlic clove, peeled and mushed
Put the pasta into a large pan of boiling salted water and cook according to pack instructions or how you prefer.
Meanwhile, bring a smaller pan of salted water to the boil, add the broccoli and boil for 10 minutes or less.
Drain the broccoli. Use a garlic masher or just grate the garlic and zest one lemon, then put them in a food processor. Add the chilli flakes and the pine nuts. Add the salt and the drained broccoli in the food processor. Cut the lemon in half and add in the food processor the juice of half a lemon. Add the cheeses, and the olive oil. Beat non stop until you have a smooth creamy sauce. Add the basil leaves. Beat again some more. Taste if some more olive oil needed.
Drain the broccoli. Use a garlic masher or just grate the garlic and zest one lemon, then put them in a food processor. Add the chilli flakes and the pine nuts. Add the salt and the drained broccoli in the food processor. Cut the lemon in half and add in the food processor the juice of half a lemon. Add the cheeses, and the olive oil. Beat non stop until you have a smooth creamy sauce. Add the basil leaves. Beat again some more. Taste if some more olive oil needed.
Drain the pasta. Stir in the broccoli pesto. Sprinkle generously some fresh ground pepper. Sprinkle some more grated Parmesan, toss the pasta well and serve.
You can store the rest of the sauce and use it in a sandwich, or in baked potatoes, in your salad... or just eat it with a spoon!
Ταλιατέλες με πέστο μπρόκολου
Ταλιατέλες ή το αγαπημένο σας ζυμαρικό, βρασμένο όπως το θέλετε
1 μπρόκολο, μέτριο, πλυμμένο και κομμένο (τις φουντίτσες όχι τον κορμό)
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη ή τριμμένη
4-5 κουταλιές καβουρδισμένο κουκουνάρι (στο φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι, να πάρει ελαφρώς χρώμα)
Ξύσμα από ένα λεμόνι και χυμό από μισό λεμόνι
1 κ.γ. μπούκοβο (φλούδες αποξηραμμένης καυτερής πιπερίτσας τσίλι)
2 κ.γ. αλάτι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
2 κ.σ. πεκορίνο Ρομάνο, τριμμένο
2 φυλλαράκια βασιλικού (προαιρετικά)
Βράζετε τα ζυμαρικά σας σε άφθονο αλατισμένο νερό. Στο μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνετε τα μπροκολάκια και τα αφήνετε να ζεματιστούν για λιγότερο από 10 λεπτά (7-10). Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε ένα μούλτι (αν δεν χωράνε, λίγα λίγα...). Προσθέτετε το σκόρδο, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού, το μπούκουβο, το αλάτι, το καβουρδισμένο κουκουνάρι και χτυπάτε μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα μπρόκολα σταδιακά όσο λιώνει. Προσθέτετε και τα τυριά, τα φυλλαράκια βασιλικού και το ελαιόλαδο. Ξαναχτυπάτε. Λογικά έχει γίνει κρέμα μέχρι εδώ. Αυτό ήταν. Η σάλτσα είναι έτοιμη. Την βάζετε πάνω από τα αγαπημένα σας ζυμαρικά, ρίχνετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη παρμεζάνα ακόμα. Μμμμμ!!!!
Φανταστική η συνταγή σου φοιβάκι! Και οι φωτος όπως πάντα, μαγικές!
ReplyDeletemmmmh, sounds yummy, I'm getting hungry, although it's only 7 am here ;). A bit too early for this kind of food.
ReplyDeleteΜμμ, δεν έχω ξαναδεί πέστο μπρόκολου αλλά μου μοιάζει πολύ καλή ιδέα!
ReplyDeleteΚαι το πιάτο στη φωτο φαίνεται τόσο ανοιξιάτικο!
Δεν εκτυπώνω τη συνταγή, την έχω ήδη σκανάρει στο μυαλό μου! :)
Καλά δεν είχα προλάβει να το διαβάσω και λες αυγά με πέστο μπρόκολου!!
ReplyDeleteΠέστο κι έγινε!!Καλό απόγευμα
So you added cooked brocolli to a traditional (green) pesto. Ok, I can picture that ! I like the flower topping everything. You are an excellent photo stylist !
ReplyDeleteΌμορφες φωτογραφίες, πέστο μπρόκολου, θα δοκιμαστεί!!!!
ReplyDeleteΤί όμορφες φωτογραφίες!! Πω πω η μαργαρίτα πάνω στα μακαρόνια με έστειλε! Πέστο μπρόκολου ε; Χμμμ πρέπει να το δοκιμάσω αυτό, οπωσδήποτε.
ReplyDeleteΜάγδα
Σλλλλλλλλρρρρρρρρρρ!
ReplyDelete